Re: ciekawy kamyk.
znaleziony na leśnej drodze w ostatnią niedzielę ,ja tak napisałem że może szkliwo a może nie ,z drugiej strony to szkliwo chyba jest nie magnetyczne,więc pewnie te czarne wtrącenia nie są szkliwem a są magnetyczne więc czym mogą być .pewnie geolog podpowie .pozd
-
sopel - meteorytoman
Powiada Pan ,że w niedzielę ? Co Pana skłoniło, aby pomyśleć, że czarne wrostki mogą być szkliwem ? Jakie pytanie zadaje Pan geologowi ?
- kamyk
- meteorytoman
Cześć!
Szlaka może być magnetyczna. Ten okaz wygląda mi na porfir, te różowo-białe kryształy to ortoklaz.
Ciasto skalne może być zabarwione na zielono przez wrostki epidotu. Jeśli magnetyczny to te ciemne,
mogą być magnetytem, jeśli ciemno-zielone, szkliste to większe kryształki epidotu.
Pozdrawiam.
Szlaka może być magnetyczna. Ten okaz wygląda mi na porfir, te różowo-białe kryształy to ortoklaz.
Ciasto skalne może być zabarwione na zielono przez wrostki epidotu. Jeśli magnetyczny to te ciemne,
mogą być magnetytem, jeśli ciemno-zielone, szkliste to większe kryształki epidotu.
Pozdrawiam.
- Kaioken
- meteorytoman
Żyjemy w galaktyce więc wszystkie skały pochodzą z planet więc Panie Sopel trzeba sobie zdać sprawę że to nie jest antropogen tylko skała po przejściu przez kosmos tak więc brawo dla pana że ta skała jest ale ten kamień nie ma cech meteorytu chyba że wrzuci pan ten kamień pod plazmę i zrobi pan skoropke obtopieniową Che Che
- pumba
- meteorytoman
Ostatnio edytowano Wt maja 30, 2023 1:24 pm przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
-
sopel - meteorytoman
Cześć!
Geologiem nie jestem, co najwyżej gemmologiem amatorem;)
Wygląda mi na ametyst żyłowy, jeśli nie da się zarysować drugim kwarcem to może też być kordieryt.
Pozdrawiam serdecznie!
Geologiem nie jestem, co najwyżej gemmologiem amatorem;)
Wygląda mi na ametyst żyłowy, jeśli nie da się zarysować drugim kwarcem to może też być kordieryt.
Pozdrawiam serdecznie!
- Kaioken
- meteorytoman
Będzie Pan na konferencji? Na priw.piszą, że nie ma takiego jak koioken.O co chodzi ? Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman
witam.pytanie do geologa co to jest i czy w ogóle to skała ,materiał jedno rodny ,nie magnetyczny gęstość około 3.

[

[

Ostatnio edytowano Wt maja 30, 2023 1:25 pm przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
-
sopel - meteorytoman
Pora na porządki na tym forum - od tej chwili WSZYSTKIE posty nie związane z meteorytyką będą usuwane bez ostrzeżenia - to nie jest forum geologiczne.
-
webimage - meteorytoman
webimage napisał(a):Pora na porządki na tym forum - od tej chwili WSZYSTKIE posty nie związane z meteorytyką będą usuwane bez ostrzeżenia - to nie jest forum geologiczne.
Bardzo nierozsądne, przed napisaniem czegoś takiego, warto jednak pomyśleć
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman