Żelazo pierwotne

tu chwalimy się swoimi zbiorami i piszemy o cudzych kolekcjach godnych zobaczenia

Moderator: webimage

Postprzez Woreczko Jan » Cz kwi 23, 2009 2:59 pm

Kenny napisał(a):natchnęliście mnie przejdę się i zrobię sobie mikrosondę moraska... :) z jedynego słusznego powodu 4fun :)
Mam nadzieję, że podzielisz się wynikmi na forum publicznym.
W Ziarenku Piasku ujrzeć Świat cały
Całe Niebo - w Kwiatku Koniczyny
Nieskończoność zmieścić w dłoni małej
Wieczność poznać w ciągu godziny

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz kwi 23, 2009 7:59 pm

jeśli uda mi się to zrobić to tylko w tym celu :D
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez ami » Pn cze 01, 2009 10:29 pm

....no i gdzieś się zapodział ten ....?... NATCHNIONY ;-)
kiedyś wszyscy będziemy meteorytami .
ami
meteorytoman

Postprzez krisp01 » Pn cze 01, 2009 10:40 pm

ami napisał(a):....no i gdzieś się zapodział ten ....?... NATCHNIONY ;-)
Ami, Przyjacielu! Co Ty jarasz że piszesz takimi zagadkami? Ja też czasem przesadzam w postach wielokropkami, ale 11 w jednej linijce to przesada! Ja bym dał radę napisać równie dziwny tekst używając TYLKO 9 kropek. :)
Krisp01, nr leg. PTMet. 113.
Meteorytoholik.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu. Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.
krisp01
meteorytoman

Postprzez ami » Wt cze 02, 2009 10:48 pm

Proszę w takim razie jeszcze raz przeczytać cytat wypowiedzi Kenny użyty przez Woreczko Jan. ( Pierwszy post na tej stronie) . Widzę że trzeba tu bardziej łopatologicznie . ;-) A zdawałoby się że wypowiadający się chcieliby sprawiać wrażenie bardziej rozgarniętych .;-)
ami
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr cze 03, 2009 6:30 am

hmm... Ami dobry człowieku czy uważasz że zrobienie takiego testu jest równie proste jak obranie ziemniaków na obiad?
od 3ech miesięcy czekam na wyniki testów do mojej pracy magisterskiej co mimo wszystko jest ważniejsze....
z moraska nie mam jeszcze nawet preparatu...
jak zrobię to o wynikach poinformuje
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez krisp01 » Pn cze 15, 2009 10:59 pm

Kenny napisał(a):hmm... Ami dobry człowieku czy uważasz że zrobienie takiego testu jest równie proste jak obranie ziemniaków na obiad?
od 3ech miesięcy czekam na wyniki testów do mojej pracy magisterskiej co mimo wszystko jest ważniejsze....
z moraska nie mam jeszcze nawet preparatu...
jak zrobię to o wynikach poinformuje

Najlepiej poinformuj łopatologiczne, to może i ja coś zrozumiem? Wróciłem na moje ulubione studia "fizyczne" (nie AWF a fizyka teorytyczna), ale to dopiero czwarty rok, więc z AMI-m pewnie nie mam co się równać... :(
Krisp01, nr leg. PTMet. 113.
Meteorytoholik.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu. Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.
krisp01
meteorytoman

Postprzez ami » Pt sie 28, 2009 10:20 pm

Sporo czasu już temat " wisi " i jakoś nie potrafię znaleźć wśród postów żadnego który przytoczyłby choć jedną cechę charakterystyczną dla antropogenów .
I co ? ! ;-) Czekam więc może ktoś się odważy ;-) .
ami
meteorytoman

Postprzez tin » Pt sie 28, 2009 10:47 pm

Węgla 2x więcej niz niklu - od razu widać, że to jakaś stal a nie rzadne "żelazo pierwitne". Poza tym budowa nie ta. Przekleję swoją wypowiedź z astro forum na temat podobnej szlaki (ale nie przecietej):
Meteoryty żelazne (zwłaszcza te stare, zwietrzałe) bywają mylone z odpadami hutniczymi. Jest jednam między nimi zasadnicza różnica!
Materia meteorytu żelaznego czy żelazno-kamiennego jest całkowicie odgazowana i krystalizowała wewnątrz planetozymali (taka pierwotna planetka/planetoida) pod ogromnym ciśnieniem i przez bardzo długi okres czasu (setek tyś. i miliony lat). Dlatego meteoryty są bardzo "konsystentne" i mają budowę krystaliczną a gazy z nich dawno uciekły gdyż jako najlżejsze wydostały się do górnych warstw lub uciekły w przestrzeń kosmiczną!

Odpad hutniczy to nic innego jak taka "bombolada". Gdy w piecu hutniczym "nagazowany" materiał (z powierzchni naszej planety) poddany był wysokiej temperaturze wówczas przechodzi on w "bulgoczący" stan plastyczny. W miarę stygnięcia bąbelki gazów zostają uwięzione w plastycznej (nie krystalicznej) masie szkliwa i metalu wraz z innymi minerałami (zazwyczaj krzemionką) które nie uległy przetopieniu. Z czasem metal ulega utlenieniu i dostajemy to co widać na załączonym obrazku.

Co do bąbelków w meteorytach to występują one zazwyczaj w tzw. IMB (Impac-Melt Breccia). Meteoryty te nie zawierają żelaza (bądź jego minimalną ilość pochodzącą z innych impaktów). Kiedy w powierzchnię jakiegoś ciała kosmicznego walnie inne ciało wówczas wyzwolona energia roztapia materiał skalny a uwięzione w minerałach gazy odparowują. W chwilę po zderzeniu materia zaczyna zastygać i podobnie jak szlaka w piecu więzi w sobie te bąbelki, które nie zdążyły wydostać się na zewnątrz. Takie właśnie bąbelki spotyka się w meteorytach IMB pochodzących z Księżyca czy innych dużych ciał. Zauważcie jednak, że bąbelki znajdują się (SPORADYCZNIE) w przetopionym materiale SKALNYM gdyż tylko taki materiał więzi w sobie substancje, które pod wpływem zderzeniowych temperatur zamieniają się w gazy. W meteorytach żelaznych czy żelazno-kamiennych takich substancji nie ma i dlatego nie spotyka się bąbelków! Wnisek: jeżeli coś przyciąga magnes, widać w tym żelazo a jednocześnie widać bąbelki jak w kawałku "bombolady" to na pewno nie mamy do czynienia z meteorytem!

Acha. Czasami w meteorytach mamy do czynienia z tzw. "porami". Są one w prymitywnych chondrytach węglistych (CM, CI) które nigdy nie utworzyły dużych ciał a materia nie uległa przetopieniu i zdyferencjonowaniu (rozwarstwieniu na ciężkie jądro i lekki płaszcz). Pory te występują gdyż materiał budujący te meteoryty jest po prostu zlepkiem ziaren "pramaterii" w tym chondr, który nigdy nie uległ przetopieniu jako całość = "zbicu" w gęstą masę. Meteoryty te mogą pochodzić z wygasłych jąder komet a pory utworzyły gazy, wydostające się z komety gdy ta zbliżała się do Słońca. Nie następowało wtedy przetapianie materiału ale zwyczajne wydmuchiwanie mniejszych fragmentów spomiędzy większych. Pory te są maleńkie i nie przypominają bąbelków (z ostrymi krawędziami i szklistym wnętrzem)!
tin
meteorytoman

Postprzez wadi » Pt sie 28, 2009 11:20 pm

Fajne, fajne
tylko szkoda, że wrzucasz to na Astroforum,
a nie na Meteorytomanię w pierwszej kolejności :cry:
Najbardziej podoba mi się słowo "bombolada" :D

Wzorcowe "bąbelki" są jeszcze D'Orbigny.
I chyba nic nie pobije ich wielkości - do 2 cm.
http://tin.er.usgs.gov/meteor/get_original_photo.php?recno=5638230
8)
wadi
meteorytoman

Postprzez ami » Wt wrz 01, 2009 6:52 pm

Skoro nie przecięty to skąd wiadomo co w nim widać ;-((
ami
meteorytoman

Postprzez ami » Pt wrz 04, 2009 8:24 am

Opisałeś co widać w nieprzeciętej szlace tin ? ;-) A to Ci dopiero ! Posiadasz nieprzeciętne zdolności , nadprzyrodzone . Rentgen w oczach ? Przenikasz materię na wskroś wzrokiem czy siłą umysłu ? A może czarna magia ? No nieźle jak na stolycę a cytowanie samego siebie wiele mówi .
Poza tym co tu jest " Fajne , fajne " skoro nie na temat .
ami
meteorytoman

Postprzez tin » Pt wrz 04, 2009 9:49 am

Znowu zmuszasz do jałowych dyskusji nad nic niewartym szmelcem....
Na astro-forum była identyczna szlaka jak twoja wiec przekleiłem post, żeby go nie przepisywać bo pasował w sam raz. Nie staraj się uwiarygadniać swoich znalezisk czepiają się personaliów "ktoś zachował się tak, więc to na pewno jest to".
Przecież ta twoja szlaka jest przecięta więc nie rozumiem o co ci chodzi:
http://images24.fotosik.pl/266/aef6add43a437e7d.jpg
Cała szlaka naładowana jest bąblami i pustymi przestrzeniami jakich nie ma w meteorytach.
Załączasz skan z analizy i zaznaczasz jakieś nieistotne rzeczy podczas gdy jak byk na analizie masz napisane "stal niskostopowa":
http://images43.fotosik.pl/1/8674c529b36d6303med.jpg
To ten wynik w pierwszej kolejności powinieneś zaznaczyć kolorem ;-)
Myślę, że to powinno zakończyć tą dyskusję bo szkoda pisać kolejne epopeje o jakichś hutniczych odpadach. Ciebie i tak się nie przekona ale miałbym prośbę. Kup sobie ławeczkę, postaw ją w parku a na niej wystaw te twoje szlaki i granity i poopowiadaj o nich ludziom spacerującym w parku. Na forum zgłoś się z czymś, co chociaż trochę będzie przypominać meteoryt.
tin
meteorytoman

Postprzez ami » Pt wrz 04, 2009 11:15 am

Twoja szlaka jest nieprzecięta więc nie ma do czego porównać tego ( żelaza pierwotnego ) ;-) którego zaakceptować nie potrafisz .
Pokaż paLuchem ( strzałką ) które to są bąble albo gdzie jest to szkło znane w szlakach . Widzisz coś czego tam nikt po za Toba nie dostrzegł .

Widział kto kanciaste bomble .?

Niechaj się odezwie . ;-)

Co zaś miałoby tyczyć się rad to mały rewanż się należy .... zalecam kompres zimny na rozpalone czółko .
ami
meteorytoman

Postprzez ami » Pt lis 27, 2009 1:33 am

Zaproszenie do myślenia !

Na początek dla ścisłości ( bez wody - Zibi !) ;-)

http://www.definicja.com/Stal
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_konst ... skostopowa

Jest ewidentna sprzeczność w tym co wynika z wydruku Fe > 99 % a tym co widać na zdjęciu .

Wydruk pokazuje produkt którego proces wytapiania zakończył się !
tymczasem obserwacja zgładu uwidacznia coś zupełnie przeciwnego .:-)

I co z tym i kanciastymi bąblami ? ;-) tin ?
St.Claus ;-)
ami
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do warto zobaczyć (pochwalmy się)