naciągane psełdometeoryty

tu prezentujemy okazy, które mylnie mogą być uważane za kamienie z nieba, ale nimi nie są oraz dyskutujemy o ewidentnie ziemskich tworach

Moderatorzy: webimage, Kenny

naciągane psełdometeoryty

Postprzez sopel » Cz gru 27, 2012 6:10 pm

witam.mam trzy kamyki ,2 magnetyczne i 1 nie.podejrzewam że te 2 to porfiry ,ciekawi mnie ten 3 nie magnetyczny ,jeżeli ktoś może go nazwać to proszę i dziękuje .pozd
1Obrazek
Obrazek
2..........Obrazek
Obrazek
3...........Obrazek
Obrazek
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
sopel
meteorytoman

Re: naciągane psełdometeoryty

Postprzez sopel » N gru 30, 2012 9:30 am

nic geolodzy nie zasugerują 8)
sopel
meteorytoman

Postprzez dYL » N gru 30, 2012 11:09 am

sopel napisał(a):nic geolodzy nie zasugerują 8)

Tu nie ma geologów . Sami amatorzy " kwaśnych jabłek " .
WIEJ STĄ D GDZIE PIEPRZ ROŚNIE !
Na własny koszt OCZYWIŚCIE i ryzyko wykonaj cienki szlif i pokaż .
KOMU ? sam zdecyduj . Twój ból .
dYL
meteoryt

Postprzez sopel » N gru 30, 2012 7:19 pm

witam,wykonać cienki szlif- :D .wolne żarty ,wyszlifować kamyk to ja mogę ,ale cienką płytkę nawet nie wiedziałbym od czego zacząć .a tak na pograniczu bezpieczeństwa to nie każdy potrafi.mamy tu kilku geologów którzy uczyli się chyba identyfikacji różnych kamieni w polu ,bo chyba nie orki :!: mam do nich szacunek choć nie zawsze się z tym zgadzam ,to dzięki nim i ja znam się troszkę na kamieniach z mojego pola.pozd. i nie przekonanych :idea:
sopel
meteorytoman

Postprzez dYL » N gru 30, 2012 8:05 pm

Wykonać ! nie znaczy że masz Ty to zrobić .
Twoją rolą jest wykonać zespół czynności których rezultatem bedzie gotowa płytka .
Jakich ?
- Wytnij kawałek skały możliwie najcieńszy by zminimalizować straty w materiale ( bo może okazać się cenny ) .
- znajdź adres najbliższego szlifierza .
- zdzwoń się by uzgodnić termin ,
- sprawdź w internecie rozkład jazdy PKP
- zapytaj małżonki czy przypadkiem nie będzie mieć nic przeciwko Twojemu kaprysowi .
- uzgodnij z pracodawcą termin wolnego .....i...? w drogę .
Możesz też spróbować korespondencyjnie .
To wszycho !
I ... TAKIE SĄ REALIA !
Innej drogi NIE MA . TAK DLA CIEBIE JAK I WSZYSTKICH POZOSTAŁYCH .
dYL
meteoryt

Postprzez sopel » Pn gru 31, 2012 6:19 pm

witam.nie mam odpowiedzi na powyższe zdjęcie trudno ,pytam o następne czy takie spieki na kamyku mogą sugerować o podobieństwie do meteorytu ,kamyk magnetyczny ale bez żywego żelaza
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn gru 31, 2012 6:29 pm

Sopel, postaraj się o jak najwięcej bezposredniego kontaktu z prawdziwymi meteorytami, to po jakimś czasie na wiele swoich dotychczasowych pytań sam zapewne sobie odpowiesz :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt sty 01, 2013 1:14 pm

tak ,tak panie jacku,żeby te meteoryty były za miedzą to nie byłoby kłopotu .a w naszych realiach [moich] to nie takie proste.przeglądam internet ,porównuję zdjęcia i o wątpliwości pytam tu .jedni są życzliwi inni nie w wyjaśnianiu .tak jak pan powiedział że w hed-ach bardzo pan się nie orientuje tak pewnie i większość forumowiczów ,pewnie tak jest i z marsami i księżycowymi .znajdowane są w świecie to może i u nas są.my jako kraj mamy chyba małe sukcesy w tym kierunku ,brak funduszy i to jest moje zdanie zazdrość .pisali o tym sherman i pan makocki .i czemu ich teraz nie ma .
w tym co pisali ja nie widziałem nic złego po za tym że byli dociekliwi.no i to że może nie umieli przeprosić za zbyt nie odpowiednie wypowiedzi .pan makocki jednak wprowadzał dużo wiedzy na temat meteorytów ,z całym szacunkiem nikt tego nie robi teraz.ot moje noworoczne przemyślenia .przepraszam i pozd.z noworocznymi życzeniami. sopel
sopel
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Wt sty 01, 2013 4:52 pm

Nie podoba mi sie okreslenie kwasne jabłka , to że ktoś studzi pogląd o meteorycie który nim nie jest nie jest nienormalne.

Nikt na forum nikogo na siłe nie trzyma , a co do geologow to jednak tu zaglądają i sie znają.

Co do meteorytu który przedstawiasz nie słyszałem żeby mars czy księżyc były magnetyczne.

Jezeli meteoryt jest magnetyczny to na pewno zawiera widoczne żelazo.

W twoim kamieniu go nie ma więc raczej nim nie jest.
Znaklezienie meteorytu jakiegokolwiek typu poza strefą spadku graniczy z cudem lub przynajmniej wygrana w totolotka, no chyba że go znalazłes na pustyni to wtedy mozna temat pociągnąc dalej , choc jak wspomnialem nie wierzą że to meteryt .

Typowy kamienny meteoryt bez zawartości żelaza , np. Białystok nie jest magnetyczny i nie zawiera żelaza , nie da się go wykryć wykrywaczem , więc jeżeli twój kamień jest magnetyczny to raczej jest to zwykły kamień magnetyczny ziemskiego pochodzenia.

Poddawanie w wątpliwość co niektórych auserów wiedzy o meteorytach innych osób jest delikatnie mówiąc nie dokładne żeby nie powiedzieć mocniej.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr sty 02, 2013 11:19 am

Witam po świętach

Co do pierwszego kamienia jakoś mocno kojarzy mi się ze skałą przeobrażoną tzw metasomatytem a więc skłą poddaną procesom metasomatozy, jako iż nie znam składu mineralnego nie podejmuje się tego nazwac (niektóre skarny tak wyglądają np)

2ga sztuka kojarzy mi się z bazaltem, a to co wystaje może byc zwietrzałym oliwinem (chodź jest to o tyle wątpliwe że dawno powinien zwietrzec)

Co do wspomnianych "kolegów" to pisali co ślina na język przyniesie nie koniecznie potwierdzone jakimikolwiek badaniami ani wiedzą, na zasadzie "wygląda" "chyba" na co w badaniach nie ma miejsca.
Np jak byś przyszedł do lekaża wolał byś nie usłyszec diagnozy "umrze pan za 5 min, chyba że za 70 lat" trzeba byc do bólu precyzyjnym. Dlatego też jeśli kamienia nie miałem w łapkach albo jak nie jestem pewien diagnozy pozostawiam sobie margines błędu. A koledzy ponadtto obrażali wszystkich którzy się z nimi nie zgadzali za co wylecieli.

Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr sty 02, 2013 12:52 pm

.czy takie spieki mogą powstać przy dużej temperaturze np.przelot przez atmosferę :D a potem nie zostawić typowej skorupy lub szklistej przezroczystej [zniszczonej przez warunki atmosferyczne długiego leżakowania ]
i czy z tymi marsami i księżycowymi to tak jest jak pisze astrokosmo że nie są magnetyczne ,bo ja gdzieś czytałem że są w postaci utlenionego żelaza czy tak jakoś :!: kamyk ma gęstość 2.95
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz sty 03, 2013 7:11 pm

nie wiem nie sprawdzałem magnetyczności marsjan :)
ale z jedną opinią się nie zgodzę, mianowicie jak kamień nie ma żelaza to jest niemagnetyczny. Niektóre typy wysoko utlenionych węglaków mają magnetyt zamiast żelaza i są magnetyczne. W przypadku marsjan jako iż są to skały zasadowe też tak się może dziać i dotyczy to wszystkich HED`ow

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt sty 04, 2013 12:43 pm

witam.stary temat ,kamyk mocno magnetyczny z dużą ilością żywego żelaza czarny kolor ,bez żadnych pęcherzyków powietrza ,tylko te spękania .na całej powierzchni brak jakichkolwiek żużlów czy spieków ,duża gęstość 4.5.nie mam czym zrobić test na nikiel .pozd.
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt sty 04, 2013 8:23 pm

czy to jest ten sam kawałek na obu powyższych zdjęciach?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sopel » So sty 05, 2013 10:51 am

witam.tak pierwszy to całość drugi odłupał mi się przy szlifie .
sopel
meteorytoman

Następna strona

Powrót do pseudometeoryty i inne ziemskie kamienie