Twoja wyprawa trwa...
Na pierwszej wyprawie odwiedziłeś Chiny (Nantan), Rosję (Sikhote Alin) i Stany Zjednoczone (Canyon Diablo) - pół świata w błyskawicznym tempie. Następnie pobyłeś trochę dłużej w Afyce (w Mauretanii - Bassikounou, na Saharze -NWA869, w Omanie - DHOFAR 195) a z Afryki, przez Ocean Indyjski, trafiłeś do Australii (po tektyt).
Teraz, na drugim etapie wyprawy, na chwilkę wróciłeś na afrykańską pustenię (NWA2481) i przelotem wpadłeś do Meksyku (Allende). No i wróciłeś do domu. Tyle, że nie zakończyłeś wyprawy. Wręcz przeciwnie. Zawitałeś do jednego z niewielu polskich miejsc wymagających odwiedzenia - do Poznania (Morasko). Szkoda że tych miejsc w naszym kraju jest tak niewiele. Tym bardziej, że z niektórych nie przywieziemy żadnej pamiątki.
Teraz, na drugim etapie wyprawy, na chwilkę wróciłeś na afrykańską pustenię (NWA2481) i przelotem wpadłeś do Meksyku (Allende). No i wróciłeś do domu. Tyle, że nie zakończyłeś wyprawy. Wręcz przeciwnie. Zawitałeś do jednego z niewielu polskich miejsc wymagających odwiedzenia - do Poznania (Morasko). Szkoda że tych miejsc w naszym kraju jest tak niewiele. Tym bardziej, że z niektórych nie przywieziemy żadnej pamiątki.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
zapraszam
-
gural100 - meteorytoman
Re: Kolekcja meteorytów Pawła
Zgadza się z meteorytami to ja zwiedziłem cały świat siedząc wygodnie w domu, miło jest mieć i trzymać meteoryty, które pochodzą z Wszechświata, ale spadły w różnych państwach, na tym nie koniec mojej przygody z tym skarbem kosmicznym, będą kolejne, ale na razie mam to, co mam, cieszę się bardzo, jak mniej więcej będę miał no 80 meteorytów może 100 to zrobię taką małą internetową ulotkę, co i jak skąd pochodzi dany meteoryt, a tytuł będzie taki Meteorytowy Wszechświat Kosmiczna Kolekcja Meteorytów w Przysietnicy. Chyba, że uda mi się wymyślić inną nazwę a ja nie mam z tym problemu to będzie inna. 

Kocham to co robię czyli Astronomie
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
- Paweł Baran
- meteorytoman
Pawle ta nazwa brzmi bardziej jak nazwa jakiejs wystawy czy wręcz calego muzeumPaweł Baran napisał(a): a tytuł będzie taki Meteorytowy Wszechświat Kosmiczna Kolekcja Meteorytów w Przysietnicy.

-
tribal216 - meteorytoman
Coś się pomyśli, ważne jest, że można nabyć i kupić, chociaż gramowe meteoryty, co dawniej, nie było możliwie, pamiętam jak zaczynałem przygodę z poszukiwaniem skarbów z Wszechświata, to widziałem pierwszym napotkanym kamieniu, meteoryt, zanim kupiłem książkę Nieziemskie Skarby, potem już wiedziałem, że nie meteoryty nie rosną tak jak grzyby po deszczu, lecz jest to wezwanie bardziej trudne, zostawiłem sobie dwa kamienie na pamiątkę, po tym wszystkich przygodach, jakie mnie spotkały minionych latach, dzisiaj mogę śmiało napisać, że jestem szczęśliwy człowiek, który posiada skarb, skarb może dla innych nic nieznaczący, ale dla nas to cenniejszy od wszystkiego, co mamy. 

- Paweł Baran
- meteorytoman
Paweł Baran napisał(a): który posiada skarb, skarb może dla innych nic nieznaczący
świete słowa. sentencja " po co ci te kamienie" i wzrok kogos kto patrzy na nie z politowaniem - bezcenne

-
tribal216 - meteorytoman
Pawle, do szczęścia brakuje ci tylko znalezienie własnego. Czego ci bardzo życzę. 

- j.lytka
- meteorytoman
Dzięki przyjdzie ten czas, że znajdę może swój pierwszy a może i nie ostatni meteoryt, ale najważniejsze jest to by mieć ich jak najwięcej, by każdego dnia popatrzeć sobie na nie i cichutko powiedzieć takie małe a cieszą, zaś znalezienie meteorytu moim okręgu to musiałby być cud natury, no chyba, że by spadł wprost na plac koło domu, a u nas to rzadkie jak nie wiem, co te spadki. 

- Paweł Baran
- meteorytoman
Witam!
Także mam nadzieję na znalezienie w przyszłości chociażby malutkiego metka.Ale oczekiwanie na zakupiony okazik też sprawia przyjemność. Moi najbliżsi uważają to za lekkie dziwactwo
Także mam nadzieję na znalezienie w przyszłości chociażby malutkiego metka.Ale oczekiwanie na zakupiony okazik też sprawia przyjemność. Moi najbliżsi uważają to za lekkie dziwactwo

krzysiek
-
Kris - meteorytoman
Ja jestem tego zdania i trzymał go się będę róbmy swoje nie zwracając uwagi na to, co mówią o nas inni, nie przejmować się tym, miałem taki przypadek, że gość powiedział mi takie słowa, że przez nasze teleskopy nie da się zobaczyć planet, jedynie przez teleskop Hubble,a, dlaczego tak jest, bo takich ludzi nasze hobby nie interesuje, a jak się zmówią to wiedzą najwięcej, a tak naprawdę nie wiedzą nic na ten temat. Tym się nie ma, co przejmować, my kochamy meteoryty i wszystko, co powiązane z Wszechświatem, jak by to wyglądało, interesować się Astronomią a nie mieć żadnego meteorytu do pokazania. Trzeba łączyć jedno z drugim, bo czy tego chcemy czy nie Meteoryty i Astronomia należą do siebie. 

- Paweł Baran
- meteorytoman
Dzisiaj dotarły do mnie trzy nowe okazy meteorytów
1) Brahin 1,3 gram
2) Mt. Padbury 1,7 gram
3) Campo del cielo 4,8 gram
Wszystkich meteorytów już mam swojej kolekcji 14 okazów, cieszę się, że dostałem, ponieważ zbliża się Dzień Dziecka a Szkoła Podstawowa ma zamiar przyjść do mnie to będzie okazja pokazać dzieciom skarb kosmiczny. Więc szykuje się Astronomiczny Meteorytowy Dzień Dziecka w Przysietnicy.
1) Brahin 1,3 gram
2) Mt. Padbury 1,7 gram
3) Campo del cielo 4,8 gram
Wszystkich meteorytów już mam swojej kolekcji 14 okazów, cieszę się, że dostałem, ponieważ zbliża się Dzień Dziecka a Szkoła Podstawowa ma zamiar przyjść do mnie to będzie okazja pokazać dzieciom skarb kosmiczny. Więc szykuje się Astronomiczny Meteorytowy Dzień Dziecka w Przysietnicy.

- Paweł Baran
- meteorytoman
Paweł Baran napisał(a):...ponieważ zbliża się Dzień Dziecka a Szkoła Podstawowa ma zamiar przyjść do mnie to będzie okazja pokazać dzieciom skarb kosmiczny. Więc szykuje się Astronomiczny Meteorytowy Dzień Dziecka w Przysietnicy.
Fajnie! Okazuje się, ze coraz więcej miejsc robi różne astroatrakcje dla dzieciaków

W szkole w Gniewkowie nastąpi otwarcie pierwszej astrobazy, we Fromborku rusza akcja "Przychylmy dzieciom nieba" itd.
a w gdańskim Centrum Hewelianum dzieci bedą miały możliwość samodzielnego szukania meteorytów wśród ziemskich kamieni

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Prezentacja Mojej Kolekcji Meteorytów na Youtube zapraszam do oglądania i jak kto chce i ma chęć to mile widziany komentarzyk do filmiku.
http://www.youtube.com/watch?v=Epl8pnfU ... ture=feedu
Najeżdżamy strzałką od myszki na link Klikamy prawym przyciskiem myszki otwiera się okienko. I mamy napisy otwórz odnośnik w nowej karcie Klikamy otwiera się filmik.

http://www.youtube.com/watch?v=Epl8pnfU ... ture=feedu
Najeżdżamy strzałką od myszki na link Klikamy prawym przyciskiem myszki otwiera się okienko. I mamy napisy otwórz odnośnik w nowej karcie Klikamy otwiera się filmik.
- Paweł Baran
- meteorytoman
filmik fajny tylko moze nazwa meteorytu powinna byc lepiej i dluzej widoczna 

-
tribal216 - meteorytoman
No wiesz jest na większych zdjęciach program za szybko pokazuje w sumie tak chciałem zrobić by nie trwał długo a znalazły się zdjęcia meteorytów prawie wszystkie, bo kolejne trzeba kupić lub zdobyć, jak kto woli. Cieszę się, że filmik podoba, będą kolejne filmiki tego typu, ale to musimy poczekać jak będę miał kolejne 15 nowych okazów meteorytów. 

- Paweł Baran
- meteorytoman
Witaj Pawle.
Gratulacje za pomysł i realizację.
Pisałeś w innym wątku, że chciałbyś zamieścić gdzieś na stronie internetowej wykaz swoich meteorytów.
Jeżeli zechcesz możesz zrobić to na mojej stronce. Także Twój filmik. Jeżeli uznasz, że to dobry pomysł daj znać.
Pozdrawiam.
Gratulacje za pomysł i realizację.
Pisałeś w innym wątku, że chciałbyś zamieścić gdzieś na stronie internetowej wykaz swoich meteorytów.
Jeżeli zechcesz możesz zrobić to na mojej stronce. Także Twój filmik. Jeżeli uznasz, że to dobry pomysł daj znać.
Pozdrawiam.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
zapraszam
-
gural100 - meteorytoman