Ami napisał(a):Witam.
No i rzec by można tak temat się rozwodnił. Odpowiedź ? Będzie ?.
Pytam bo nie wiem czy mam dalej tu zaglądać czekając odpowiedzi czy podziękować za współpracę i szukać gdzieś indziej ? . Dużo tu informacji w większości zbędnych i amatorom nieprzydatnych . Taki "szum medialny " (na użytek mocodawców admina ? ). Informacji jednak niezbędnych
amatorom jak widać tu się nie udziela , te które tu uzyskać można to efekt guglowania czyli tego co dociekliwy znajdzie jeśli będzie w stanie sensowne pytanie sprecyzować i postawić .

A może to jakaś tajemnica ? Cenzura filtruje "wyciek " informacji ?

Nie ma co się denerwować! Rzeczywiście i ja na początku w ogóle nie pisałem nic na forum, jedynie obserwowałem, często odwiedzałem inne strony gdyż wydawało mi się iż forum Meteorytomania jest przeznaczone dla bardzo zaawansowanych kolekcjonerów. Przeczytałem też wiele książek i czasopism meteorytowych. A na odpowiedź trzeba czasem trochę poczekać - nie wszyscy siedzą przed kompem na okrągło.
Ja znalazłem np w publikacji A. Dzięczkowskiego i H. Korpikiewicz "Zagadka meteorytu Morasko" taką informację o jego składzie: żelazo 92,2%, nikiel 6,75-7,15%, kobalt 0,53% i niewielkie lub śladowe ilości takich pierwiastków: fosfor, miedź, chrom, siarka, węgiel, mangan, aluminium, magnez i molibden. Głównymi minerałami są kamacyt i taenit, zawiera również wtrącenia troilitu (63,9% żelaza i 35,5% siarki) i grafitu.
Najczęściej do uzyskania informacji o metkach wykorzystuję np strony internetowe, np:
http://tin.er.usgs.gov/meteor/metbull.php tak to pewnie robi większość forumowiczów. Choć trzeba doda, że w przypadku Moraska trzeba trochę więcej poklikać by się czegoś dowiedzieć.
Pozdrawiam - Krzysztof
Krisp01, nr leg. PTMet. 113.
Meteorytoholik.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu. Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.