Skorupa obtopieniowa

tu prezentujemy okazy, które mylnie mogą być uważane za kamienie z nieba, ale nimi nie są oraz dyskutujemy o ewidentnie ziemskich tworach

Moderatorzy: webimage, Kenny

Skorupa obtopieniowa

Postprzez gogor » Pt lis 22, 2013 7:52 pm

Od razu powiem że nie wiedziałem bardzo gdzie wrzucić ten temat... no i wylądowało w pseudo :)
A wiec do rzeczy. Jakiś czas temu znalazłem kamień od razu zwrócił moją uwagę zewnętrzny wygląd niestety posiada słabe właściwości magnetyczne wnętrze drobno ziarniste ciemno brązowe No i niestety został przez geologa zaliczony jako ziemniak :( Wygląd zewnętrzny a konkretnie coś a-la skorupa obtopieniowa ( bardzo cienka) nie daje mi spokoju mam kilka meteorytów a jeden zewnętrznie mocno przypomina mój kamień (mój jest trochę mniej błyszczący) i tu pytanie czy taki wygląd zewnętrzny przypomina skorupę obtopieniową? (moim zdaniem fajny pseudo :mrgreen: )Obrazek
gogor
meteorytoman

Re: Skorupa obtopieniowa

Postprzez Meteoriticon » Pt lis 22, 2013 9:39 pm

W sumie każdy nowo znaleziony kamień ( nawet minimalnie ) podejrzany to jest pseudo :lol: bo bez badań nigdy nie będzie meteorytem :!: , a ze zdjęcia to tylko można rozpoznać już tylko przebadane meteoryty :roll:
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » So lis 23, 2013 10:55 am

Wygląd zewnwętrzny ma obiecujacy , moze przytarł bys małą płaszczyzne papierem ścierym o różnych gradacjach i pokazał zdjęcie makro tej płaszczyzny , geolodzy potrafia sie pomylić co do meteorytów.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez gogor » N lis 24, 2013 8:06 am

astrokosmo napisał(a):Wygląd zewnwętrzny ma obiecujacy , moze przytarł bys małą płaszczyzne papierem ścierym o różnych gradacjach i pokazał zdjęcie makro tej płaszczyzny , geolodzy potrafia sie pomylić co do meteorytów.

Kamień jak już napisałem jest już od dłuższego czasu u mnie i nie byłbym sobą gdybym nie zajrzał do środka :mrgreen:
Miałem nawet gdzieś zdjęcia jak znajdę to postaram się wrzucić
gogor
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » N lis 24, 2013 7:52 pm

Zewnetrznie wyglada jak meteoryt, dawaj te foty 8)
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez gogor » N lis 24, 2013 10:12 pm

astrokosmo napisał(a):Zewnetrznie wyglada jak meteoryt, dawaj te foty 8)

Wiem wiem że wygląda jak meteoryt ale wewnętrzny wygląd już tak nie pasuje :| Obrazek
Na fotkach niewiele widać przydały by się raczej zdjęcia z mikroskopu budowa bardzo drobno ziarnista
gogor
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Pn lis 25, 2013 11:01 am

Pokaz jeszcze pod innym kontem i wieksze makro.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez gogor » Pn lis 25, 2013 11:23 am

Przykro mi astrokosmo ale moim aparatem bez statywu lepszych zdjęć jak to nie będzie
Przypominam sobie ze nawet kenny miał w łapkach tego kamola Po początkowym zainteresowaniu także stwierdził ze ziemniak....
Mogę postarać się jeszcze o zdjęcia z mikroskopu
Obrazek

pu
gogor
meteorytoman

Postprzez webimage » Pn lis 25, 2013 11:38 am

Astrokosmo - skoro gogor znalazł to u nas - to nie ma szans żeby to był meteoryt. Powierzchnia tego kamulca od biedy mogłaby być polewą pustynną a pustyń u nas jak na lekarstwo ;)
webimage
meteorytoman

Postprzez gogor » Pn lis 25, 2013 1:17 pm

webimage napisał(a):

Astrokosmo - skoro gogor znalazł to u nas - to nie ma szans żeby to był meteoryt. Powierzchnia tego kamulca od biedy mogłaby być polewą pustynną a pustyń u nas jak na lekarstwo ;)

Właśnie dlatego napisałem w dziale ,, pseudometeoryty'' a nie w ,,czy to jest to" :D Jeśli ktoś będzie chciał obejrzeć zdjęcia mikroskopowe mogę się o takowe postarać Mnie zaintrygowała jak to napisał webimage
,, Powierzchnia tego kamulca od biedy mogłaby być polewą pustynną a pustyń u nas jak na lekarstwo ;)"
Powiem nawet że jak podnosiłem ten kamień to byłem przekonany że mam metka :mrgreen:
gogor
meteorytoman

Powrót do pseudometeoryty i inne ziemskie kamienie