Moje kamyczki

tu chwalimy się swoimi zbiorami i piszemy o cudzych kolekcjach godnych zobaczenia

Moderator: webimage

Moje kamyczki

Postprzez Kasia » Pt lis 20, 2009 6:46 pm

Oto moje znalezisko, tylko nie wiadomo do czego zaliczyc :D

Obrazek

Obrazek

Edit:

Dodaje jeszcze 2 zdjęcia , wyglądają jak roztrzaskane chondry , są w kolorze oliwki , mniejsza ma w środku metalową kulkę. :wink:

Obrazek

Obrazek

Dodaję nieco wyraźniejsze, moim zdaniem to nie jest szamot:).
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak myślicie co to?

Edit:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Śr lis 03, 2010 4:42 pm przez Kasia, łącznie edytowano 3 razy
Kasia
meteoryt

Postprzez Kenny » So lis 21, 2009 8:25 am

nie chce być nie miły ale to wygląda jak szamotowa cegła...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » N lis 22, 2009 10:30 am

Na tych zdjęciach niewiele widać , więc trudno sprecyzować jakąś opinię .
Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Kasia » N lis 22, 2009 11:56 am

Równiez pozdrawiam, dodałam nieco lepsze fotki, bo aparat mam do kitu, za to w tv z kamery elegancko widac, moze ktos mi powie co to takiego, bo na szamot to nie wyglada, poniewaz ma skorupę obtopieniową.
Kasia
meteoryt

Postprzez Kasia » N lis 22, 2009 12:04 pm

poza tym nie znam sie na tym, potrzebuje kogos kompetentnego w tej dziedzinie
Kasia
meteoryt

Postprzez Zibi » N lis 22, 2009 1:46 pm

Kasiu, zdradź nam czy jesteś geologiem?
Pisałaś, że kamieniami interesujesz się od niedawna ale z twoich wypowiedzi wynika zupełnie coś innego... ;-)
pozdr
Z.
Zibi
meteorytoman

Postprzez Kasia » N lis 22, 2009 6:24 pm

Fakt ,ze od niedawna :D , ale zakupiłam sobie szamot, co ciekawsze jest zupełnie inny.
Kasia
meteoryt

Postprzez Kasia » N lis 22, 2009 6:28 pm

Zibi uwielbiam taki humor :D, moze Ty nim jesteś :wink: ?,jak wiesz co to takiego to powiedz :D .
Kasia
meteoryt

Postprzez Meteoriticon » N lis 22, 2009 7:31 pm

Cześć !
Z grubsza można zasugerować , iż jest to jednak fragment wewnętrznej powierzchni pieca do wytopu szkła :!:
Powiedziałaś , że jest na tym fragmencie " skorupa obtopieniowa " , i że są metaliczne kulki w tych okrągłych strukturach :!:
Wytop szkła charakteryzuje si ę tym , że dodaje się czasem różnych rud metali , aby uzyskać odpowiednie własności szkła , i kolor .
Sam znajdowałem resztki szkliwa z wytopu , zawierające takie kulki metalu , i wyglądają nieco podobnie do tzw. Tektytów , ale nimi na pewno nie są .
Te kuliste - szkliste ( na takie wyglądają ) struktury mające w sobie kulki metalu są prawdopodobnie resztką szkła i metalicznych dodatków technologicznych :idea:
A zatem wygląda to na tzw. antropogen :!:
A generalnie zawsze najlepszą metodą oceny jakiegoś kamienia jest pokazanie go przy jakiejś okazji (np: przy okazji konferencji lub innego spotkania ) komuś , kto się na tym zna :!:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lis 23, 2009 10:23 am

no właśnie tak jak Meteoriticon napisał...
z tym że takie zeszklenie powstaje w zasadzie we wszystkich piecach nie tylko szklarskich
takie jest zadanie osłony termicznej (ona ma się topić a nie obudowa pieca)
dodatkowo takowe kulki są po prostu wadami materiału ogniotrwałego gdzie drobne zanieczyszczenia (np zwiększona zawartość krzemionki) powodują lokalne przetopienie materiału w procesie wypalania.
ta "skorupa obtopieniowa" to zewnętrzna powierzchnia cegły mająca bezpośredni kontakt z wysoką temperaturą

podtrzymuje swoją opinie o szamotowatości obiektu :)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Kasia » Pn lis 23, 2009 11:30 am

Na poczatku sugerowałam się tym,ze jest to surówka z pieca , poźniej sadziłam,ze moze to byc minerał.Bardzo prawdopodobne jest to co napisałeś.Jednak nauka to potęga :D , dzięki za wyczerpujace adnotacje, ale jeszcze Was pomęczę drugim kamieniem, tylko go dokładnie sfotograuję.Ten z kolei ciagnie magnes jak ch..a :D .
Kasia
meteoryt

Postprzez filip » Pn lis 23, 2009 7:42 pm

Witam!
Oby nie była to część, która oddzieliła się od szamotki. One są ch....nie magnetyczne.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pn lis 23, 2009 10:32 pm

Meteoriticon napisał(a):Te kuliste - szkliste ( na takie wyglądają ) struktury mające w sobie kulki metalu są prawdopodobnie resztką szkła i metalicznych dodatków technologicznych :idea:
A zatem wygląda to na tzw. antropogen :!:
A generalnie zawsze najlepszą metodą oceny jakiegoś kamienia jest pokazanie go przy jakiejś okazji (np: przy okazji konferencji lub innego spotkania ) komuś , kto się na tym zna :!:
Pozdrawiam !

Jako, że przez kilka lat pracowałem w firmie która stawiała piece w hutach szkła troszeczkę mogę pomóc ;)

pierwsza fotka - dla mnie ewidentnie jeden z materiałów ogniotrwały (niekoniecznie szamotowych) - jako, że technologiem nie jestem to po prostu przejrzałem kilka firm które takowe materiały robi i myślę, że takie zdjęcie troszkę wyjaśnić może:

http://www.wrotabiznesu.pl/modules/admi ... N_img4.jpg

Co do dodatków metalicznych do szkła - owszem są szkła tego typu (np. szkło ołowiowe) - niemniej nie przypominam sobie, by czysto metaliczne dodatki były dodawane. Niemniej to co na zdjęciach widać - na ile mogę ocenić - wygląda na niestopione do końca kawałki stłuczki (dodawane jest 10-15 % starej stłuczki w procesie produkcji szkła) ewentualnie fragmenty zastygłego szkła. Piece szklarskie wygasza się bowiem bardzo rzadko (jak typowe piece hutnicze). Przed wygaszeniem pozostałe szkło jest spuszczane - niemniej zawsze troszkę go w piecu zostaje i musi być ono po prostu wykute.

Postaram się jednak upewnić czy aby na pewno nie są dodawane jakieś dodatki "metaliczne" od kogoś z branży i dopisze co i jak.

Jedyny co mi na szybko przychodzi do głowy, to to, iż są materiały ogniotrwałe chromowe - cholernie drogie, wykorzystywane na te części pieca, które narażone są na największe zużycie (np. ściana przewałowa). I na 100 % są to elementy ulegające zużyciu (ścieraniu). Stąd może zatem jakiś maluteńki metaliczny fragment pochodzić.[/img]
tomasir
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lis 24, 2009 12:18 am

w ramach studiów byliśmy w fabryce materiałów ogniotrwałych
chromowe mają to do siebie ze są prawie całkowicie czarne...
zbudowane są z kiepskiej jakości chromitów...
Kenny
meteorytoman

Postprzez tomasir » Wt lis 24, 2009 10:34 pm

specjalnie zapytałem speca w branży szklarskiej

Na chwilę obecną wykorzystuje się tlenek ołowiu do barwienia szkła, ale to jest robione już nie w samym piecu, a w zasilaczu (to część, do której trafia sklarowane szkło). Innych metali się nie stosuje.
tomasir
meteorytoman

Następna strona

Powrót do warto zobaczyć (pochwalmy się)