Pułtusk 264g [26.03.2023]

jeśli znaleźliśmy meteoryt, to pochwalmy się - tu jest właśnie miejsce na to!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Pułtusk 264g [26.03.2023]

Postprzez Konrad » Pn kwi 03, 2023 10:27 am

Tego dnia miałem sobie odpuścić poszukiwania, bo prognoza pogody była mało zachęcająca. Mimo to postanowiłem pojechać, aby nie wybijać się z rytmu i utrzymać częstotliwość wyjazdów na stałym poziomie. Przez całą drogę do Pułtuska lało więc byłem już naprawdę bliski zawrócenia do domu, ale jednak się uparłem i dojechałem na miejsce. Ku mojemu zaskoczeniu przywitało mnie tam piękne słońce i wręcz wymarzone okoliczności do poszukiwań. Niestety ta sprzyjająca aura była zwodnicza, bo przez nią znacząco oddaliłem się od auta. A kiedy byłem już na totalnym odludziu, bez możliwości schowania się pod jakikolwiek daszek, niespodziewanie zerwała się taka ulewa, że nawet kurtka przeciwdeszczowa na niewiele się zdała. Opatuliłem elektronikę wykrywacza wszelką folią, jaką tylko miałem przy sobie i przykucnąłem w tym deszczu jak zając. Kilkanaście minut później granatowa chmura w końcu przesunęła się dalej, a ja, zmarznięty i przemoczony do suchej nitki, zacząłem analizować najkrótszą drogę do auta. Wyszło słońce, na niebie pojawiła się tęcza, zdemontowałem z wykrywacza mokre osłony aby i on mógł trochę przeschnąć na wietrze zanim wilgoć dostanie się do elektroniki. Kilka dołków dalej wyszła z ziemi skała tak soczyście czerwona, że zacząłem się zastanawiać czy jest to jej naturalny kolor czy może jedynie iluzja stworzona przez promienie zachodzącego słońca (...)

I w takich właśnie okolicznościach znalazłem mój kolejny Pułtusk, jakieś 2,5km dalej od poprzedniego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Konrad
meteoryt

Re: Pułtusk 264g [26.03.2023]

Postprzez Kaioken » Wt kwi 04, 2023 1:46 pm

Cześć!

Tak właśnie często bywa że kiedy człowiek najbardziej zniechęcony, wychodzi z swojej strefy komfortu, po długim
dniu poszukiwań nic... To wtedy wychodzą! 264g na południowej części to naprawdę grubo! Widać też że jest on
fragmentem oderwanym od większej bryły! Ciekawe czy leży gdzieś blisko czy poleciała za Narew... A ile musi być
w samej rzece :shock: Teraz już jesteś seryjnym łowcą :wink: Jeszcze raz gratulacje i powodzenia w poszukiwaniach!
Może znajdziesz też jakieś inne spadki w Polsce!

Pozdrawiam serdecznie!
Kaioken
meteorytoman

Postprzez Konrad » Wt kwi 04, 2023 9:31 pm

Dzięki! Na wiosnę pewnie odwiedzę kolejny raz Morasko, bo czuję niedosyt po pierwszych wyprawach. A tak poza tym zostaję jeszcze na długo w elipsie pułtuskiej, bo dla mnie wyprawy do tego miejsca to nie tylko meteoryty (chociaż to najciekawsze), ale też wspaniała w tych okolicach dzika przyroda, odpoczynek od miasta, wędrowanie, bushcraftowanie, fotografia przyrodnicza, no i kiełbasa z ogniska :)
Konrad
meteoryt

Postprzez Borys » Śr kwi 05, 2023 9:33 pm

Gratuluję okazu i determinacji. Nie jeden by odpuścił w takiej sytuacji. Wielkie brawa :)
Borys
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz kwi 06, 2023 10:56 am

moje gratulacje ,fajny i ciszy oko -pozazdrościć .poz
sopel
meteorytoman

Postprzez pumba » Cz kwi 06, 2023 8:25 pm

Moje gratulacje Konrad brawo 8)
pumba
meteorytoman

Powrót do tak, to jest to! znalazłem! :)