Najdroższy meteoryt w Polsce

Moderator: webimage

Najdroższy meteoryt w Polsce

Postprzez Nikodem » Wt wrz 25, 2007 6:59 pm

Witam!

Właśnie oglądałem teleexpres i ku mojemu zaskoczeniu był reportaż o ,,nowym" meteorycie :!: Znaleziony na lubelszczyźnie i niby największy aż 7kg( szczegół że Zakłodzie 12kg) a zatem musi być najdroższy niby 15 tys. $ Co za rozumowanie :? Ogólnie na meteoryt to on nie wyglądał raczej przypominał koralowca, miał jakieś pory i jaskinie no chyba że to takie dziwne regmaglipty,a piłą go cieli jak masełko :wink:. Kawałeczek został wysłany do badań i ponoć już znalazca może kaskę liczyć... Ja dokładnie go nie widziałem i może faktycznie nowy meteoryt? Może ktoś z was wie więcej?
PS:Denerwuje mnie tylko takie podejście , że to tylko sensacja ze względu na cenę jaką może osiągnąć to znalezisko :?

Pozdrawiam Filip
Nikodem
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt wrz 25, 2007 8:53 pm

nie widziałem jeszcze tego materiału, ale ponoć miał jeszcze inne "smaczki" - np, podano informację, że próbkę wysłano do badań do Poznania, gdzie jest siedziba... PTM :lol:

---
tu jest Teleexpress off-line:
http://www.itvp.pl/event/teleexpress/?tab=2
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Wt wrz 25, 2007 10:51 pm

Widzialem ten material :-)
Ten kamol nawet nigdy nie lezal obok meteorytu. Gdyby za glupote dawali pieniadze to tymi kilkunastoma tysiacami mogliby sie podzielic dziennikarze ;-). Znalazca ma prawo nie wiedziec, ze to nie metek ale dzinnikarze nie powinni trąbić po próżnicy i do tego poprzekręcać wszystkie mozliwe fakty....
tin
meteorytoman

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...