Czy to jest to? Przez chwilę tak myślałem...

tu prezentujemy okazy, które mylnie mogą być uważane za kamienie z nieba, ale nimi nie są oraz dyskutujemy o ewidentnie ziemskich tworach

Moderatorzy: webimage, Kenny

Czy to jest to? Przez chwilę tak myślałem...

Postprzez Meteorwrong » Śr mar 21, 2012 12:36 am

Nie jestem pewien czy miejsce tego postu jest tu, czy raczej w "Ciekawostkach", ale skoro to pseudometeoryt, to może jednak tu. Decyzję pozostawiam Panu Jackowi.

Oto wspomniane wcześniej obiekty, które na moment spowodowały szybsze bicie serca :D
Większy z nich znaleziony około 140 km SE od Gibeonu w Namibii, natomiast dokładnego miejsca znalezienia drugiego za żadne skarby nie jestem w stanie sobie przypomnieć. Było to gdzieś na wschodnich obrzeżach pustyni Namib.
Obrazek

Większy z nich prezentował się wspaniale na kamienistym podłożu; ten szczególny kolor, kształt inny niż wszystkie dookoła...

Obrazek
Przez chwilę pomyślałem z rozczuleniem, że wygląda trochę jak malutki Hoba :D

Był w większości pokryty "rdzą", odpowiednio ciężki, miał "regmaglipty". Niestety, muszlowy przełam czegoś, co miało być skorupą obtopieniową, nie wróżył najlepiej.
Obrazek

Nie miałem za sobą magnesu, więc zrobiłem tylko zaimprowizowany test na rysę, i Zło wylazło w całej okazałości. Złowróżbny, "...czerwooony jak ceeegła..." ślad nie pozostawiał większych złudzeń.
Obrazek

Maluch, znaleziony przy okazji innego wyjazdu do tego samego kraju, również prezentował się intrygująco, ale i tu skończyło się hematytowo.
Obrazek

Oba minimalnie reagują na magnes, są cięższe niż przeciętne kamienie tej samej wielkości, zeszlifowana powierzchnia ujawnia jednolite wnętrze, oba pozostawiają ceglastoczerwoną rysę.
Ale kurrrde, jakoś je lubię :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Są przypadkowym "przyłowem" podczas podróży, każdy z nich przejechał w mojej kieszeni koło dwóch tysięcy kilometrow. I wciąż miło się ich dotyka, wspominając jak to było tu czy tam.

Meteorwrongs... SO WHAT?! :D
Ostatnio edytowano Śr mar 21, 2012 9:00 am przez Meteorwrong, łącznie edytowano 1 raz
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Re: Czy to jest to? Przez chwilę tak myślałem...

Postprzez tribal216 » Śr mar 21, 2012 7:08 am

można się było pomylić :) Meteorwrong może jak masz zdjęcia ze swoich wypraw (a pewnie masz) wrzucałbyś od czasu do czasu jakieś swoje relacje z dalekich wypraw meteorytowych i nie tylko. osobiście uwielbiam czytać tego typu rzeczy :) pozdrawiam
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » Śr mar 21, 2012 9:09 am

hematyt na pustyni zawsze przysparza o szybsze bicie serca :-)
Ten mniejszy wygląda całkiem fajnie! A sprawdziłeś oba, że jesteś pewny że to hematyt? Jeżeli masz dwa filtry polaryzacyjne liniowe to spróbuj jeden przystawić do latarki oświetlającej okaz, drugi do lupki i kręć którymś filtrem aż ściemnieje obraz. Pooglądaj sobie powierzchnię dokładnie czy nie widać tam jakichś dziwnych inkluzji, kryształków itp. Hematyt będzie jednolity. A najlepiej to zabierz ze sobą te okazy do Łowicza na konferencję PTM (jeżeli się wybierasz).
tin
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Śr mar 21, 2012 9:31 am

Dzięki za komentarze.
Tribal, jakieś zdjęcia mam, chyba i jakiś film :wink: ale myślę, że niezręcznie bym się czuł epatując nimi na forum. Głównie dlatego, że moje wyjazdy nie były w żaden sposób nastawione na szukanie meteorytów, a nie chciałbym aby ktoś opacznie je w ten sposób odebrał. Po prostu łaziłem, a mózg sam wyłapywał to, czym się dotychczas interesowałem, czyli m. in. meteorytami, archeologią itd. Ale daj mi kilka dni, pogrzebię i wyślę Ci coś na priva :wink:

Sprawdzałem, Tin, malucha przez coś co nazywa się Fader ND i składa się de facto z dwóch filtrów PL w jednej obudowie - bez efektów (hmm... tak teraz do mnie dotarło, że to nie miało większego sensu). Można by jeszcze się pokusić o sięgnięcie szlifem nieco głębiej, ale wątpię w sukces. Postaram się być w Łowiczu, możemy spróbować :twisted:

P.S. Widzę, że trochę ucięło zdjęcia z prawej strony, ale nie będę już ich zmniejszał - to co na nich jest nie stanie się przez to bardziej meteorytowe :wink:
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr mar 21, 2012 2:27 pm

z przyjemnością i ciekawością obejrzę :)
Ostatnio edytowano Śr mar 21, 2012 3:34 pm przez tribal216, łącznie edytowano 1 raz
tribal216
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Śr mar 21, 2012 3:18 pm

Ok. Zapisalem. A teraz kasuj swoj email z postu, poki Cie spam-boty nie dopadly :)

(przepraszam, ze bez polskich znakow)
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr mar 21, 2012 9:15 pm

Meteorwrong napisał(a):P.S. Widzę, że trochę ucięło zdjęcia z prawej strony, ale nie będę już ich zmniejszał - to co na nich jest nie stanie się przez to bardziej meteorytowe :wink:

WYSTARCZY KLIKNĄĆ PRAWYM PRZYCISKIEM MYSZY W ZDJĘCIE I WYBRAĆ "POKAŻ OBRAZEK"!
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Śr mar 21, 2012 9:20 pm

Zgadza się. Myślałem po prostu że się nieco przeskalują albo będzie widoczny pasek do przewijania w poziomie. Ale to żaden problem. Nauczony doświadczeniem, następnym razem podłączę ciut mniejsze.
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr mar 21, 2012 9:29 pm

mniejsze zdjęcia - mniej szczegółów ;)
dawałbym duże z dopiskiem "KLIKNĄĆ PRAWYM PRZYCISKIEM MYSZY W ZDJĘCIE I WYBRAĆ "POKAŻ OBRAZEK"!
albo... odnośnik do jakiejś ładnej galerii ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Śr mar 21, 2012 9:34 pm

Tak jest! Tak się zrobi! :D
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz mar 22, 2012 9:38 am

Meteorwrong napisał(a):Nie jestem pewien czy miejsce tego postu jest tu, czy raczej w "Ciekawostkach", ale skoro to pseudometeoryt, to może jednak tu. Decyzję pozostawiam Panu Jackowi.

Po prostu czas najwyższy na założenie działu PSEUDOMETEORYTY ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz mar 22, 2012 6:30 pm

czyli każdy podobny do metka kamień wrzucamy tu czy w czy to jest to ? :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Cz mar 22, 2012 6:41 pm

Może wrzucać tu kamienie, o których już wiemy, że nie są meteorytami, choć na takie wyglądają. Warto by również napisać dlaczego meteorytami nie są.
Jeśli udałoby się zgromadzić większą ilość reprezentatywnych przykładów, ułatwiło by to przynajmniej wstępną selekcję osobom, które zaglądają tu w nadziei znalezienia pomocy przy identyfikacji. Taki walor poglądowo-edukacyjny.

Jest też wątek Zibiego zatytułowany "Przykłady pseudo-meteorytów" http://jand.webd.pl/met2/viewtopic.php?f=13&t=2929
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz mar 22, 2012 11:48 pm

Meteorwrong napisał(a):Może wrzucać tu kamienie, o których już wiemy, że nie są meteorytami, choć na takie wyglądają. Warto by również napisać dlaczego meteorytami nie są.

Dokładnie! Takie jest założenie. :)
Zapewne z czasem będziemy tu przesuwać wątki z działu "Czy to jest to?" - zwłaszcza w przypadku okazów, które wyglądają jak meteoryty, a wiemy już, że nimi nie są
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Tomasz Serek » Pt mar 23, 2012 10:38 pm

Kazdy nienazwany kamien powinien zaczynac TU i awansowac lub tu pozostawac:)
Uwazam ze celem tego forum powinna byc pomoc ludziom w terenie w rozpoznawaniu wsrod zwyklych kamieni tych niezwyklych (kazdy jest niezwykly, jak sie go umyje)

Pozdrawiam
Tomasz Serek
meteoryt

Następna strona

Powrót do pseudometeoryty i inne ziemskie kamienie