Mam nadzieje że to coś więcej jak ziemianin.
https://www.dropbox.com/sh/pbbr812xy5e3 ... obH2a?dl=0
Re: Skałki
Witam.
Ten drugi, brak magnetyzmu w dotyku nic nadzwyczajnego. Jeśli wiesz to napisz skąd biorą się te wewnętrzne pęknięcia,
Ten trzeci jest słabo magnetyczny przypomina trochę melafir.
Pozdrawiam.
Ten drugi, brak magnetyzmu w dotyku nic nadzwyczajnego. Jeśli wiesz to napisz skąd biorą się te wewnętrzne pęknięcia,
Ten trzeci jest słabo magnetyczny przypomina trochę melafir.
Pozdrawiam.
- mat
- meteorytoman
Powodem pęknięć wtórnie wypełnionych roztworem hydrotermalnym jest zapewne tektonika . 

- mr.O'K
Więcej optymizmu, mam nadzieje że TA rzeczywistość jest wielowektorowa.
- mat
- meteorytoman
A kot gdzie ?
Gdzie jest kot, ja się pytam ....Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
1/2 granitoid porfirowaty duże na biało wietrzejące prakryształy wskazują na obecność raczej plagioklazów a nie skaleni alkalicznych co klasyfikuje skałę bardziej w polu monzonit/dioryt (brak widocznego kwarcu)
3/4/5 to ten sam kamień? Na zdjęciu powierzchni trochę rozjechała się ostrość na przekroju, powiem szczerze że mam problem kamień z wierzchu wygląda na porfir bałtycki na przekroju przypomina nieco strukturę migdałowcowatą. Trzeba by przyjrzeć się charakterowi ciasta skalnego i prakryształów/migdałów.
6/7 to już typowy migdałowiec.
3/4/5 to ten sam kamień? Na zdjęciu powierzchni trochę rozjechała się ostrość na przekroju, powiem szczerze że mam problem kamień z wierzchu wygląda na porfir bałtycki na przekroju przypomina nieco strukturę migdałowcowatą. Trzeba by przyjrzeć się charakterowi ciasta skalnego i prakryształów/migdałów.
6/7 to już typowy migdałowiec.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Gdzieś mam kamerę mikroskopową jak odnajdę prześle mikroskopowe zdjęcia ciasta skalnego, kryształów i struktury pęknięć. 

- mat
- meteorytoman