Tomasz Serek napisał(a):Kazdy nienazwany kamien powinien zaczynac TU i awansowac lub tu pozostawac:)
Uwazam ze celem tego forum powinna byc pomoc ludziom w terenie w rozpoznawaniu wsrod zwyklych kamieni tych niezwyklych (kazdy jest niezwykly, jak sie go umyje)
Ja widzę to nieco inaczej. Wydaje mi się, że w dziale tym powinny lądować obiekty o cechach, jakie można przypisać dotychczas poznanym i sklasyfikowanym meteorytom. Chociażby dlatego, że sam jego tytuł: "Pseudometeoryty", wskazuje na zawężony już krąg selekcji.
Gdyby natomiast stworzyć osobny dział zatytułowany "Kamienie dziwne i niezwykłe", wtedy racja - każdy obiekt niezwykły, niekoniecznie o cechach meteorytu, mógłby tam trafić.
Per analogiam: w zbiorze "Dziwne owoce" umieścić można dowolne, które wydają nam się interesujące. Jednak gdy trafiamy na forum miłośników jabłek, z pewnością oczekiwać możemy bardziej zawężonej kategorii zainteresowań, jak na przykład "Jabłka nietypowe". Czyli zakładamy, że osoby zabierające głos w dyskusji są już w stanie zdefiniować ten owoc na podstawie jego cech charakterystycznych. Gdy robią to niewłaściwie, doświadczeni brodaci sadownicy karcą młódź werbalnie, po czym odsyłają do poszerzenia wiedzy.
Chyba trochę pojechałem, ale jakoś tak to rozumiem.

To forum nie pomaga w rozpoznawaniu kamieni, nawet tych niezwykłych. Ono pomaga odpowiedzieć na pytanie "Czy to, co ma cechy meteorytu, na pewno nim jest".