ciekawy kamyk.

tu prezentujemy okazy, które mylnie mogą być uważane za kamienie z nieba, ale nimi nie są oraz dyskutujemy o ewidentnie ziemskich tworach

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: ciekawy kamyk.

Postprzez sopel » Wt mar 21, 2023 5:13 pm

znaleziony na leśnej drodze w ostatnią niedzielę ,ja tak napisałem że może szkliwo a może nie ,z drugiej strony to szkliwo chyba jest nie magnetyczne,więc pewnie te czarne wtrącenia nie są szkliwem a są magnetyczne więc czym mogą być .pewnie geolog podpowie .pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez kamyk » Wt mar 21, 2023 6:18 pm

Powiada Pan ,że w niedzielę ? Co Pana skłoniło, aby pomyśleć, że czarne wrostki mogą być szkliwem ? Jakie pytanie zadaje Pan geologowi ?
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kaioken » Śr mar 22, 2023 8:43 am

Cześć!

Szlaka może być magnetyczna. Ten okaz wygląda mi na porfir, te różowo-białe kryształy to ortoklaz.
Ciasto skalne może być zabarwione na zielono przez wrostki epidotu. Jeśli magnetyczny to te ciemne,
mogą być magnetytem, jeśli ciemno-zielone, szkliste to większe kryształki epidotu.

Pozdrawiam.
Kaioken
meteorytoman

Postprzez pumba » Pt mar 24, 2023 7:54 pm

Żyjemy w galaktyce więc wszystkie skały pochodzą z planet więc Panie Sopel trzeba sobie zdać sprawę że to nie jest antropogen tylko skała po przejściu przez kosmos tak więc brawo dla pana że ta skała jest ale ten kamień nie ma cech meteorytu chyba że wrzuci pan ten kamień pod plazmę i zrobi pan skoropke obtopieniową Che Che
pumba
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz mar 30, 2023 6:35 pm

witam.pytanko do geologa ,co to za skała.pozd i dziekuje
[Obrazek
Ostatnio edytowano Wt maja 30, 2023 1:24 pm przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
sopel
meteorytoman

Postprzez Kaioken » Cz mar 30, 2023 9:01 pm

Cześć!

Geologiem nie jestem, co najwyżej gemmologiem amatorem;)
Wygląda mi na ametyst żyłowy, jeśli nie da się zarysować drugim kwarcem to może też być kordieryt.

Pozdrawiam serdecznie!
Kaioken
meteorytoman

Postprzez kamyk » So kwi 08, 2023 10:37 am

Będzie Pan na konferencji? Na priw.piszą, że nie ma takiego jak koioken.O co chodzi ? Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn maja 15, 2023 2:19 pm

witam.pytanie do geologa co to jest i czy w ogóle to skała ,materiał jedno rodny ,nie magnetyczny gęstość około 3.
Obrazek

[Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano Wt maja 30, 2023 1:25 pm przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
sopel
meteorytoman

Postprzez webimage » Śr maja 17, 2023 9:11 am

Pora na porządki na tym forum - od tej chwili WSZYSTKIE posty nie związane z meteorytyką będą usuwane bez ostrzeżenia - to nie jest forum geologiczne.
webimage
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr maja 17, 2023 5:05 pm

webimage napisał(a):Pora na porządki na tym forum - od tej chwili WSZYSTKIE posty nie związane z meteorytyką będą usuwane bez ostrzeżenia - to nie jest forum geologiczne.

Bardzo nierozsądne, przed napisaniem czegoś takiego, warto jednak pomyśleć
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn maja 29, 2023 3:24 pm

witam.
1.czy ten wynik? oznacza dużą zawartość niklu czy niską
Obrazek

2.czy ten kamień ma cechy meteorytowe ,magnetyczny . -bazalt? chyba zawiera oliwin ,skorupa jak widać optopieniowo-podobna ,biała żyłka wytryśnięta z jasnej inkluzji na zewnątrz x2.dość ciężki myślę
że gęstość przekracza 3 ,

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do pseudometeoryty i inne ziemskie kamienie