kolejne dziwo - tym razem z Legnicy
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Mnie interesuje ten ostatni akapit, o meteorycie z Roztocza, prawdopodobnie chodzi o meteoryt Zakłodzie, którego znalazł Stanisław Jachymek.
Ten krater (a raczej jego resztki) jest nie daleko mnie, jakieś 25 km od Zamościa.
Ten krater (a raczej jego resztki) jest nie daleko mnie, jakieś 25 km od Zamościa.
- Solar
- meteorytoman
Solar napisał(a):Ten krater (a raczej jego resztki) jest nie daleko mnie, jakieś 25 km od Zamościa.
nie zauważyłem w tekście informacji o jakimś kraterze (?) co masz na myśli?
Astronomia i muzyka
-
O kraterze nic nie pisze, ale to nie znaczy że go nie ma
Byłem tam ale bez rezultatów.
Tamto miejsce jest obniżeniem, ornym polem i jest tam niewielkie oczko wodne z szuwarami.
Właśnie na jednej z tych polnych dróżek na poboczu S. Jachymek znalazł meteoryt,
chociaż pokazywali to w telewizji regionalnej, ale myślę że meteoryt znalazł wcześniej
a potem użył go do nakręcenia sceny znalezienia
Nie pytałem go o takie szczegóły, wtedy jeszcze nie przyszło mi to do głowy czyli 7 lat temu.
Pozdrawiam

Byłem tam ale bez rezultatów.
Tamto miejsce jest obniżeniem, ornym polem i jest tam niewielkie oczko wodne z szuwarami.
Właśnie na jednej z tych polnych dróżek na poboczu S. Jachymek znalazł meteoryt,
chociaż pokazywali to w telewizji regionalnej, ale myślę że meteoryt znalazł wcześniej
a potem użył go do nakręcenia sceny znalezienia

Nie pytałem go o takie szczegóły, wtedy jeszcze nie przyszło mi to do głowy czyli 7 lat temu.
Pozdrawiam
- Solar
- meteorytoman
Solar napisał(a):Właśnie na jednej z tych polnych dróżek na poboczu S. Jachymek znalazł meteoryt,
a potem użył go do nakręcenia sceny znalezienia![]()
to raczej oczywiste, ze na potrzeby TV demonstrował, jak znalazł Zakłodzie. Nie widzę jednak powodu, aby podważać samo miejsce znalezienia

Astronomia i muzyka
-