Wiedza polskich dzieciaków o meteorytach rośnie! :)

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz lis 09, 2006 8:45 pm

Na kółku astronomicznym w szkole podstawowej dzieciaki zaskoczyły mnie swoją orientacją w temacie: po krótkim wstępie o kamieniach z nieba, wysypałem na stolik garść kamyków i powiedziałem, żeby rozdzieliły na 2 kupki te, które uważają za ziemskie i te, które wydają im się kosmiczne.
Tylko maluchy z pierwszej klasy dały się nabrać na ładnie oszlifowane otoczaki, natomiast starsi szybko wydzielili żelazny "złom" z kosmosu a następnie na podstawie zdjęć znalezionych w necie nawet zidentyfikowali Sikhote-alina :)

Obrazek

o dziwo, nie nabrali się na kawałek pordzewiałego spawu (ja się kiedyś na to nabierałem ;))
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Nikodem » Wt mar 27, 2007 1:36 pm

Wydaje mi sie, że dlatego są tak zorientowani, ponieważ Pan im zawsze coś związanego z meteorytami powie, pokaże, to pana zasługa. Jest pan interesującym człowiekem to zawsze Pana chętnie słuchają i zawsze coś zapamietają. Ale niestety nie jest tak we wszystkich szkołach. Wiem z własnego przykładu. Moi koledzy są zupełnie zieloni(paru ja nawróciłem :wink: )
Ale chwała Panu za to.Dobrze że są tacy ludzie jak Pan :D :D :D

Ps: kółko astronomiczne??.... pomarzyć :(

Meteoryt z Piławy Górnej przecież w taki sposób został znaleziony,
Prawda?
Pozdrawiam
Filip :wink: :wink: :wink:
Nikodem
meteorytoman

Postprzez Nikodem » Wt mar 27, 2007 1:42 pm

Przepraszam nie Piława ale Swięcany :oops:
Ostatnio edytowano So kwi 05, 2008 12:08 pm przez Nikodem, łącznie edytowano 1 raz
Nikodem
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt mar 27, 2007 3:50 pm

Nikodem napisał(a):Ps: kółko astronomiczne??.... pomarzyć :(

wystarczy tylko, że jest ktoś chetny do prowadzenia (o ile nie liczy na wynagrodzenie ;)) a chętni do udziału się znajdą 8)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...