następny

tu prezentujemy okazy, które mylnie mogą być uważane za kamienie z nieba, ale nimi nie są oraz dyskutujemy o ewidentnie ziemskich tworach

Moderatorzy: webimage, Kenny

następny

Postprzez sopel » N gru 01, 2013 3:45 pm

witam.oto dzisiaj znalazłem taki kamień ,nie magnetyczny , bez skorupy nie licząc tej w innym kolorze niż wnętrze ,to kamyk wydał mi się ciekawy z względu na te wyżłobienia i białe wtrącenia w wewnątrz ,jutro postaram się o szlif to zobaczymy wnętrze.waga 617 gr.gęstości nie liczyłem ale myślę że nie więcej jak 2.8 pozd
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: następny

Postprzez IV » N gru 01, 2013 5:10 pm

Ja tez dzisiaj znalazlem kamien,ktory wydal mi sie ciekawy ale go nie wazylem,nie szlifowalem i nie liczylem gestosci bo po 5 sekundach go wyrzucilem. A taki byl fajny. :oops:
IV
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N gru 01, 2013 7:07 pm

IV napisał(a):Ja tez dzisiaj znalazlem kamien,ktory wydal mi sie ciekawy ale go nie wazylem,nie szlifowalem i nie liczylem gestosci bo po 5 sekundach go wyrzucilem. A taki byl fajny. :oops:

Na Warmii mamy też mnóstwo fajnych kamieni - lodowiec przytargał sporą ich rozmaitość - zapraszam! :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn gru 02, 2013 1:14 pm

a oto szlif,
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt gru 03, 2013 6:44 am

kolejna porfirowata magmówka...
swoją drogą o ile bazalty możan na siłę podciągnąc pod meteoryty (czarne magnetyczne etc) tak zupełnie nie rozumiem takiego rozpowszechnienia porfirów...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do pseudometeoryty i inne ziemskie kamienie