naciągane psełdometeoryty

tu prezentujemy okazy, które mylnie mogą być uważane za kamienie z nieba, ale nimi nie są oraz dyskutujemy o ewidentnie ziemskich tworach

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: naciągane psełdometeoryty

Postprzez rolnik » So sty 12, 2013 7:55 am

...
Ostatnio edytowano So sty 12, 2013 7:59 am przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
rolnik
meteorytoman

Postprzez rolnik » So sty 12, 2013 7:57 am

i gabra ziemskie mają zbitą strukturę ,a moje gabro jest dziurawe jak żużel ,''iddynksyt'' co to za minerał mój komputer nie moze go znaleść
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » So sty 12, 2013 8:34 am

większość zaiste ale są i takie które w wyniku różnych procesów przedewszystkim wietrzenia są wtórnie dziurawe jak ser szwajcarski.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez rolnik » So sty 12, 2013 6:31 pm

Kenny o tym minerale co pisałeś to czy on ma w swoim wnętrzu mikrokulki?W moim kamieniu i w matrycy i w białych wtrąceniach jest pełno mikrokulek ,przeglądając fotki minerału nie widziałem mikrokulek i powiedziałbym że ten minerał inaczej wygląda jak białe wtrącenia w moim kamieniu,może fotki były robione w innym świetle
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » N sty 13, 2013 10:24 am

iddynksyt to nie minerał to mieszanina minerałów. a co do mikrokulek to ciężko powiedzieć i zależy to od indywidualnych procesów zachodzących przy formowaniu się skały, w jednym przypadku nie będzie kulek w innym będzie zależy co wykrystalizowało.
Kenny
meteorytoman

Postprzez rolnik » N sty 13, 2013 6:16 pm

Przeglądając internet różne fotki gabro można zobaczyć,szukałem podobieństw i różnic i co?Było gabro popękane ale spękania były w kamienu równoległe do siebie ułożone ,w moim kamieniu są we wszystkich kierunkach ,białe minerały w moim kamieniu są małe i wyspowo umieszczone i jest ich mało a w gabrach z internetu tworzą jakby łańcuchy splątane ze sobą i jest ich dużo wiecej ,jako takich dziur w gabrach ziemskich z fotek nie widziałem.Trzeba kamień powiększyć może coś więcej powie
rolnik
meteorytoman

Postprzez rolnik » Pn sty 14, 2013 6:24 pm

Podobnie popękane białe minerały mają brekcje impaktowe i te spękania są wypełnione kolorem ciemnej matrycy,więcej podobieństw ma mój kamień do brekcji,a jak to brekcja to ?
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn sty 14, 2013 7:54 pm

brekcja jak sama nazwa wskazuje składa się z okruchów, kanciastych różnej wielkości. W tym kamieniu mamy jednorodną strukturę z nieco popękanymi skaleniami wiec nie możemy tu mówić o brekcji.
Spękania skaleni są sprawą naturalną i są spowodowane masą różnych czynników od spękań pierwotnych przy stygnięciu stopu magmowego przez wpływ zjawisk tektonicznych na procesach hydrotermalno metasomatycznych skończywszy (białe odbarwienia są dowodem tych ostatnich)
Jak bym miał prowadzić id rdzeni wiertniczych na podstawie fotek skał zamieszczanych w necie to zwolnili by mnie po odwierceniu pierwszych 30m otworu...
Nie ma 2ch takich samych skał, nawet jeśli jest to gabro czy inny granit ( tu dobry przykład bo jest to popularny kamień okładzinowy występujący w dziesiątkach odmian). Każda lokalizacja ma swoje cechy charakterystyczne, dlatego jak by ktoś mi w Mongolii pokazał granit karkonoski to powiedział bym nawet z którego kamieniołomu go przywiózł!
Nie mam wystarczającego doświadczenia żeby znać wszystkie możliwe tekstury i struktury gabra na świecie. Aby ułatwić sprawę grupa geologów umówiła się że skały będziemy identyfikować nie na podstawie struktury, koloru wielkości ziarna/kryształu tylko na podstawie składu mineralnego. Jeżeli coś zawiera w znacznej części plagioklazy, amfibole przy całkowitym braku kwarcu to będzie to skała z grupy Gabra i Bazaltu (Gabro, Labradoryt, Noryt, Anortozyt, Cieszynit bla bla bla...) Procesy wtórne które już tłumaczyłem wielokrotnie też mają wpływ na późniejszy wygląd skały (np albotyzacja która to niemal czarny plagioklaz może obrócić w śnieżnobiały albit przy okazji nie ruszając amfiboli efektem tego będzie biały kryształ pocięty czarnymi żyłkami (przykład!))

Spękania - są wynikiem działania na skałę sił, czy to skurczu termicznego (typowy cios termiczny), czy sił tektonicznych (spękania różnokierunkowe aż do zbrekcjonowania skały w skrajnych przypadkach mylonityzacja)
Weź pod uwagę że kamień który podniosłeś przyjechał w lodowcu ze skandynawii a wiec raz był na wierzchu a raz pod nawałem 2-3km lodu... trąc po drodze o inne kamienie ewentualnie podłoże narażony na zamróz i promieniowanie słoneczne co tylko powoduje powiększanie się szczelin.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr sty 16, 2013 12:05 pm

witam,jeżeli można chciałbym wrócić do swojego tematu,podejrzewam ten kamyk [to moja sugestia ]o lunar.dlaczego .kenny napisał że kojarzy mu się z bazaltem.gęstość tego kamyka wynosi 2,9,matowa bardzo nie wyrazista zielonkawa skorupa ,szaro-zielone wnętrze z tj.niewielką brekcją i z zewnątrz tak jakby tlenki żelaza zmieniają kolor powłoki. ,nadtopione pomarańczowo -zielone oliwiny.kamyk posiada też tj.prążki przechodzące w różnych kierunkach ,czego mu brak szklistej skorupy.
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
2 temat.ten kamyk podejrzewam o chondryt zwyczajny typ.H .dlaczego .gęstość 4.5 świadczy o dużej zawartości żelaza .wbrew pozorom wydaje mi się że kamyk posiadał skorupę , brak na nim jakichkolwiek żużli czy spieków a to jest nie uniknione przy ziemskim pochodzeniu z hut czy tym podobnym.
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
dziękuje za odpowiedzi i pozd,choć post powinien być umieszczony w inny temacie .to przepraszam
sopel
meteorytoman

Postprzez rolnik » Cz sty 17, 2013 9:29 pm

Sopel nie wiem jak fotlkę kamienia robiłeś ale na jednej fotce widać twoją głowę,Kenny dużo gabbro ,basalt dobrze się mniewa w dzisiszym czasie chociaż lodowiec je gwałciłb , Kenny lipe wlepiasz
rolnik
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt sty 18, 2013 7:34 am

Rolnik staraj sie pisać z sensem i po polsku bo to co napisałeś to jakiś bełkot :?
tribal216
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn sty 21, 2013 7:21 pm

witam.jak myślicie o tych dwóch wyżej wklejonych kamyklach[bo żadnych sugestii brak]czy moje podejrzenia mogą być słuszne czy raczej nie .na pewno na tym forum są dobrzy fachowcy którzy widzieli wiele różnych metków ,i mam do nich prożbę aby potwierdzili lub zaprzeczyli moim podejrzeniom ale w taki sposób by napisali czemu się mylę lub trafnie podejrzewam te okazy o kosmiczne pochodzenie .myślę że nikogo nie rozgniewam tymi pytaniami .dziękuje i pozd.
sopel
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn sty 21, 2013 10:58 pm

Ale o co chodzi?
mamy rozpoznać lunara po zdjęciach czy chondryta tupu H po kiepskim przekroju?
Poza tym to 2 różne tematy po co je wrzucać do jednego wora...
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt sty 22, 2013 1:05 pm

zibi chodzi mi o to czy jest sens nad tymi kamykami rozmyślać dalej- ,ja na podstawie zdjęć w necie porównałem swoje kamyki i uważam że jakiejś tam podobieństwo jest ,was jako forumowiczów którzy widzieli różne meteoryty i te księżycowe w całości -pytam czy jest podobieństwo i czy można z tym iść dalej .pewnie że trudno ze zdjęcia coś określić ale jak ktoś widział setki może nawet tysiące metków to może powiedzieć czy jest choć cień podobieństwa aby z tym robić coś więcej [ badać] .napisał ktoś kiedyś że dobrze że są tacy co szukają i się nie zniechęcają i to prawda ,ale oni czyli i ja mamy prożbę aby nam też coś napisano .wiem że z czasem każdy dojdzie do wprawy i sam odrzuci większość kamieni ale zarejestrują się nowi i temat powtarzał będzie się dalej .nie problem odrzucić kamyki na skalniak ,szkoda by było coś przeoczyć i wyrzucić ciekawy obiekt tu z naszego podwórka.pozd .i dziękuje za wyrozumiałość .
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt sty 22, 2013 1:40 pm

w pierwszym przypadku wygląda na typowy bazalt/diabaz dodatkowo nosi ślady obróbki eolicznej i lodowcowej co raczej dyskredytuje go w tematyce kosmicznej.
2gi okaz ciężko cokolwiek o nim powiedziec... forma wybitnie nie meteorytowa w wnętrze jakieś takie nie wyraźne przydały by sie lepsze fotki wnętrza (nie skany) najlepiej na ciemnym tle (szare albo czarne) zarówno przełamu jak i szlifu.
Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do pseudometeoryty i inne ziemskie kamienie