" Ciekawostka " z Aukcji

Moderator: webimage

Re: " Ciekawostka " z Aukcji

Postprzez dzikimh » Pt mar 29, 2013 12:44 am

Jezioro Pietonajć leży na terenie Wigierskiego Parku Narodowego. Więc raczej ciężko będzie szukać kolejnych meteorytów. Mają tam sporo strażników leśnych...

Swoją drogą ...

posiada regularny, owalny kształt.... Lustro wody jeziora położone jest prawie 4 m nad doliną rzeki Wiatrołuży. Najprawdopodobniej jezioro powstało z wytopienia się bryły lodu uwięzionej w pagórku. Inna hipoteza, obecnie zarzucona, zakładała, że jezioro powstało w wyniku uderzenia meteorytu...
Pozdrawiam,
dzikimh
dzikimh
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt mar 29, 2013 7:42 am

Morasko to rezerwat a ludzie dostają pozwolenia i szukają :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt mar 29, 2013 8:52 am

sprzedający dodał nowy opis co do pochodzenia

"Meteoryt czyściłem elektrolizą a ponadto w zakamarkach znajduje się gleba czy raczej piasek który można oddać do analizy i porównać z tym występującym w miejscu gdzie został znaleziony okaz tak że wszelkie domysły odnośnie jakiegoś innego miejsca pochodzenia czy też sprzedaży znalezionego gdzieś wcześniej okazu można schować wiadomo gdzie .Kupujący dostaje konkretne miejsce i nowy unikalny okaz :) ".
tribal216
meteorytoman

Postprzez SzymPor » Pt mar 29, 2013 9:31 am

karegot2005 - Dodano 28.03.2013 napisał(a):w zakamarkach znajduje się gleba czy raczej piasek który można oddać do analizy i porównać z tym występującym w miejscu gdzie został znaleziony

To akurat chyba nie jest najlepszy argument. Jak zakopię Campo pod Lesznem, to też będą na nim drobiny ziemi.
..chociaż to jest akurat pole do popisu dla kolegów geologów :)
karegot2005 - Dodano 28.03.2013 napisał(a):Kupujący dostaje konkretne miejsce i nowy unikalny okaz :)

a w aukcji jest:
karegot2005 - Opis aukcji napisał(a):Z tego co mi wiadomo znaleziony prawdopodobnie w okolicach Suwałk niedaleko jeziora Piertanie

Abstrahując od tego czy jest to rzeczywiście nowy meteoryt, czy próba oszustwa - wkradł się do tej aukcji pewien brak konsekwencji. W aukcji za takie pieniądze, wymagałbym jednak nieco spójniejszego opisu. Wobec tego wiadomo gdzie dokładnie został znaleziony? Prawdopodobnie wiadomo? Kto go znalazł, skoro sam sprzedający ma wątpliwości? :roll:
SzymPor
meteorytoman

Postprzez Leszek Gramacki » Pt mar 29, 2013 10:27 am

Jak dla mnie to za dużo tajemnic, może to coś kradzionego i wyszło dopiero po wielu latach na rynek.
Tam gdzie zaczyna się zrozumienie, kończy się szyderstwo.
Leszek Gramacki
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pt mar 29, 2013 11:32 am

Witam. Oszust pospolity ,cwaniaczek nowego polskiego meteorytu na pewno nie znajdzie.Tego się należy trzymać panowie :wink: pozdrawiam świątecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Jarek S » Pt mar 29, 2013 1:09 pm

Kamyk trafiłeś prosto w dziesiątkę :D :idea: . Wszystkim Wam Życzę Spokojnych i Wesołych Świąt Wielkanocnych :) . Ps.nie przejadać się 8) :)
Jarek S
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt mar 29, 2013 9:17 pm

Tin Muonio ma drobniejsze (gibeon nawet dużo drobniejsze) beleczki Campo i Morasko dużo grubsze.
Prośba do kolegów z większym doświadczeniem w oktaedrytach średnioziarnistych czy kojarzą coś podobnego.
Z mojego geologicznego osądu pierwsze co się rzuca w oczy to fakt że okaz wygląda jak by przyjechał z lodowcem podobnie jak muonio.

Nie kojarzę takiej struktury z pospolitych metków które przewinęły mi się przez łapki.. Co najmniej ciekawy okaz...
Obecnie 40k..
Co do języka gościa to wydaje mi się że po prostu nie spodziewał się takiego obrotu sytuacji (zakładając sprzedaż w dobrej wierze )
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Pt mar 29, 2013 11:35 pm

Aktualna cena to 92 100 :)
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez RUFUS631 » So mar 30, 2013 12:24 am

Kenny napisał(a):Prośba do kolegów z większym doświadczeniem w oktaedrytach średnioziarnistych czy kojarzą coś podobnego.

Rozmawiałem dzisiaj z osobą , która ma trochę doświadczenia . Podczas rozmowy padła nazwa : Toluca .
Mam Tolucę , nawet płytkę wytrawioną , ale niestety moje doświadczenie w meteorytach jest jeszcze mikre ...
Kto rano wstaje - leje jak z cebra !
Dowodem na to ,że Ziemia jest okrągła jest GLOBUS :D
RUFUS631
meteorytoman

Postprzez gural100 » So mar 30, 2013 2:24 am

RUFUS631 napisał(a):
Kenny napisał(a):Prośba do kolegów z większym doświadczeniem w oktaedrytach średnioziarnistych czy kojarzą coś podobnego.

Rozmawiałem dzisiaj z osobą , która ma trochę doświadczenia . Podczas rozmowy padła nazwa : Toluca .
Mam Tolucę , nawet płytkę wytrawioną , ale niestety moje doświadczenie w meteorytach jest jeszcze mikre ...

Moja Toluca - beleczki około 1,5mm

Obrazek

Z aukcji: beleczki około 1,5mm

Obrazek
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez SzymPor » So mar 30, 2013 7:16 am

karegot2005 - Dodano 2013-03-29 16:12 napisał(a):Zastrzegam możliwość zakończenia aukcji przed czasem w związku z dużym zainteresowaniem .Jeżeli cena przekroczy 100k odbiór wyłącznie osobisty.

92k i coraz więcej kombinacji. Teraz tylko czekać kiedy pojawi się wpis o wystawieniu okazu na innych portalach aukcyjnych lub o odwołaniu niektórych ofert...
Taka cena na pewno zainteresuje także media, co może w dużym stopniu przyczynić się do weryfikacji znaleziska.
Ktoś z Was spodziewał się takiej kwoty :shock: ?
SzymPor
meteorytoman

Postprzez tribal216 » So mar 30, 2013 7:59 am

sprzedający musi mieć nerwy ze stali jeśli rzeczywiście oszukuje. to już nie byle płotka typu mazisul, który chce wyciągnąć "ledwie" pare stówek. cała nadzieja w tym, że nowy posiadacz zleci komuś oficjalne i rzetelne testy porównujące tego metka z innymi popularnymi, do tego palinologia itd. Żeby się nie okazało tylko, że Toluca ma elipse rozrzutu 10 tys km, biegnącą przez Atlantyk i całą zachodnią Europę..... :roll: :roll:
tribal216
meteorytoman

Postprzez Pacer » So mar 30, 2013 10:33 am

to pima-aprilis a jezeli nie to "toluca",
gp
ps. odcieta pietka wyslana do badania, i jeszcz nie zbadana?! komu? kiedy?
gp
Pacer
meteorytoman

Postprzez Jarek S » So mar 30, 2013 11:35 am

Czy on sam sobie nie może podnosić tych cen??? :roll:
Jarek S
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...