http://www.sok-ptma.astronomia.pl/?p=864
kometa udeży w marsa w 2014 roku bardzo realnee
Re: kometa udeży w marsa już pewne
Czy:
a) kometa uderzy w marsa już pewne?
b) kometa uderzy w marsa w 2014 roku bardzo realne?
c) zderzenie jest mało prawdopodobne?
Bo się pogubiłem czytając temat postu, jego treść i artykuł z linka
a) kometa uderzy w marsa już pewne?
b) kometa uderzy w marsa w 2014 roku bardzo realne?
c) zderzenie jest mało prawdopodobne?
Bo się pogubiłem czytając temat postu, jego treść i artykuł z linka

-
tin - meteorytoman
chciałem za wczasu podać temet i dyskusje podjąć na ten temet czy jest to realne , bo jeśli udeży będzie ciekawy spektakl widziany z ziemi
- mazisul
- meteorytoman
A jeszcze ciekawszy spektakl na Marsie 
Tak się składa, że jestem trochę zainteresowany kometami, więc kilka słów ode mnie...
... tytuł ma się nijak do faktów, z resztą sam sobie zaprzeczasz w pierwszym wątku (piszesz ?to już pewne?, a potem ?bardzo realne? ? no to zdecyduj się jakie!)
A ja powiem, że ani jedno ani drugie.... kometa C/2013 A1 (Siding Spring) faktycznie przejdzie niezwykle blisko Marsa, według obecnych obliczeń najprawdopodobniej w odległości około 50 000 km od jego powierzchni, a napewno mniejszej niż 300 000 km. Na dzień dzisiejszy prawdopodobieństwo zderzenia z planetą jest jednak znacznie mniejsze niż 0,02 %. Problemem jest zbyt krótki odcinek obserwowanej orbity, by dokładnie wyliczyć jej przyszłość. Z czasem te obliczenia będą coraz precyzyjniejsze.
Nie zmienia to jednak faktu, że kometa tuż obok Marsa będzie ciekawym widokiem wieczorem 19 października 2014 r. tuż po zachodzie Słońca, niestety nisko nad horyzontem (około 8 st).
Pozdrawiam
Krzysztof

Tak się składa, że jestem trochę zainteresowany kometami, więc kilka słów ode mnie...
... tytuł ma się nijak do faktów, z resztą sam sobie zaprzeczasz w pierwszym wątku (piszesz ?to już pewne?, a potem ?bardzo realne? ? no to zdecyduj się jakie!)
A ja powiem, że ani jedno ani drugie.... kometa C/2013 A1 (Siding Spring) faktycznie przejdzie niezwykle blisko Marsa, według obecnych obliczeń najprawdopodobniej w odległości około 50 000 km od jego powierzchni, a napewno mniejszej niż 300 000 km. Na dzień dzisiejszy prawdopodobieństwo zderzenia z planetą jest jednak znacznie mniejsze niż 0,02 %. Problemem jest zbyt krótki odcinek obserwowanej orbity, by dokładnie wyliczyć jej przyszłość. Z czasem te obliczenia będą coraz precyzyjniejsze.
Nie zmienia to jednak faktu, że kometa tuż obok Marsa będzie ciekawym widokiem wieczorem 19 października 2014 r. tuż po zachodzie Słońca, niestety nisko nad horyzontem (około 8 st).
Pozdrawiam
Krzysztof
- Krzysztof_K
- meteorytoman
Fajnie byłoby ją strącić na Marsa - mielibyśmy załatwioną sprawę dostawy wody dla przyszłych misji załogowych
)

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Jacek Drążkowski napisał(a):Fajnie byłoby ją strącić na Marsa - mielibyśmy załatwioną sprawę dostawy wody dla przyszłych misji załogowych)
Acha, i z głowy aktualne misje za sprawą impaktowego resetu łazików

:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman
Zibi napisał(a):Jacek Drążkowski napisał(a):Fajnie byłoby ją strącić na Marsa - mielibyśmy załatwioną sprawę dostawy wody dla przyszłych misji załogowych)
Acha, i z głowy aktualne misje za sprawą impaktowego resetu łazików
no cóż, trzeba wybierać, co ważniejsze w danej chwili

Astronomia i muzyka
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Jeśli wspomniana kometa uderzyłaby w batonik, to ja bym się cieszył jak nie wiem, co, bo była by powtórka z 1994 roku, kiedy to kometa uderzyła w Jowisza, wtedy patrzyłem przez marną rosyjską lornetkę, i tak jej nie widziałem, ale pamiętam jakiś niepokój, że coś się dzieje historycznego wspaniałe zjawisko astronomiczne, że za parę lat będą o tym pisać, powracać do tej słynnej katastrofy. Niestety nie miałem wtedy ani teleskopu ani żadnej kamery by uwiecznić, chociaż moment, kiedy planeta Jowisz pojaśniała, bo samo miejsce uderzenia komety nie było widoczne z Ziemi, no cóż oby uderzyła nie tylko w Marsa, ale i pozostałe planety a my uwiecznili na zdjęciach filmach, jeśli by pogoda pozwoliła nam na to, piękne zjawisko. 

Kocham to co robię czyli Astronomie
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
- Paweł Baran
- meteorytoman