Cześć,
Bardzo ciekawy pomysł z tymi badaniami.
Jeśli ze swojej strony mogę doradzić kilka kandydatur to najciekawsze moim zdaniem wypełnione wodą obiekty (podejrzewane o impaktowe pochodzenie) to:
1) jezioro Umultowskie (Morasko) - 100% krater i praktycznie na 100% powiązany z innymi kraterami Morasko - 10x większa średnica i 10x szersze wały (porównując do największego krateru w Rezerwacie) - obiekt obecnie relatywnie dość płytki (pomijając eutrofizację najpewniej nastąpił częściowy "kolaps" po uderzeniu w podmokłe podłoże)
2) wypełnione wodą kratery Morasko: nr 8 przy ul. Lewandowskiego (w kierunku Umultowa), wymieniany przez Pokrzywnickiego i nr 9 przy ul. Poligonowej, wymieniany przez P. Hodge'a
3) jezioro Krajnik w Lubniewicach (Lubuskie) - obecnie około 500m średnicy i 40m głębokości (licząc od lustra wody) - ma kilka cech, które wskazują, że niekoniecznie musi mieć genezę związaną z ostatnim zlodowaceniem.
Jak piszą na Wikipedii: "Akwen ma kształt owalny i regularny, brzegi wysokie, częściowo zalesione.".
Od kilku lat zbieram się, aby zrobić jakieś badania, ale trochę daleko z Mazowsza

Zmotywowany Waszym pomysłem badań wody (zawartość irydu?) zamówiłem dane numeryczne więc pod tym kątem w najbliższym czasie zrobię szczegółowe analizy morfometrii
4) jezioro Księżno (2km na wschód od jeziora Niesłysz), gdzie w okolicy znaleziono kilka odłamków meteorytu Przełazy - wokół jeziora występują fragmenty wałów a wydłużenie jeziora jest w przybliżeniu prostopadłe do "dolinki" polodowcowej, w której się znajduje
5) struktura Czerwonka pomiędzy Różanem a Makowem Mazowieckim (52°54'01.9"N 21°15'00.7"E) - otoczone wałem symetryczne, lekko eliptyczne zagłębienie, które albo jest kraterem albo pingo.
Niestety nie mam aktualnie możliwości pobrania próbek wody z powyższych obiektów, więc będę wdzięczny jak ktoś z okolic wskazanych miejsc może takie działania podjąć.
Z pozdrowieniami,
Tomek
PS: Znalazłoby się pewnie jeszcze kilka dość interesujących obiektów, ale musiałbym je najpierw zobaczyć osobiście.