Badania obiektów wodnych

o podejrzanych dziurach w ziemi

Moderatorzy: webimage, Kenny

Badania obiektów wodnych

Postprzez Zibi » N maja 24, 2020 9:33 am

Cześć,
koleżanka z NCBJ ma ma trochę czasu pomiarowego na swoich detektorach i jakieś pieniądze na badania.
Od czasu do czasu z nią współpracuję i wydaje mi się, że temat badań kolistych obiektów z wodą typu jeziorka i bagienka czy też mniejszych zagłębień/ oczek wodnych ale z wałami lub pozostałościami wałów, mógłby ją zainteresować.

W związku z tym chciałem Was zapytać co o tym sądzicie i ile osób chciało by przesłać nam próbki do takich badań?
Pisząc próbki mam na myśli powiedzmy 1/2 l wody powierzchniowej i drugie tyle pobrane przy dnie.

Sam mam 3 obiekty do sprawdzenia i w wakacje na pewno próbki zdobędę, więc jest duża szansa, że temat przejdzie :)
Czy ktoś chciał by dołączyć?
Pozdrawiam
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Re: Badania obiektów wodnych

Postprzez pulmetek » N maja 24, 2020 10:17 am

Mam w ogrodzie studnię. Takie małe oczko wodne z betonowymi wałami. Może być?
Czy raczej chodzi o zagłębienia spowodowane domniemanym spadkiem materii kosmicznej?
A co z suchymi dołkami?
Rozwiń myśl, bo ciekaw jestem, jakie informacje nt badanych "oczek" spodziewacie się uzyskać.
Czy moraskie wody już badaliście?
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
pulmetek
meteorytoman

Postprzez mat » N maja 24, 2020 10:45 am

Każda forma pomocy w postaci badań jest bardzo potrzebna, za co wielkie dzięki. Chętnie wyślę próbkę do badania i mam nadzieje że kolega z forum który odnalazł [ chyba krater ] nie będzie miał nic przeciwko temu.
mat
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn maja 25, 2020 5:35 am

powiedz mi jaki rodzaj badań i jakich pierwiastków/izotopów :)
Jest kilka pomysłów na publikację...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn maja 25, 2020 7:27 am

Studnie z betonowym wałem nas nie interesują, chyba wiadomo, że chodzi o obiekty podejrzane o kosmiczną genezę. Inaczej bym pisał na forum o studniach :)
Zagłębienia suche w tej edycji nie są rozważane ;)

Mat, ustalcie z kolegą czy rzeczywiście chcecie badać ale polecam, bo macie za darmo w miarę szybki test.

Kenny napisał(a):powiedz mi jaki rodzaj badań i jakich pierwiastków/izotopów :)
Jest kilka pomysłów na publikację...

Badania INAA, raczej wszystkie pierwiastki da się ta metodą ale zobaczymy co by tam wyszło.
Do tego jeszcze proste ICP na pierwiastki ciężkie.
Publikacja może być celem drugoplanowym, jeżeli cokolwiek wyjdzie.
Morasko nie było badane ale nadrobimy :)
Pozdr.
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez kasjopea » Pn maja 25, 2020 6:37 pm

To na Morasku są jakieś kratery? :shock: :wink:
kasjopea
meteorytoman

Postprzez kasjopea » Pn maja 25, 2020 6:59 pm

Tzn wody.... Chyba tylko w tym dużym jest woda.
kasjopea
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt maja 26, 2020 5:39 am

Jeśli chodzi o krateropodobne struktury to też się taka znajdzie której nie jestem w stanie wytłumaczyć. Musisz tylko powiedzieć jakie próby i na kiedy chcesz aby przygotować. :)
Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez pulmetek » Wt maja 26, 2020 4:32 pm

Czy pobranie próbek, przy powierzchni i tuż pod nią w przypadku dołka wypełnionego półmetrową warstwą wody, ma sens?
Są zagłębienia, w których okresowo pojawia się woda tej głębokości. Czy taka też was interesuje?
pulmetek
meteorytoman

Postprzez Zibi » Śr maja 27, 2020 11:57 am

pulmetek napisał(a):Czy pobranie próbek, przy powierzchni i tuż pod nią w przypadku dołka wypełnionego półmetrową warstwą wody, ma sens?
Są zagłębienia, w których okresowo pojawia się woda tej głębokości. Czy taka też was interesuje?

Takie małe, raczej nas teraz w pierwszym podejściu nie interesują.
być może będzie 2-ga edycja to wtedy zapraszam :)
W tej chwili mamy zgłoszonych 6 obiektów, niedużo ale do uruchomienia badań w sam raz.
Pozdrawiam
Z.
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez pulmetek » Cz maja 28, 2020 8:31 am

To, że jest mało wody, nie oznacza automatycznie, że jest mały. Może być po prostu bardzo stary - zerodowany.
pulmetek
meteorytoman

Postprzez walesto » N maja 31, 2020 12:43 am

Cześć,

Bardzo ciekawy pomysł z tymi badaniami.

Jeśli ze swojej strony mogę doradzić kilka kandydatur to najciekawsze moim zdaniem wypełnione wodą obiekty (podejrzewane o impaktowe pochodzenie) to:

1) jezioro Umultowskie (Morasko) - 100% krater i praktycznie na 100% powiązany z innymi kraterami Morasko - 10x większa średnica i 10x szersze wały (porównując do największego krateru w Rezerwacie) - obiekt obecnie relatywnie dość płytki (pomijając eutrofizację najpewniej nastąpił częściowy "kolaps" po uderzeniu w podmokłe podłoże)
2) wypełnione wodą kratery Morasko: nr 8 przy ul. Lewandowskiego (w kierunku Umultowa), wymieniany przez Pokrzywnickiego i nr 9 przy ul. Poligonowej, wymieniany przez P. Hodge'a
3) jezioro Krajnik w Lubniewicach (Lubuskie) - obecnie około 500m średnicy i 40m głębokości (licząc od lustra wody) - ma kilka cech, które wskazują, że niekoniecznie musi mieć genezę związaną z ostatnim zlodowaceniem.
Jak piszą na Wikipedii: "Akwen ma kształt owalny i regularny, brzegi wysokie, częściowo zalesione.".
Od kilku lat zbieram się, aby zrobić jakieś badania, ale trochę daleko z Mazowsza :(
Zmotywowany Waszym pomysłem badań wody (zawartość irydu?) zamówiłem dane numeryczne więc pod tym kątem w najbliższym czasie zrobię szczegółowe analizy morfometrii
4) jezioro Księżno (2km na wschód od jeziora Niesłysz), gdzie w okolicy znaleziono kilka odłamków meteorytu Przełazy - wokół jeziora występują fragmenty wałów a wydłużenie jeziora jest w przybliżeniu prostopadłe do "dolinki" polodowcowej, w której się znajduje
5) struktura Czerwonka pomiędzy Różanem a Makowem Mazowieckim (52°54'01.9"N 21°15'00.7"E) - otoczone wałem symetryczne, lekko eliptyczne zagłębienie, które albo jest kraterem albo pingo.

Niestety nie mam aktualnie możliwości pobrania próbek wody z powyższych obiektów, więc będę wdzięczny jak ktoś z okolic wskazanych miejsc może takie działania podjąć.

Z pozdrowieniami,
Tomek
PS: Znalazłoby się pewnie jeszcze kilka dość interesujących obiektów, ale musiałbym je najpierw zobaczyć osobiście.
walesto
meteorytoman

Postprzez mat » N maja 31, 2020 8:09 pm

Zibi sprawdziłem krateropodobne bajorko i okazuje się że jest suche. Poczekam na następną edycje. Pozdrawiam.
mat
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn cze 01, 2020 6:21 am

Walesto z wszystkich przytoczonych ostatnie napawa największym optymizmem :)
Reszta raczej lodowcowe zagłębienia.
Kenny
meteorytoman

Postprzez walesto » Pn cze 01, 2020 3:23 pm

Kenny,
obiekt nr 1 (j. Umultowskie) i Morasko nr 9 przy ul. Poligonowej to bez cienia wątpliwości struktury impaktowe. Podobnie ja Morasko nr 1z Rezerwatu mogą być wzięte za kratery referencyjne.

Pozostałe wymagają dalszej weryfikacji. Krajnik jest moim zdaniem bardziej obiecujący niż Czerwonka, ale Geoportal nie daje możliwości wykonania dobrej analizy cech morfometrycznych. Dane zamówione więc jak tylko je otrzymam dam znać co z nich wynika. Jeżeli badanie wody ma szanse dać jakieś mierzalne wyniki to myślę, że warto zweryfikować wszystkie wymienione przeze mnie obiekty.

ppzdr,
T.
walesto
meteorytoman

Następna strona

Powrót do kratery?