nowy

tu prezentujemy okazy, które mylnie mogą być uważane za kamienie z nieba, ale nimi nie są oraz dyskutujemy o ewidentnie ziemskich tworach

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: nowy

Postprzez lejkers » Pn mar 31, 2014 6:22 pm

Kenny napisał(a):w zasadzie zdjęcie płytki w świetle przechodzącym tylko udowodniło wysoką zawartośc tlenków żelaza w preparacie... przydało by się ze skrzyżowanymi nikolami żeby zobaczyc co siedzi pomiędzy agregatami tlenków i wodorotlenków żelaza.

Pozdro.

Uszanowanie! Kenny, mnie już się znudziło prosić o badania tego i innych okazów - wiadomo, jakie jest podejście do takich próśb i trudniejszych znalezisk - jeśli już kogoś zainteresuję, to ogranicza się badanie do rzucenia okiem i tyle. Gdyby to był chondryt, najlepiej jeszcze ciepły i ze wszystkimi atrybutami, jakie powinien mieć, to kogoś chętnego może bym i znalazł (raczej na 100% :). Wracając do tego okazu, rzeczywiście jest tak, jak piszesz, ale płytki (chyba 3 szt utknęły, tam gdzie wspomniałem wyżej). Prawdopodobnie okaz zawiera jakieś pojedyncze płatki metalu, bo podczas kilku cięć (z chłodzeniem tarczy z obu stron ciągłą wodą), jakie wykonywałem, wyskoczyło spod piły kilka pojedynczych iskierek, ale wzrokowo metalu nie znalazłem, detektor też nie pokazuje. Ponadto kamień z całą pewnością zawiera bardzo dużą ilość różnych siarczków, zarówno żółtych jak i srebrzystych, oraz żyłki krystalicznego, białego minerału (raczej nie węglany Ca). Niezidentyfikowany też jest głęboko czarny, tłusto błyszczący minerał (występuje w skupiskach), który dymiąc, zapala się ogniem nad palnikiem gazowym (minerał dokładnie odpowiada opisowi i zdjęciom szungitu). Po spaleniu owego minerału pozostaje delikatna komórkowa struktura, jakby rusztowanie z jakiegoś szarego minerału. Okaz waży ok. 7kg, a jego gęstość z całą pewnością wychodzi mocno ponad 3,0 g/cm3. Jestem otwarty na współpracę z każdym, kto może coś owocnego tu zdziałać. Pozdrawiam!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn mar 31, 2014 7:33 pm

opis kamienia jaki przedstawiłeś nie brzmi meteorytowo... Iskierki przy cięciu mogą pochodzić z piły (jak się tnie twarde materiały i siarczki mimo chłodzenia wodą są rzeczą pospolitą) i nie muszą oznaczać obecności metalu w kamieniu.
Błyszczące mogą być siarczki, natomiast obecność palnej substancji w kamieniu praktycznie wyklucza pochodzenie meteorytowe... oznacza to makroskopowe nagromadzenia organiki a takowe w metkach nawet węglistych nie występują.

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pn mar 31, 2014 8:15 pm

Kenny napisał(a):opis kamienia jaki przedstawiłeś nie brzmi meteorytowo... Iskierki przy cięciu mogą pochodzić z piły (jak się tnie twarde materiały i siarczki mimo chłodzenia wodą są rzeczą pospolitą) i nie muszą oznaczać obecności metalu w kamieniu.
Błyszczące mogą być siarczki, natomiast obecność palnej substancji w kamieniu praktycznie wyklucza pochodzenie meteorytowe... oznacza to makroskopowe nagromadzenia organiki a takowe w metkach nawet węglistych nie występują.

Pozdro.

Twoja odpowiedź jest tylko potwierdzeniem tego, o czym napisałem. Wklejam adres do poczytania np. http://www.ptmet.org.pl/ACTA/ASMP-v2-034-039.pdf , oczywiście chodzi tu o inny poziom zawartości związków węgla (alifatycznych i PAH) oraz węgla pierwiastkowego (diament, grafit, fullereny/szungit), ale kto powiedział, że nie może go być więcej w materii meteorytowej, skoro w przestrzeni mgwiazd i wokół niektórych gwiazd. wykryto gigantyczne obłoki tego typu materii - trzeba po prostu ten i inny podejrzany okaz zbadać!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt kwi 01, 2014 5:45 am

No właśnie problem w tym że węgiel pierwiastkowy występujący w meteorytach jako grafit czy diament są niepalne. Związki organiczne nie wyglądają jak węgiel, a szungit nie jest pochodzenia kosmicznego....
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Wt kwi 01, 2014 7:00 am

Kenny napisał(a):No właśnie problem w tym że węgiel pierwiastkowy występujący w meteorytach jako grafit czy diament są niepalne. Związki organiczne nie wyglądają jak węgiel, a szungit nie jest pochodzenia kosmicznego....

"Związki organiczne nie wyglądają jak węgiel, a szungit nie jest pochodzenia kosmicznego.." - Ogromna ilość węglowodorów i ich mieszanin o wysokiej liczbie "C" ma barwę ciemną do czarnej (od ropy naftowej począwszy), podobnie jest z węglowodorami policyklicznymi (najprostszy przykład to stałe destylaty drewna). Tymi sprawami (astrobiochemią) zajmuje się m.in ciekawy gość Lou Allamandola z Nasa http://www.astrochem.org/bios/allamandola.php. Zaś pochodzenie szungitu jest nierozstrzygnięte, z mocnym wskazaniem na jego kosmiczne pochodzenie - brak jakiegokolwiek wytłumaczenia i potwierdzenia, że powstał na Ziemi.
lejkers
meteorytoman

Postprzez tin » Wt kwi 01, 2014 8:45 am

Kenny napisał(a):No właśnie problem w tym że węgiel pierwiastkowy występujący w meteorytach jako grafit czy diament są niepalne. Związki organiczne nie wyglądają jak węgiel, a szungit nie jest pochodzenia kosmicznego....

Wydaje mi się, że zarówno grafit jak i diament są palne
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt kwi 01, 2014 12:32 pm

Tin owszem utleniają się ale w temp dopiero osiągającej ~2000C więc zapałką nie podpalisz...
Lejkers zabarwienie ropy nie wynika z koloru budujących ją związków tylko z domieszek i zanieczyszczeń. Większośc węglowodorów jest koloru jasnego pochodne destylacji drewna podobnie są zanieczyszczone wolnym węglem a nie wynika to z koloru budujących tą mieszanine związków.

A szungit jest pochodną węgla pomiędzy antracytem a grafitem występującą jako domieszki w skałach lub pokładach. Teoria głosi że powstał z kondensacji ropy naftowej ale nie ma ani słowa o kosmogenicznym pochodzeniu owego minerału.

Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Wt kwi 01, 2014 1:45 pm

Kenny napisał(a):Tin owszem utleniają się ale w temp dopiero osiągającej ~2000C więc zapałką nie podpalisz...

720 stopni C w atmosferze tlenowej więc może zapałką nie podpalisz ale pożaru już może nie przetrwać a na pewno nie przetrwa palnika acetylenowego. Grafit podobnie.
tin
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt kwi 01, 2014 3:06 pm

tak czytam i jednak myślę że dobrze że są tacy jak ja co znajdują ciekawe [czasami ] kamyki i tacy jak wyżej co o nich dyskutują ,aż miło poczytać .żądnego obrażania tylko wymiana wiadomości .tak trzymać .oby tak na każdy temat .pozd.
i szacunek panowie .
sopel
meteorytoman

Postprzez tin » Wt kwi 01, 2014 3:21 pm

A wracając do skały to jest to jakieś niezłe dziwo ale na pewno nie meteoryt....
Pan Mariana Stępniewski z PIG pomylił się w ocenie :-/
tin
meteorytoman

Postprzez lejkers » Wt kwi 01, 2014 5:02 pm

tin napisał(a):A wracając do skały to jest to jakieś niezłe dziwo ale na pewno nie meteoryt....
Pan Mariana Stępniewski z PIG pomylił się w ocenie :-/

Uszanowanie!
Wcale nie jest wykluczone, że się pomylił, nie stwierdził jednoznacznie (bo nie miał podstaw) że to jest meteoryt. Tak z pamięci przypominam sobie, że po obejrzeniu próbki, w tym i jej płytki cienkiej, napisał mi (również telefonicznie wiele razy rozmawialiśmy), że absolutnie nigdy nie zetknął się z taką skałą ziemską a reasumując, wiele jej cech podpowiadało mu, że to może być meteoryt. Tu też zastrzegał się, że wprawdzie nie jest ekspertem w tym temacie, ale sporo wiedzy zdobył podczas badania Baszkówki i innych meteorytów do celów porównawczych, więc wszystko to sugeruje mu j.w. Jak już wspomniałem, za moją zgodą przekazał sprawę Pani Nonnie Czubarow, gdyż sam kończył już pracę w PIG, przechodząc na emeryturę a ponadto miał jakieś kłopoty ze zdrowiem. Kiedyś kontaktowałem się z panią docent na temat tej próbki, i usłyszałem jedynie, że muszę być cierpliwym a sama próbka jest bardzo ciekawa. Wspomniała wówczas (to było ok.7-8 lat temu), że postara się ulokować ją gdzieś na badania izotopów, głównie izotopów tlenu. Jak wiadomo, wszystko to przestało być aktualne - niestety, siła wyższa. Pani dr. Gałązka Friedman też miała/ma próbkę i obiecywała zrobić badania siarczków na ich kosmogeniczne pochodzenie (chyba zmodyfikowanym mossbauerem - Mosek, czy coś takiego), no...i czekam i czekam...
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt kwi 01, 2014 5:55 pm

hmm Tin skąd masz informację o tych 720C ??
Jedyne jakie ja znalazłem mówią że w czystym tlenie wymagane jest ponad 1300 a atmosferze 1520C.
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Śr kwi 02, 2014 2:45 pm

http://en.wikipedia.org/wiki/Material_p ... of_diamond:
"Burns above 700 °C in air."

http://en.wikipedia.org/wiki/Diamond
"Diamond's ignition point is 720 ? 800 °C in oxygen and 850 ? 1,000 °C in air."

Kenny: pomieszał Ci się Celsiusz z Fahrenheit'em ;-)

A t ak BTW to znalazłem, że zapałka może dawać powyżej 1000 stopni więc diament spalisz również zwykłą zapałką....
Może ktoś to sprawdzi? :-)
tin
meteorytoman

Postprzez pumba » Śr kwi 02, 2014 5:42 pm

Może być taki do sprawdzenia czy to nie diament ?Obrazek
pumba
meteorytoman

Postprzez webimage » Śr kwi 02, 2014 6:33 pm

No - to po przerobieniu ery "geologicznej" na tym forum - wkraczamy w erę archeo?
Co to za ustrojstwo?

pumba napisał(a):Może być taki do sprawdzenia czy to nie diament ?Obrazek
webimage
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do pseudometeoryty i inne ziemskie kamienie