lądowanie sondy na Marsie

tu piszemy o wydarzeniach poza granicami kraju, które mogą zainteresować meteorytomanów

Moderator: webimage

lądowanie sondy na Marsie

Postprzez ekskalibur » Cz lut 18, 2021 8:46 pm

Witam.
Po pomyślnym lądowaniu sondy w kraterze ,myślę że pojawi się trochę nowości.Mnie najbardziej interesuje skład skał jakie napotka sonda.Myślę,że będzie mialo to wpływ na meteoryty.Może zidentyfikują jakiś nowy rodzaj meteorytu marsjańskiego biorąc pod uwagę skład skał jakie napotkają.Nie wiem na ile dokładne mogą być badania tych skał,ale pewnie tylko za pomocą spektrometru zbadają skład.Petrograficznie to już się nie da.
ekskalibur
meteorytoman

Re: lądowanie sondy na Marsie

Postprzez maks » Cz lut 18, 2021 11:41 pm

maks
meteorytoman

Postprzez ekskalibur » Pt lut 19, 2021 6:45 pm

Wczoraj mówili w tv ,że próbki skał które pobierze sonda zostaną przywiezione na Ziemię za około 10 lat jak się uda.Szkoda,że aż tak długo trzeba będzie poczekać.
ekskalibur
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt lut 19, 2021 8:25 pm

ekskalibur napisał(a):Wczoraj mówili w tv ,że próbki skał które pobierze sonda zostaną przywiezione na Ziemię za około 10 lat jak się uda.Szkoda,że aż tak długo trzeba będzie poczekać.

Przywiezienie próbek z Marsa nic praktycznie dla meteoryciarzy nie da. W tej chwili identyfikacji dokonuje się w oparciu o zawartość maskelynitu, który powstaje podczas wybijania z Marsa i szoku z tym związanego, wszelkie inne przesłanki są pomijane. Próbki pobrane na Marsie wcale nie muszą zawierać tego minerału a skład skał mineralny i atomowy jest niemal identyczny jak wielu skał ziemskich. Uważam, że spowoduje to jeszcze więcej zamieszania. Takimi subtelnościami jak np. izotopy, ich relacje nikt nie będzie się zajmował w przypadku kamieni znalezionych na Ziemi - nie ma maskelynitu, nie ma meteorytu. No, może być inaczej w przypadku bardzo typowej skorupy obtopieniowej na znalezisku
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez ekskalibur » N lut 21, 2021 2:01 pm

Nawet w wikipedii jest napisane,że maskelynit znajdywany jest w niektórych meteorytach marsjańskich,a nie we wszystkich.
ekskalibur
meteorytoman

Postprzez maks » Cz mar 11, 2021 8:19 pm

maks
meteorytoman

Postprzez mr.O'K » Pt mar 12, 2021 12:09 am

Uszanowanie

lejkers napisał(a):
ekskalibur napisał(a):Wczoraj mówili........... No, może być inaczej w przypadku bardzo typowej skorupy obtopieniowej na znalezisku

Otóż właśnie . :!: :mrgreen:
mr.O'K

Postprzez ekskalibur » N mar 14, 2021 11:46 am

Jestem bardzo ciekawy jaki będzie skład badanych skał.Zależy na co trafią bo różnorodność skał jest zapewne duża.
ekskalibur
meteorytoman

Postprzez ekskalibur » Cz kwi 08, 2021 7:44 pm

Macie może już jakieś informacje dotyczące badania skał na Marsie.Czy są już jakieś wyniki badań?
ekskalibur
meteorytoman

Powrót do na świecie