"Cegła" spod wulkanu

tu chwalimy się swoimi zbiorami i piszemy o cudzych kolekcjach godnych zobaczenia

Moderator: webimage

"Cegła" spod wulkanu

Postprzez woreczko » N wrz 07, 2008 10:06 am

Ha
Uczestnicy wiosennej ('08) wyprawy do Omani pamiętają pewnie znaleziony przeze mnie pod wuklanem duży, kanciasto-ceglany :D okaz meteorytu. Dopiero teraz udało nam się go zważyć i wyszło
3600g :!: :!: :!:
Obstawialiśmy wtedy na miejscu różnie, ale nikt nie przypuszczał że będzie to ponad 3kg. Ja obstawiałem 2800g, Zibi dawał poniżej 2500g - a tu masz taki kloc :D
Pzdr
Woreczko
PS Przypomniały mi się ponownie okoliczności jego znalezienia - echhhhhhhhh :lol:
woreczko

Postprzez Meteoriticon » N wrz 07, 2008 6:46 pm

No jak na swoją wielkość , to jest ciężki :-) - rzeczywiście na oko nie wygląda na taką wagę .
Pamiętam , że pogoda była wtedy "pustynna" , czyli pełno piasku w powietrzu wciskającego się wszędzie , a w skromnym zaroście na twarzy i głowie miałem go pewnie niewiele mniej niż ważył Twój metek ;-)
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Dorota » N wrz 07, 2008 7:17 pm

Alez to musiala byc przepiekna przygoda!!! Wszedzie tylko piasek i...meteoryty :)
Dorota
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N wrz 07, 2008 8:09 pm

a można tę cegłę zobaczyć jeszcze gdzieś na fotce?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez woreczko » Pn wrz 08, 2008 4:49 pm

Ha
Wystawało tego niewiele
Obrazek
ale to jest właśnie piękne, że nie widać czy to już wszystko, czy też pod spodem 'góra lodowa' :)

Minę mam nietęgą :D

Obrazek

Pzdr
Woreczko
woreczko

Postprzez tomasir » Pn wrz 08, 2008 5:10 pm

kształcik zaiste nietypowy - nawet trzymający okaz ma jakąś minę nietęgą :)
tomasir
meteorytoman

Postprzez woreczko » Pn wrz 08, 2008 5:19 pm

Ha
bardzo śmieszne :) :D :lol:
woreczko

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn wrz 08, 2008 5:28 pm

ciekawe, ile takich "cegiełek" tkwi tam całkiem przysypanych piachem?
a jaka klasyfikacja? chondryt oliwinowo-bronzytowy czy coś innego?
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez woreczko » Pn wrz 08, 2008 11:26 pm

Ha
Wg mnie to jeszcze w piaskach Omanu tkwi kilka razy więcej meteorytów niż do tej pory tam znaleziono! W pewnym sensie wyzbierano to co 'leżało na wierzchu' - wg mnie 10-30%. Pustynia jeszcze pracuje i odkrywa następne okazy. Wiekszość okazów nie jest masakrycznie zwietrzałych i słusznie zauważył kolega "Świetlki" z Wrocławia (geolog), że teraz (tzn. przez setki najbliższych lat) będą się odsłaniać coraz to starsze == bardziej zwietrzałe okazy.
Jak się widzi te setki tysięcy hektarów bezmaru (może i miliony!!!), to pomimo 'łatwości szukania' nie ma możliwości zjechac i wypatrzeć wszystko. "Wyzbierano" młode i ewidentne elipsy - SaU001, JaH073, Dhofar007, JaH091, JaH273, ... ale widać tam jeszcze mnóstwo elips i mnogść innych typów - jest szansa na wiele spektakularnych znalezisk!?!?
Szukający na skalę przemysłową :) szwajcarzy nie czując stresu ( :?: ) znalezli do tej pory 4 tony (tak podają). Wydajniejsi ( :!: ) rosjanie pewnie drugie tyle - my amatorzy też możemy się pochwalić dziesiątkami kilogramów - stąd wniosek że jest to 'ziemia obiecana' !!! Jeśli nie stanie się nic złego co 'zamknie' Oman to jest sens i frajda wypraw do Omani :D
Pzdr
Woreczko
PS Istnieje pewnego rodzaju "embargo" na znaleziska z Omanu, więc nie o wszystkim można napisać i opowiedzieć :(
Może kiedyś jak nastaną lepsze czasy :D
woreczko

Postprzez Dorota » Wt wrz 09, 2008 7:34 am

No po prostu wyprawa-marzenie :)
Dorota
meteorytoman

Postprzez woreczko » Wt wrz 09, 2008 9:58 am

Jacek D. napisał(a):a jaka klasyfikacja? chondryt oliwinowo-bronzytowy czy coś innego?

Ha
Należę do miłośników, którzy nie mają serca (i piły ;-) aby ciąć meteoryty - taka wada :)
Z oględzin ocznych i na paszczu :D to jakiś chondryciak, ale nie można wykluczyć, że achondryciak albo inny lunar pod przykrywką polewy pustynnej :wink: Jestem w stania znieść tę prawdę i wziąć na siebie odpowiedzialność posiadania takiego lodranita dajmy na to :) :D :lol:
Pzdr
Woreczko
woreczko

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt wrz 09, 2008 12:08 pm

woreczko napisał(a):Ha
Należę do miłośników, którzy nie mają serca (i piły ;-) aby ciąć meteoryty - taka wada :)
Z oględzin ocznych i na paszczu :D to jakiś chondryciak, ale nie można wykluczyć, że achondryciak albo inny lunar pod przykrywką polewy pustynnej :wink: Jestem w stania znieść tę prawdę i wziąć na siebie odpowiedzialność posiadania takiego lodranita dajmy na to :) :D :lol:
Pzdr
Woreczko

Ojojoj, ale żeby chociaż maluteńką piętkę dyskretnie uszczknąć, aby dać ludzkości materiał do badań :roll:
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez woreczko » Wt wrz 09, 2008 12:17 pm

Ha
Ludzkość może jeszcze chwilę poczekać :D
Jest tak fajny, że ciekawość musi poczekać za zachwytem.
Woreczko
woreczko

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt wrz 09, 2008 3:18 pm

czyż to nie zakrawa o... sadyzm? ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez woreczko » Wt wrz 09, 2008 3:24 pm

Ha
Raczej masochizm :P
Woreczko
woreczko

Następna strona

Powrót do warto zobaczyć (pochwalmy się)