chyba meteoryt

tu prezentujemy okazy, które mylnie mogą być uważane za kamienie z nieba, ale nimi nie są oraz dyskutujemy o ewidentnie ziemskich tworach

Moderatorzy: webimage, Kenny

chyba meteoryt

Postprzez pumba » Cz gru 20, 2012 8:46 pm

witajcie panowie :wink: zapomniany , czyżby meteoryt ? ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek proszę o opinię :wink:
pumba
meteorytoman

Re: chyba meteoryt

Postprzez tin » Pt gru 21, 2012 9:29 am

> chyba meteoryt
Chyba jednak nie ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt gru 21, 2012 7:36 pm

hmm.. ja się nie podejmuje dla mnie wygląda podejrzanie na tyle że wartało by mu się przyjrzeć na żywo.... :)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez pumba » Pt gru 21, 2012 8:50 pm

Dzięki Kenny :wink: cieszą te napisane przez Ciebie słowa dzięki
pumba
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » So gru 22, 2012 9:00 am

Bardzo czysta powierzchnia , jak na warunki polskie za czysta , jak na pustynie też , gdzie znalazłeś , czyściłeś czymś ?

Bardzo podobny do meteorytu kamiennego , możesz zrobić zdjęcie makro przeszlifowanej powierzchni , pozdrawiam Janusz.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So gru 22, 2012 11:10 am

na moje wyczucie nie jest to meteoryt, ale dla pewności można dać komuś doświadczonemu do ręki
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez pumba » So gru 22, 2012 4:04 pm

Witaj astrokosmo zanim odpowiem na Twoje pytania chciałem przy tej okazji pogratulować Tobie znalezienia pięknego pułtuska :wink: a co do mojego kamyczka to powiem szczerze że nie wiem gdzie dokładnie go znalazłem ponieważ z każdej wyprawy gromadziłem jakieś ciekawe kamienie i teraz zimą gdy na polach zalega śnieg na nowo przyglądam moje zbiory ,zrobiłem parę tysięcy kilometrów po bezdrożach lubelszczyzny od lublina po dolinę wisły przeszukiwałem każdą stertę kamieni i chodziłem po polach więc Janusz uwierz lokalizacji tego kamyczka akurat nie pamiętam chociaż coś mi tam świta to nie jestem pewien , w następnym sezonie postanowiłem sobie zapisywać lokalizację każdego znalezionego kamyka .Powierzchnię zewnętrzną kamyka delikatnie wyczyściłem miękką szczoteczką i naniosłem na nią wosk uważając żeby zgład był czysty ,Janusz zdjęcia makro prześlę wieczorem pozdrawiam cześć :wink:
pumba
meteorytoman

Postprzez pumba » So gru 22, 2012 6:47 pm

ObrazekObrazekObrazek
pumba
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » N gru 23, 2012 1:33 pm

Dzięki za cieple słowa :)

Czy pamiętasz jak zanazłeś ten kamień , leżał na ziemi , w ziemi , czy był zardzewiały ? , troszke niepotrzebnie go nawoskowałeś , to zmienia wygląd do identyfikacji i może wprowadzic w błąd oceniajacych zdjęcie.

Macro zdjęcie ok , ale spróbuj zrobić nieco wieksze i ostrzejsze , szczególnie interesują mnie te jasne punkty czy to minerały tak błyszczą czy blaszki metalu ?

Obrazek

Ja robię fotki macro z reki i nawet fanie wychodzą , oczywiścia mam też statyw ale często syn go zabiera na swoje łowy foto.

No więc ja robie tak - bradzo prosta i dość dobra metoda.

Kładę przedmiot na białej kartce włączam macro i wysoką rodzielczość zdjęcia oraz lampę błyskową .

Pochylam się nad pedzmiotym i po złapaniu ostrości dodaję lekki zum , przedmiot nieco sie powieksza , naciskam spust migawki.
Aparat sam ustawi ostrość włączy lampę i zrobi zdjęcie , taki mały przykład (sory że nie na temat) aparat Sony Cyber Szrot ;) http://images44.fotosik.pl/538/ca18a8531abde2f4.jpg
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez pumba » N gru 23, 2012 8:14 pm

Szanowny Januszu lepsze zdjęcia wrzucę jutro jak będę miał lepszy aparat pozdrawiam cześć :wink:
pumba
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » N gru 23, 2012 8:24 pm

Rozumiem , a czy możesz tylko napisać czy te świecące punkty to metal.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez pumba » N gru 23, 2012 8:37 pm

Chmm ja na moje oko to raczej chondry metalu .Szanowny Januszu czy taki kamień można zbadać kwasem azotowym na zawartość niklu :?:
pumba
meteorytoman

Postprzez Zibi » N gru 23, 2012 10:19 pm

Na "chondry metalu" to już na pewno nie wygląda :P
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » N gru 23, 2012 10:24 pm

pumba napisał(a):Chmm ja na moje oko to raczej chondry metalu .Szanowny Januszu czy taki kamień można zbadać kwasem azotowym na zawartość niklu :?:

Chondry są z kamienia a nie z metalu .

Za mało tego żelaza żeby badać nikiel tą metodą , raczej w akceleratorze cząstek.

Ale jak zrobisz dobre macro to też dużo może powiedzieć , albo pod mikroskopem .

Jeśli nie masz kogoś blisko siebie kto zna się na meteorytach , możesz wysłać do mnie , mieszkam w Warszawie i mam wielu znajomych meteoryciarzy i dostęp do mikroskopu .

Oczywiście zwracam w całości bez cięcia :)

Jesli znajdziesz jakieś szkło powiększające koniecznie sprawdź czy to blaszki metalu tak błyszczą , szczególnie interesuje mnie ta na dole po lewej stronie .

Na magnetyty to nie wygląda w nim metal ma postać kulek , a te są nieregularne jakie widziałem w NWA.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez Zibi » N gru 23, 2012 10:49 pm

Astrokosmo, moim zdaniem za mało tam tego metalu jak na chondryciaka, jeżeli to w ogóle metal...
Takiego przekroju meteorytu jeszcze nie widziałem ale rozumiem, że zawsze może byc ten pierwszy raz :mrgreen:
BTW. Poczytaj o benkubinitach ;)
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Następna strona

Powrót do pseudometeoryty i inne ziemskie kamienie