Spadek w Niemczech

tu piszemy o wydarzeniach poza granicami kraju, które mogą zainteresować meteorytomanów

Moderator: webimage

Spadek w Niemczech

Postprzez Borys » So kwi 29, 2023 1:24 pm

Spadek 25.04.2023, godz 14:14 czasu lokalnego. Elmschorn. Chondryt zwyczajny. Obecnie podobno 3 okazy. Jeden z nich to hammer o wadze 225 g.

Obrazek

Obrazek
Borys
meteorytoman

Re: Spadek w Niemczech

Postprzez Kosmitek » N kwi 30, 2023 2:47 pm

Uprzedziłeś mnie z założeniem tematu:), ale trąbią o tym gdzie popadnie. Ładny hammer.
*Jak we mgle*
Kosmitek
meteorytoman

Postprzez maks » N kwi 30, 2023 7:54 pm

maks
meteorytoman

Postprzez Kosmitek » Pt maja 05, 2023 10:54 am

Toż tam spadł deszcz meteorytów, podobno ze 100 kg? Na ten moment znaleziono 6 kg.
*Jak we mgle*
Kosmitek
meteorytoman

Postprzez Borys » Pt maja 05, 2023 1:31 pm

Tak? skąd takie info, że 100 kg?
Borys
meteorytoman

Postprzez Kosmitek » Pt maja 05, 2023 8:38 pm

Czytałem artykuł i było napisane, że początkowo obiekt ważył 100 kg a podczas wejścia w ziemską atmosferę rozpadł się na mniejsze kawałki i spadł jako deszcz meteorytów. Mój znak zapytania wskazuje na niepewność co do rzeczywistej masy spadkowej po wejściu w atmosferę tego ciała, bo zazwyczaj traci ono wiele ze swojej masy początkowej i liczyłem na ewentualne sprostowanie w temacie - być może niewłaściwie zinterpretowałem ten fragment opisu.
*Jak we mgle*
Kosmitek
meteorytoman

Postprzez Kaioken » N maja 07, 2023 7:30 pm

Kurde człowiek by pojechał, ale akurat na drugim końcu Niemiec musiało spaść?
Mogło by tak wreszcie w Polsce sypnąć porządnie jak pod Pułtuskiem:)

Pozdrawiam!
Kaioken
meteorytoman

Postprzez Borys » Pn maja 08, 2023 11:09 pm

Kosmitek napisał(a):Czytałem artykuł i było napisane, że początkowo obiekt ważył 100 kg a podczas wejścia w ziemską atmosferę rozpadł się na mniejsze kawałki i spadł jako deszcz meteorytów. Mój znak zapytania wskazuje na niepewność co do rzeczywistej masy spadkowej po wejściu w atmosferę tego ciała, bo zazwyczaj traci ono wiele ze swojej masy początkowej i liczyłem na ewentualne sprostowanie w temacie - być może niewłaściwie zinterpretowałem ten fragment opisu.

Wg wyliczeń Jima Goodala masa meteoroidu to 400 kg. Podaje że mogło przetrwać max 70 kg. Zwykle jednak jest to 1-10% pierwotnej masy, więc obstawiam bardziej 20-30 kg.
Borys
meteorytoman

Postprzez Kosmitek » Cz maja 11, 2023 9:26 am

Borys napisał(a):
Kosmitek napisał(a):Czytałem artykuł i było napisane, że początkowo obiekt ważył 100 kg a podczas wejścia w ziemską atmosferę rozpadł się na mniejsze kawałki i spadł jako deszcz meteorytów. Mój znak zapytania wskazuje na niepewność co do rzeczywistej masy spadkowej po wejściu w atmosferę tego ciała, bo zazwyczaj traci ono wiele ze swojej masy początkowej i liczyłem na ewentualne sprostowanie w temacie - być może niewłaściwie zinterpretowałem ten fragment opisu.

Wg wyliczeń Jima Goodala masa meteoroidu to 400 kg. Podaje że mogło przetrwać max 70 kg. Zwykle jednak jest to 1-10% pierwotnej masy, więc obstawiam bardziej 20-30 kg.

A wiec dobrze zinterpretowałem podana wiadomość, wyliczony spadek rzeczywiście może być pokaźny.
*Jak we mgle*
Kosmitek
meteorytoman

Powrót do na świecie