OK …. czuję się odpowiedzialny, aby dodać kilka słów komentarza, żeby się nic złego nie wydarzyło, jako że autor wątku nie odpowiada na PRIV …
Obiekty są obiecujące i według mojej wiedzy jak najbardziej mamy tutaj do czynienia ze strukturami impaktowymi. Ich nietypowy wygląd (jak na tak małą wielkość) wynika z kilku czynników – przede wszystkim z kąta uderzenia i warstwowej budowy geologicznej regionu (naprzemienne piaski i gliny).
Swoją drogą struktury na Marsie, Księżycu i innych ciałach niebieskich także nie spełniają książkowej definicji kraterów - nikt ich nie badał

Odnalezienie meteorytów nie będzie łatwe, a zapewne trudniejsze niż przy głównym kraterze w Rezerwacie Morasko. Spędziłem w ich okolicach kilkadziesiąt godzin i jak na razie chyba nie mam się czym pochwalić.
Numerując kolejno pokazane struktury warto zobaczyć przede wszystkim 1 i 4 (są najlepiej wydewelopowane a tym samym robią największe wrażenie):
- 1 - jest w stanie niemalże nienaruszonym, poza 2 kopcami po dawnych piecach (dymarkach?) na dnie – w okolicy praktycznie brak metalowych „śmieci”
- 4 - także bardzo ciekawy obiekt, niestety dno jest rozkopane (stąd oczko wodne) – wokół sporo metalowych drobnych odłamków, może nie wszystkie powojenne, nie znalazłem żadnego, który wyglądałby na kryształ meteorytu, może trzeba by było je wyrywkowo posprawdzać na nikiel
- 2 - na dnie podobnie jak przy nr 1 pozostałości po 2 dawnych piecach. Struktura dużo bardziej płaska, częściowo zniszczona gospodarką leśną, ale podpowiem, że ciekawy widok jest jak się patrzy z dołu obiektu
- 3 - najbardziej zniszczony przez leśników, a tym samym najmniej ciekawy z punktu badawczego obiekt. Na razie odwiedziłem go tylko raz.
UWAGA! Te pozostałości dawnych pieców dymarek to obiekty archeologiczne więc prośba aby ich nie niszczyć. Podobnie prośba o nierozkopywanie samych struktur - to bez sensu - tam nic się nie znajdzie a konieczne jest ich przebadanie w stanie jak najmniej naruszonym
Analizy pokazanych obiektów trwają od blisko 2 lat. Jeśli ktoś chciałby podjąć współpracę to po więcej szczegółów zapraszam do kontaktu na PRIV.
Z pozdrowieniami,
Tomek