https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
czy bazalt?
witam.umieściłem ten post tu bo nawet nie wiem co to jest,magnetyczny[ ale bez ''żywego''żelaza ],wydaje mi się że bazalt tylko ta skorupa ,wiem że różne skorupy występują na bazaltach to też wklejam zdjęcia i proszę o opinię .dziękuje

-
sopel - meteorytoman
Re: czy bazalt?
Jeśli to nie wymurówka z pieca, to bardzo podobny do ALH84001????? Przeciąć by trza, i porównać np. z http://sci-tech.in/ximiya-meteoritov/
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
Raczej to pierwsze...
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
witam.lejkers mars u mnie to chyba za dużo
ale jutro oszlifuje to zobaczymy co w środku,sam jestem ciekaw co to może być. nie bardzo mi się kojarzy z wymurówką do pieca ,no ale są różne w zależności od regionu,bazalt też mógł być do tego wykorzystany
na pierwszy rzut oka wydaje mi się że to bazalt bo podobne już wklejałem tyle że ten ma na sobie i w sobie czarne cętki i spękania wypełnione czymś jasnym.a także coś co kiedyś ktoś nazwał na innym bazalcie ''serpentyzowane oliwiny'' którego zdjęcie wklejałem. pozd

-
sopel - meteorytoman
witam,oto skany na sucho i mokro

-
sopel - meteorytoman
wygląda bazaltowato a czy bazaltem jest to nie powiem na podstawie powyższych fotek. mógł miec (a raczej miał)natomiast zastosowanie przez człowieka.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
witam,a czy tak wygląda skorupa z wymorówki z pieca ,mi się wydaje że tu widać kierunek obtopienia

-
sopel - meteorytoman
Sopel, trochę pozwoliłem sobie poprawić te zdjęcia, może teraz geologom to ułatwi ocenę
https://lh4.googleusercontent.com/-BfSc ... 9_0002.jpg

Sopel, podgrzej 10% ocet na łyżeczce do ok. 70oC i polej tę odpiłowaną powierzchnię, sprawdź, czy intensywnie będzie burzyć. Trochę może się zapienic, ale niewiewiele albo wcale jesli to bazalt. Jeśli długo i namietnie będzie się burzyć z wytw. piany, to raczej jakiś wapień, wygląda mi jednak na bazalt. Kenny i ocet rozstrzygną. (po próbie)

Sopel, podgrzej 10% ocet na łyżeczce do ok. 70oC i polej tę odpiłowaną powierzchnię, sprawdź, czy intensywnie będzie burzyć. Trochę może się zapienic, ale niewiewiele albo wcale jesli to bazalt. Jeśli długo i namietnie będzie się burzyć z wytw. piany, to raczej jakiś wapień, wygląda mi jednak na bazalt. Kenny i ocet rozstrzygną. (po próbie)

"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
jakoś nie jestem przekonany do bazaltu... skorupa ewidentnie antropogeniczna.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
witam, próba z octem=żadnej najmniejszej reakcji ,czysta nie zburzona ciecz. pozd,

-
sopel - meteorytoman
sopel napisał(a):witam, próba z octem=żadnej najmniejszej reakcji ,czysta nie zburzona ciecz. pozd,
Bardziej wyrazista by była oczywiście próba z HCl, ale gdyby ta skała zawierała choćby niewielką ilość węglanów to z gorącym octem musi zapienić na 100% (tym bardziej, że wygląda na kumulat). Skoro nie ma najmniejszej reakcji na gorący kwas octowy, nie klei magnesu, ma jasno-kremowy kolor, wszystko to wygląda ciekawie - mnie w każdym razie zastanawia.
-
lejkers - meteorytoman
witam ,przy przycinaniu kamyka coś takiego wyszło ,co to może być takie szare

-
sopel - meteorytoman
witam.jestem uparty
1 czy hematyt powinien być mocno magnetyczny [mój kamień bardzo słabo reaguje na neodyma]
2,kenny piszesz że to resztki po oliwinach ,czy oliwiny występują w hematytach ,
3 jeżeli to nie hematyt to w jakim kierunku można identyfikować tą skałę ,jeszcze
4dziękuję za wyrozumiałość i pozd.

1 czy hematyt powinien być mocno magnetyczny [mój kamień bardzo słabo reaguje na neodyma]
2,kenny piszesz że to resztki po oliwinach ,czy oliwiny występują w hematytach ,
3 jeżeli to nie hematyt to w jakim kierunku można identyfikować tą skałę ,jeszcze
4dziękuję za wyrozumiałość i pozd.
-
sopel - meteorytoman