lunar.

tu prezentujemy okazy, które mylnie mogą być uważane za kamienie z nieba, ale nimi nie są oraz dyskutujemy o ewidentnie ziemskich tworach

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: lunar.

Postprzez dzikimh » Pn paź 17, 2016 10:32 pm

kerlmit napisał(a):
dzikimh napisał(a):Może dla pewności zajrzyjcie również tu:

KLIK KLAK TU

i jeżeli już będziecie mieli pewność

Wydaje mi się, że napisałem w miarę wyraźnie :mrgreen:
Pozdrawiam,
dzikimh
dzikimh
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pn paź 17, 2016 10:55 pm

Dzikimh a kto tutaj pokazywał potencjalne lunary ,marsy oprócz Sopla ? piszesz wyślijcie ,zbadajcie .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez dzikimh » Pn paź 17, 2016 11:32 pm

Powiem szczerze, że nie wiem, nie chce mi się czytać od początku. Piszę w liczbie mnogiej, tak na wszelki wypadek, więc proszę nie gniewaj się :mrgreen:
Pozdrawiam,
dzikimh
dzikimh
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Wt paź 18, 2016 7:26 am

kerlmit napisał(a):A po drugie . Ja myślałem ,ze na tym forum są członkowie PTM i pomogą ...pchnąć dalej, jeśli wyniki byłby trochę obiecujące , poza tym ,ktoś tu wspominał ,ze byl by w stanie pomoc ,ale po zobaczeniu analizy chemicznej . Myślę ,ze to był Kenny ,ale sorry jak się mylę .
No i Korotev tez by się zainteresował po zobaczeniu anlizy 4litho,oczywiscie o ile wartości w niej były by blizej lunarow.

I to są pierwsze kroki jakie bym zrobił . Najpierw 4litho. Jeśli kamien wyglądał by super nie tylko dla mnie. A potem tylko wysyłasz mailem wyniki do kogo chcesz , a potem Cie poproszą o próbki i z górki. Wywiady ,wizyty w zakładach pracy.
No i oczywiscie mozna to zrobic jak Meteoriticon . Czyli wyslac probke do laboratorii i fachowcow od marsow i lunarow . Oni czekaja z otwartymi ramionami na takie próbki .

Co do pomocy , to nie spotkałem się z tym , żeby PTM pomagało , raczej koledzy pomagają kolegom :!: - to co mam przyjechać , spakować próbkę do kartonu , pójść na pocztę i wysłać , bo nic innego nie przychodzi mi do głowy :!:

A jeżeli ktoś potrafi interpretować wyniki na tyle profesjonalnie , żeby potwierdzić , lub przybliżyć szanse bycia meteorytem , to tylko pogratulować i niech pomaga - ja z pewnością nie podejmę się interpretacji wyników badań , bo się na tym nie znam , i powiem szczerze , że całkiem dobrze z tym się czuję :!:

Być może wysłanie próbki bezpośrednio do Koroteva nie jest najkrótszą drogą , gdyż dostaje on pewnie kilka tysięcy próbek rocznie i już choćby dlatego jakaś selekcja musi być , no i u niego na ewentualne sprawdzenie próbki poczekasz kilka miesięcy .

Napisałeś , żeby wysłać na badania do Finlandii za 60 euro , ale końcowe badania trzeba zrobić i tak gdzieś indziej , gdzie też zapłacisz , i jest to ok 200 $ za badanie achondrytu , bo oni też muszą to zbadać .

Wydaje się więc bardziej racjonalne wysłać próbkę do tego laboratorium , które zrobi kompleksowe badania , łącznie z ewentualnym zgłoszeniem do Metbull.
Generalnie chodzi o to , żeby podejrzane kamienie badać , i to w miarę możliwości tam , bdzie się na tym znają , a nie pokazywać przez rok te same kamienie , lub ich klony na Forum :!: a efektem końcowym będzie jak już napisałem : przeganianie kamieniami ptaków z parapetu :!:

Pozdrawiam !
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez kamyk » Wt paź 18, 2016 9:16 am

Wiele razy czytałem tutaj że PTM nie przechodzi obojętnie obok ciekawych kamieni,oczy nie zarosły kataraktom 8) Piszesz że Naukowiec za wielkiej wody dostaje kilka tysięcy próbek,no więc znalazca w Polsce nie może liczyć na selekcje aby nie zawracać dupy niepotrzebnie Naukowcowi .Nie zabijaj mnie człowieku :( Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Wt paź 18, 2016 11:13 am

Meteoriticon napisał(a):
Napisałeś , żeby wysłać na badania do Finlandii za 60 euro , ale końcowe badania trzeba zrobić i tak gdzieś indziej , gdzie też zapłacisz , i jest to ok 200 $ za badanie achondrytu , bo oni też muszą to zbadać .

Wydaje się więc bardziej racjonalne wysłać próbkę do tego laboratorium , które zrobi kompleksowe badania , łącznie z ewentualnym zgłoszeniem do Metbull.

Pozdrawiam !
Meteoriticon

Z tym się zgadzam ,pewnie ze lepiej wyslac i zrobić te badania kompleksowe za 200 dolców . Tylko ,wiesz sam najlepiej ,ze niektore kamienie , bardzo obiecujące okazują się być ziemianami.

pzdr.

p.s.
Tak Dzikhm widziałem ...napisałeś wyraźnie :)
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt paź 21, 2016 12:41 pm

no właśnie pstryknąć z tysiaka -nie każdego stać .a że wrzucam tu fotki kamieni które podejrzewam o meteoryt
to chyba od tego to forum jest .wiem że nie każde foto jest idealne ale zawsze ,można porównać kamień z prawdziwym
meteorytem.dla jednych kamienie są ciekawe dla innych nie -sugestie obu stron są potrzebne ,jednego co mogę sobie zarzucić to jakość fotek .tu jeszcze wrzucam mój kamień i lunara NWA 6470 proszę oceńcie podobieństwo obu wnętrz
według mnie jest duże ,a badania za taką kasę to można zrobić w ostateczności aby jej nie tracić na darmo .pozd
Obrazek
http://www.fallsandfinds.com/attachment ... CN8448.JPG
http://meteoritegallery.com/wp-content/ ... CN5209.jpg
sopel
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pt paź 21, 2016 4:35 pm

A czy mógł byś pokazać kamień w całości i zewnętrzny wygląd ?

Pamiętaj ,ze niektóre skały ziemskie i księżycowe są do tego stopnia podobne pod względem budowy chemicznej, juz nie mowie o wyglądzie ,ze pozostają badania izotopów zmienionych przez promieniowanie kosmiczne.

pzdr.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt paź 21, 2016 6:52 pm

już były wklejane ale jeżeli chcesz to proszę , :wink:
a po drugie komu ty to piszesz chyba więcej lunarów niż ja to tu nikt inny nie wkleił :mrgreen:

Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pt paź 21, 2016 10:42 pm

Właśnie to mnie zastanawia 8) że tylko Ty masz szczęście do znajdywania podobnych do lunarów .Chcesz pokazać jakie one pospolite :D prawda 8) Ale chyba jednak nie bardzo pospolite .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pt paź 21, 2016 11:20 pm

Dzieki. Fakt ,zamuliłem.

Teraz wiem dlaczego pytałeś kiedys o te kuleczki w tamtym lunarze..
Kuleczki wyglądają jak roztopiona materia może szkło ...powstaje przy impaktach ,w związku z wysoka temperatura ,przeważnie wygląda to jak taki miks skal ,no i te charakterystyczne kuleczki .
Fakt ,ze niektóre lunary i inne meteoryty impact melt (czyli impaktowy stopieniec :) )posiadają taka materie,ale tez ziemski impaktyty maja taki kuleczki i domieszki innych skal .
Skały podobne,ale pochodzenia wulkanicznego nazywane piroklastyki.

http://www.wikiwand.com/en/Sudbury_Basin tu ladny przyklad impaktytu

Obrazek

i tu tez ,zobacz jak niektóre przypominają lunary:

Obrazek

http://www.impact-structures.com/impact-rocks-impactites/impact-melt-page-impact-melt-rocks-impact-glasses-and-congeners/

pzdr.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez kamyk » So paź 22, 2016 9:55 am

Ziemski badziew . :D Na którym inni geolodzy piszą prace naukowe . Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kaioken » So paź 22, 2016 11:24 am

A ja mam pytanie: Gdzie wy znajdujecie takie kamienie? W depozytach polodowcowych czy aluwiach rzecznych?
Kaioken
meteorytoman

Postprzez kamyk » So paź 22, 2016 11:51 am

Ja osobiście znalazłem pierwszy w lesie ,któryś z kolei w lesie :D ,park osiedlowy ,przy drodze któryś z kolei przy drodze :D .Od małych do takich byków . :D Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kaioken » So paź 22, 2016 12:23 pm

Hmm... tak sobie pomyślałem że pewnie wzrokowo Panowie znaleźli, skoro są w temacie achondrytów, to pewnie wykrywka nie reaguje na nie? Faktycznie warto przeszukiwać pobocza dróg, jeśli wysypywane są kamienie ze żwirowni. Sam mam mnóstwo okazów do sprawdzenia i nie wiem od którego zacząć :roll:
Ciekawe czy achondryty są w stanie przeleżeć długi czas w rzece, to może depozyty aluwialne jest sens sprawdzać?
Kaioken
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do pseudometeoryty i inne ziemskie kamienie