Jacek Drążkowski napisał(a):no nie wiem co na to teoretycy? czy takie sferulki magnetyczne mogą występować w regolitowej brekcji?
Badania próbek gleby księżycowej pod kątem zawartości mikrometeorytów żelaznych pozwoliły zidentyfikować wiele ziaren zawierających żelazo i nikiel. Jednak nie wszystkie one spełniały kryterium proporcji Co/Ni[2] charakterystycznego dla meteorytów. Z ciekawszych znalezisk to:
Wydaje mi się, że na Księżycu powinno być dużo żelaza meteorytowego - bo dlaczego nie, tym bardziej, że nie ulega spaleniu, ani innym formom utlenienia, a meteoryty waliły i walą w niego? Tu przykład:
http://www.woreczko.pl/meteorites/featu ... OnMoon.htm Nawiasem mówiąc, polecam ten tekst, bo bardzo ciekawy, szczególnie dla łowców lunarów.
cytat [...] w próbce nr 15602 (Hadley Rille meteorite) znaleziono małe ziarno kamacytu;
nr 14276 kamacyt w bazalcie KREEP;
żelazny mikrometeoryt z krzemianowymi inkluzjami o wadze 0.1 mg w próbce nr 60014, składał się z 93% Fe, 6.5% Ni i 0.5% Co. Zawartość irydu i krzemianowych inkluzji była w nim podobna do meteorytów typu IIE;
nr 60601 kamacyt;
nr 66095,89 kamacyt z brekcji metamorficznej,
nr 68415 kamacyt z anortozytowego gabrro.
Zastanawia mnie czy astronauci programu Apollo mieli na swoim wyposażeniu magnesy?! Jeśli naukowcy oczekiwali znalezienia dużej ilości fragmentów meteorytów żelaznych to naturalnym wydaje się zastosowanie magnesów do zbierania „frakcji magnetycznej”! Nic na ten temat nie znalazłem.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho