coś z Antarktydy

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt maja 04, 2010 9:22 pm

Obrazek

podobne?

źródło: Wikimedia Commons
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr maja 05, 2010 1:44 pm

nie jest to arsenopiryt...
to z fotki to normalne kryształy poza tym arsenopiryt jest cholernie kruchy i na kowadło z tego powodu raczej średnio się nadaje... dalej obstawiam antropogeniczne pochodzenie
a co to robiło na Antarktydzie nie wiem (o ile masz 100% pewność że właśnie z niej pochodzi)
co do forum geo chyba kwestia przyzwyczajenia... z reszta i tak większość czasu spędzam tu lub na ps.. :) pozdrawiam
ps. radze zainteresować się jeszcze rudami kobaltu wyglądają podobnie tylko że gęstość mają mniejszą...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WacekChlorek » Śr maja 05, 2010 5:18 pm

Kenny ... człowieku małej wiary ... jak znajdziesz chwilę czasu to proszę przeczytaj mój artykuł : http://latebra.org/temp/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=1&PHPSESSID=58f5f020a88ce056c9e87e060b9fe0bd
co do miejsca znalezienia tego czegoś, moja odpowiedź brzmi - tak, jestem pewny że to była Antarktyda :D
Zważyłem dziś te moje coś na kuchennej wadze, waży 1,339 kg , jako ze menzurki nie posiadam utopiłem to w wodzie w takim naczyniu z podziałką używanym przez moją żonę w kuchni. Wiem że nie jest to ścisły pomiar ale wyszło jakieś 200 ml.
Gdybym mógł pociąć to na kawałki to bym to zrobił i Was obdarował, no ale niestety. Radźcie więc Szanowne Zgromadzenie jeśli jeszcze nie straciliście chęci, a ja w międzyczasie poczytam o tych rudach kobaltu. :)
WacekChlorek
meteoryt

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr maja 05, 2010 6:44 pm

czyli gęstość około 6,7 g/cm3 (coś pomiędzy 6 a 7,4 g/cm3) do chromu by pasowało, wszak na Antarktydzie występuje ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr maja 05, 2010 7:08 pm

fajna "wycieczka" :D
myślałem że kamień otrzymałeś w darze od kogoś lub nabyłeś drogą kupna:)
wracając do tematu chyba najlepiej będzie dać to na mikrosondę i będziemy mieli skład pierwiastkowy... :)
a co do cięcia tego nie ma siły żeby nie poszło pod naporem chłodzonej wodą piły diamentowej (np do płytek gresowych) no chyba że to z diamentu zrobione wtedy będzie nieco większy współczynnik zużycia tarczy (ale i tak pójdzie) :)
niewielką próbkę (wystarczy 1g byle by się dało wypolerować ) poddać badaniom i będziemy mieli rozwiązanie
w razie czego jak naprawią nam sprzęt na uczelni mógł bym się podjąć :) pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WacekChlorek » Cz maja 06, 2010 5:50 pm

Widzę że nie ma rady tylko trzeba to ciąć :( ehh ... no dobra, jak mus to mus, spróbuję ale dopiero za parę dni, dam znać czy się udało. :evil:
WacekChlorek
meteoryt

Postprzez Zibi » Cz maja 06, 2010 6:21 pm

Podtrzymuje swoje zdanie - stawiam na jakiś stop chromu tak jak wcześniej - ze zdjęć widać, że są to prawie identyczne bryły !
pozdr
Zibi
Zibi
meteorytoman

Postprzez milvus2 » Wt maja 18, 2010 10:33 pm

Witam wszystkich zainteresowal mnie ten okaz i jak pisze Zibi jest on bardzo podobny do mojego moj jest b. twardy ale i kruchy tak ze na kowadlo by sie nie nadawal krysztaly sa podobne do mojego tzn nie sa uksztaltowane tak jak np.szczotka kwarcowa czy arsenopiryt oczywiscie moj jak sie okazalo nie jest meteorytem za malo niklu zdecydowanie za duzo chromu ale na pierwsz rzut oka powiedzialbym ze to moj okaz sa b. podobne tylko te odleglosci na drugim koncu Ziemi
pzdr
milvus2
meteoryt

Postprzez WacekChlorek » Cz maja 27, 2010 1:34 pm

Ostatnio nie miałem dostępu do komputera, więc przepraszam za moją długą "ciszę". Muszę zdementować moje stwierdzenie odnośnie przyciągania magnesu - mam już "prawdziwy" magnes a nie ten co ostatnio - zabawkowy na lodówkę :oops: i z całą stanowczością stwierdzam że magnes ten "przykleja się" do tego czegoś. Czy w takim razie temat meteorytu może powrócić ? Czy jest to przypadek, nie wykluczający jakiegoś zwykłego minerału ? Milvus2 - czy ten Twój okaz przyciąga magnes ?
WacekChlorek
meteoryt

Postprzez tin » Cz maja 27, 2010 2:18 pm

WacekChlorek napisał(a):Ostatnio nie miałem dostępu do komputera, więc przepraszam za moją długą "ciszę". Muszę zdementować moje stwierdzenie odnośnie przyciągania magnesu - mam już "prawdziwy" magnes a nie ten co ostatnio - zabawkowy na lodówkę :oops: i z całą stanowczością stwierdzam że magnes ten "przykleja się" do tego czegoś. Czy w takim razie temat meteorytu może powrócić ? Czy jest to przypadek, nie wykluczający jakiegoś zwykłego minerału ? Milvus2 - czy ten Twój okaz przyciąga magnes ?
Gdyby to był meteoryt to mógłby to być jedynie jakiś dziwnie zwietrzały żelaźniak (ataksyt?) więc przyciągałby dobrze nawet słaby, lodówkowy magnes (na pewno silniej niż lodówka przyciąga ten sam magnes). To, że przyciąga jedynie silny magnes działa na jego niekorzyść więc temat można zamknąć, niestety :-)
tin
meteorytoman

Postprzez milvus2 » Cz maja 27, 2010 7:55 pm

Witam tak zdecydowanie tak pomimo ze zelaza jest nie tak wiele magnes go zdecydowanie przyciaga moja rada gdybys zamierzal ten okaz przecinac np diaxem to radze ciąć go powoli i dobrze chlodzic np jedna osoba tnie a druga polewa wodą tak jak ja to robilem butelka z wodą wysoko do niej wlozony wężyk i caly czas polewane chodzi o to zeby nie uszkodzic struktury a nuz beda piekne linie neumana? ktore pod wplywem temp moga ulec rozmyciu
Pzdr milvus
milvus2
meteoryt

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?