Postprzez puszek26 » Wt mar 11, 2008 9:41 am

Jeśli faktycznie mniejsze nie świecą bo mają zbyt mala masę by sie rozpędzić pod dzialaniem siły grawitacji ziemi to by wyjaśniało tą masę pylu spadającego na ziemię :)

Pozdrowienia
Pawel
puszek26
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt mar 11, 2008 4:00 pm

one się nie muszą rozpędzać :) poruszają się z wystarczającą prędkością...

z resztą prędkość nie zależy od masy...
pomijając opory powietrza to kamień zrzucony z wieżowca spadnie dokładnie w tym samym czasie na glebę co puszczone w tym samym momencie piórko
wszystko za sprawą przyspieszenia ziemskiego, średnio 9,81 m/s^2 co oznacza że przyciąganie ziemskie na dowolne ciało działa proporcjonalnie do jego masy nadając mu przyspieszenie 9,81 m/s w każdej sekundzie lotu to że w realnym świecie piórko spada wolniej jest spowodowane stosunkiem masy do powierzchni przedmioty a co się z tym wiąże oporu jaki stawia na dany przedmiot powietrze

więc dlaczego małe ciała się nie spalają w atmosferze? bo opór powietrza zdąży je spowolnić zanim wyparują...

cięższe ciała dostają się w głębsze partie atmosfery gdzie gaz jest gęstszy a co się z tym wiąże i opór przez niego stawiany silniejszy...
silniejszy opór = większe tarcie
większe tarcie = większa temperatura a co się z tym wiąże i silniejsze spalanie meteorytu... :)

mam nadzieje że coś zrozumiałeś :) nie jestem dobrym dydaktykiem :)
pozdro

ps zresztą :) spalenie meteora w atmosferze nie oznacza jego unicestwienia

cała materia z takiego zjawiska opada na powierzchnie pod postacią pyłu... po prostu spalenie w atmosferze oznacza przetopienie i rozpylenie materii która następnie opada również pod postacią pyłu
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Wt mar 11, 2008 6:46 pm

Dzieki za wyczerpującą odpowiedź :)
Oglądałem jak astronauta puszcza młotek i piórko na księżycu i spadaja równocześnie ale nie mogłem tego zrozumieć :)
Teraz już wiem jak jest z tym pylem ;)
Pozdrowienia
Pawel
puszek26
meteorytoman

Postprzez Solar » Śr mar 12, 2008 5:37 pm

puszek26 napisał(a):Dzieki za wyczerpującą odpowiedź :)
Oglądałem jak astronauta puszcza młotek i piórko na księżycu i spadaja równocześnie ale nie mogłem tego zrozumieć :)
Teraz już wiem jak jest z tym pylem ;)
Pozdrowienia
Pawel

Gdzie widziałeś ten filmik?
Solar
meteorytoman

Postprzez puszek26 » Śr mar 12, 2008 6:25 pm

puszek26
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...