Te wewnętrzne wyniesienia to złożenie kilku czynników – specyficzna dla regionu budowa warstwowa wysoczyzny, ostry kąt uderzenia, topografia terenu. Ten ostatni czynnik zdaje się mieć decydujące znaczenie w stosunku do umiejscowienia wyniesienia. Z wcześniejszych badań kraterów na innych planetach wynikało, że umiejscowienie wyniesień było losowe z tendencją do przesunięcia w kierunku od strony spadku (źródła np.: P.Schultz et al.) ale obecne badania wskazują, że przesunięcie wyniesienia na nachylonym terenie występuje w kierunku o wyższej wysokości.
Jaka jest dolna granica możliwości wystąpienia wewnętrznego wyniesienia ?
W okolicach Knurowca jest obiekt o średnicy niespełna 70m i też ma wyniesienie przesunięte w kierunku zbocza wzniesienia, na którym się znajduje czyli pasuje do modelu.
Odwiedziłem to miejsce pod koniec 2014 roku ale byłem w samym zagłębieniu (zanim do niego dotarłem) ledwie kilka/kilkanaście minut. Miałem sam wykrywacz, las więc nawet saperki nie brałem, ale ten nie dawał żadnych sygnałów (przy czym występuje tam gruba warstwa mchu). Wokół obiektu nie widać natomiast śladów wyrzucanego materiału … geneza może być różna ale na tą chwilę znam ciekawsze, bardziej obiecujące obiekty

A co do Różana – w jego sąsiedztwie najciekawsza jest struktura „Czerwonka”, o której jakiś czas temu pisałem.
Poza tym w okolicy łatwo trafić na liczne zagłębienia po bryłach martwego lodu więc nie napalałbym się na każdą dziurę bez obejrzenia jak to wygląda w rzeczywistości.
Pozdro,
Tomek
PS.: Lód to już wogóle trzeba włożyć między bajki