zapałka

tu prezentujemy okazy, które mylnie mogą być uważane za kamienie z nieba, ale nimi nie są oraz dyskutujemy o ewidentnie ziemskich tworach

Moderatorzy: webimage, Kenny

zapałka

Postprzez sopel » Pn sty 06, 2014 4:42 pm

witam,dzisiejsza znajdka ,pewnie szlaka .
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: zapałka

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn sty 06, 2014 7:49 pm

pewnie tak :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn sty 06, 2014 7:50 pm

pewnie tak :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr sty 08, 2014 6:27 pm

witam,za namową zrobiłem szlif papierem 2000 i trawienie ,takie to wyszło .
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr sty 08, 2014 9:06 pm

sopel napisał(a):witam,za namową zrobiłem szlif papierem 2000 i trawienie ,takie to wyszło .
/s760/IMGk.l_0003.jpg[/img]

Moja robocza hipoteza:
W metalu ujawniły się struktury równoległe, które mogą być fragmentem siatki krystalicznej FeNi. Całość przypomina mi, znany zapewne wszystkim, meteoryt Wolf Creek, a właściwie to co z niego pozostało - czyli grudy spękanych tlenków Fe (wodorotlenków) z nielicznymi reliktami metalu. Ja mam przyjemność mieć takie fragmenty ( prezent z USA, ale niestety bez bumagi, tylko była odręcznie napisana nazwa na pudełeczku).
Nie wiem, czy ktoś podejmie się zbadania Twojego znaleziska (malutkie!), ale może warto, bo gdyby się to potwierdziło, to mielibyśmy też takiego swojego starowinkę- Polaka liczącego sobie 200-300 tysięcy lat. W każdym razie trzymam kciuki.Obrazek https://lh3.googleusercontent.com/-Ls62 ... no/wc1.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-DDZM ... no/wc2.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-2VXL ... no/wc4.jpg
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz sty 09, 2014 6:16 am

żaden żelazonikiel, wyraźnie pociemniała powierzchnia przy braku jakichkolwiek struktur które mogły by wskazywac na krystaliczną budowe owego nie pozostawia złudzeń. Dodatkowo wszelakie żelastwo w warunkach mniej lub bardziej kwaśnych (torfowiska, gleby organiczne) rdzewieje w łaśnie w ten sposób. Zwykły najzwyklejszy odłamek po 100 latach (albo i więcej) w glebie.

Czy ja mam wrażenie czy forum jest zasypywane przez coraz to pospolitsze znaleziska bez jakiego kolwiek krytycznego podejścia do tematu? Na zasadzie "o znalazlem kamień! to musi byc meteoryt! na foruma z nim!"
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez webimage » Cz sty 09, 2014 9:07 am

Niestety Kenny...
webimage
meteorytoman

Postprzez tin » Cz sty 09, 2014 12:47 pm

Kenny napisał(a):Czy ja mam wrażenie czy forum jest zasypywane przez coraz to pospolitsze znaleziska bez jakiego kolwiek krytycznego podejścia do tematu? Na zasadzie "o znalazlem kamień! to musi byc meteoryt! na foruma z nim!"

Tak jest... Niestety robią to osoby, które są w tym temacie od lat. O ile można zrozumieć, że świeża osoba może się nie znać o tyle ktoś, kto szuka meteorytów od lat a na forum wrzuca szlakę/gnejsy amfibole/granity ma chyba coś nie tak z tym obszarem mózgu, który odpowiada za przyswajanie wiedzy ;-)
Ja starym kamieniarzom, którzy wiedzy przyswajać nie potrafią staram się nie odpisywać. Wyrozumiałość mam tylko dla nowych forumowiczów :-)
tin
meteorytoman

Postprzez sopel » N lut 23, 2014 6:04 pm

witam.więc tak ,postanowiłem przeszukać miejsce gdzie znalazłem tą ''zapałkę''z pierwszego postu i dzisiaj znalazłem w odległości 20 m dwie bryły ,jedna rozleciała mi się w rękach druga jakoś się zachowała .wygląda na bardzo kruchą umyta delikatnie szczoteczką ,przyciąga magnes w jednym miejscu bardzo dobrze w innym mniej a i jest miejsce że bardzo słabo .waży 80 gr.jutro zrobię szlif ale nie wiem czy się uda bo wygląda na bardzo kruche ,co o tym myślicie
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez pumba » N lut 23, 2014 7:29 pm

Wygląda ciekawie .
pumba
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lut 24, 2014 8:32 am

limonit
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn lut 24, 2014 2:32 pm

no nie tym razem kenny :D po oczyszczeniu wyszedł kawałek metalu .wytrawiłem no i brak figur ,ale i za mocno nie poczerniał .pewnie odłamek ,strasznie twardy .pozd.
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lut 24, 2014 10:07 pm

dlaczego uważasz, że Kenny się istotnie pomylił? To (uwodniony) tlenek żelaza i to tlenek żelaza (rdza) :) - jedno z natury drugie na bazie antropogenu, ale procesy tworzące podobne (niech mnie fachowiec poprawi)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lut 25, 2014 8:05 am

Dokładnie tak Jacku.
To co normalnie nazywamy rdzą z punktu widzenia mineraloga (w zasadzie petrografa) jest w istocie limonitem a więc mieszaniną tlenków i wodorotlenków żelaza (goethyt, lepidokrokit, hematyt, etc...) A widzę to co widzę na zdjęciu nie mam rentgena w oczach ani młotkiem przez monitor też nie walne żeby określic czy owy limonit (rdza) powstał kosztem starego odłamka, bryły pirytu czy też jest efektem natleniania zażelazionych wód.

Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Powrót do pseudometeoryty i inne ziemskie kamienie