naciągane psełdometeoryty

tu prezentujemy okazy, które mylnie mogą być uważane za kamienie z nieba, ale nimi nie są oraz dyskutujemy o ewidentnie ziemskich tworach

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: naciągane psełdometeoryty

Postprzez Kenny » So sty 05, 2013 7:13 pm

a szlif masz?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » So sty 05, 2013 10:57 pm

Wyglada jak magnetyt , albo szlaka.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez sopel » N sty 06, 2013 10:15 am

Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » N sty 06, 2013 3:26 pm

a no fakt wygląda na masywny magnetyt...
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr sty 09, 2013 5:28 pm

kenny szukałem w necie czy w magnetycie jest czyste żelazo czy nie ,i nie wiem jak to jest.ten mój kamyk ma czyste żelazo.wydaje mi się że tylko żelazo rodzime na naszej ziemi ma postać żelaza .więc to chyba nie będzie magnetyt
sopel
meteorytoman

Postprzez rolnik » Śr sty 09, 2013 8:02 pm

astrokosmo, a co o moim gabro powiesz podobny do żużlu dużo spękań mikropory ,Kenny powiedział kiedyś że te spękania to mróz zrobił, dwa rodzaje spękań są w kamieniu jedne spękania są nie wypełnione wtórną mineralizacją a drugie widać na białych inkluzjach i są wypełnione w kolorze matrycy, gęstość ma większą jak ziemskie bazalty ,i diamentowe kryształki fajnie świecą z kamienia przy odpowiednim świetle,co to za kamień?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/43e ... 5b85f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2b ... 741af.html
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr sty 09, 2013 8:33 pm

żelazo rodzime w ziemskich skałach występuje tylko w intruzjach bazaltowych tnących skały bogate w węgiel organiczny lub same węgle. problem w tym że ja w tym żelaza nie widzę...
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz sty 10, 2013 10:31 am

prosty przykład ,podręczny detektor do wykrywania metalu w ścianie .np.przy remoncie domu .wynik pozytywny .więc co w tym jest magnetyt czy żywe żelazo :?:
i dwa skany jedn oderwany kawałek i drugi po przecięciu tarczą diamentową .
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz sty 10, 2013 5:48 pm

Sopel, oczywiście że jest to "żywy", czyli zredukowany metal, co widać gołym okiem i potwierdza go wykrywacz metalu (te, do domowego użytku reagują wyłącznie na metal zredukowany i się nie mylą). Jeśli na dodatek mocno klei magnes, to zbędne jest jakiekolwiek filozofowanie na ten temat - jest to żelazo (metal ferromagnetyczny) i kropka! Inna sprawa i inny problem, to jakiego pochodzenia ono jest, i nad tym powinna skupiać się dyskusja. Pozdrawiam!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Cz sty 10, 2013 11:45 pm

rolnik napisał(a):astrokosmo, a co o moim gabro powiesz podobny do żużlu dużo spękań mikropory ,Kenny powiedział kiedyś że te spękania to mróz zrobił, dwa rodzaje spękań są w kamieniu jedne spękania są nie wypełnione wtórną mineralizacją a drugie widać na białych inkluzjach i są wypełnione w kolorze matrycy, gęstość ma większą jak ziemskie bazalty ,i diamentowe kryształki fajnie świecą z kamienia przy odpowiednim świetle,co to za kamień?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/43e ... 5b85f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2b ... 741af.html

Moim skromnym zdaniem jest to skala ziemskiego pochodzenia.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt sty 11, 2013 9:00 am

z ciekawośći jaką to ma gęstość?
:)
Lejkers ciekawa opinia odnośnie wykrywaczy kabli... :)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt sty 11, 2013 10:29 am

Kenny napisał(a):z ciekawośći jaką to ma gęstość?
:)
Lejkers ciekawa opinia odnośnie wykrywaczy kabli... :)

Kenny, tu chodzi o wykrywacz przedmiotów metalowych ukrytych np. w tynku, nie będących pod napięciem takich jak kable, rury gwoździe itp.. Nie dotyczy to wykrywaczy z opcją wykrywania napięcia np. w tynku. Przyrząd jest tak skonstruowany z założenia, żeby wykrywał wyłacznie wspomniane metalowe przedmioty, zdudnienie sygnału następuje tylko i wyłącznie jeśli w wiązce pola znajdzie się "żywy" metal. Magnetyty czy tam coś podobnego mają zerowy wpływ na jego wskazanie - jest na nie ślepy w 100%. Mam taki wykrywacz i jego wskazania są jednoznaczne i zawsze powtarzalne, zetknąłem się zresztą z innymi polskimi tego typu (mój jest rosyjski) i wszystkie działają identycznie i jednoznacznie, różnią się ew. czułością i systemem sygnalizacji (akustyczny, dioda, i mieszany), droższe mają regulowaną czułość, ale zawsze z zachowaniem powyższych zasad. Namawiam Cię do zainwestowania w coś takiego kilkudziesięciu złotych, bo to bardzo przydatna rzecz. Pozdrawiam!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt sty 11, 2013 11:36 am

witam.tak jak pisałem wcześniej ,gęstość około 4.5 bez żadnych żużli ,bąbelków powietrza,i spieków ,całość jednolita masa ,pozd.
sopel
meteorytoman

Postprzez rolnik » Pt sty 11, 2013 1:48 pm

astrokosmo, jestem innego zdania ,będzie dany do badani i więcej jest podobny do lunarów ,do ziemskiego gabro nie jest podobny ,te białe wtrącenia Kenny sugeruje że to wapień podobne sa w kolorze do aluminiom po świeżym szlifowaniu,spękania białych fragmentów są w prostej linii , zdaje się że wapień ma muszlowy przełam i drobniutkie mikrokuleczki występują w moim kamieniu , fakt skorupy nie ma , mikroskop dużo więcej zobaczy jak oko
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt sty 11, 2013 9:12 pm

nie wapień a iddynksyt czyli mieszanina między innymi kalcytu, efekt wpływu roztworów wodnych bogatych w CO2.
Kenny
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do pseudometeoryty i inne ziemskie kamienie