Zagadkowe błyski nas węgrami i słowacją

tu piszemy o wydarzeniach poza granicami kraju, które mogą zainteresować meteorytomanów

Moderator: webimage

Postprzez Woreczko Jan » N kwi 18, 2010 2:34 pm

Dobry jesteś tomasir +
Ja znalazłem coś takiego:
-------------------------------------------
Tento prípad si zaslúži pozornosť aj pre príkladnú spoluprácu vedeckých inštitúcií troch krajín. Prípad je nadnárodný, hoci teleso si „vybralo“ miesto dopadu na Slovensku. Zber a nakladanie s meteoritmi upravuje zákon č. 287/1994 a nadväzná vyhláška MŽP SR č. 213/2000 o chránených nerastoch, ktorá oprávňuje na túto činnosť iba štátne a príslušné akademické inštitúcie. V prípade náhodného nálezu je potrebné zaznačiť miesto (GPS súradnice, nákres do mapy), spraviť fotodokumentáciu a kontaktovať Astronomický ústav SAV, alebo Katedru astronómie, fyziky Zeme a meteorológie FMFI UK. Nálezca dostane symbolickú odmenu a jeho meno bude uvedené pri vystavenom meteorite v múzeu.
Co w wolnym tłumaczeniu:
W tym przypadku warto zwrócić uwagę na ich wzorową współpracę pomiędzy instytucjami naukowymi w ramach tych trzech krajów. Sprawa jest ponadnarodowe ciało, a "wyselekcjonowany" punkt uderzenia na Słowacji. Zbieranie i usuwanie meteorytów podlega ustawie nr Dekret 287/1994, a następnie przez Ministerstwo Środowiska 213/2000 chronionej minerały, które zezwala na działanie tylko krajowych instytucji akademickich. W razie znalezienia powinno się zaznaczyć lokalizację (współrzędne GPS, rysunek na mapie), nawiązać kontakty i zrobić zdjęć. Znalazca otrzyma symboliczną zapłatę, a jego nazwisko znajdzie się w opisie meteorytu w muzeum.
Dobre - nagroda i chwała :)
Już teraz wiadomo dlaczego 'wielcy' raczej się tam nie wybierają. Z innych źródeł wiem, że zbierają oni (!) kasę na legalny zakup okazów - bo wszystkiego naukowcy 'nie przerobią'. Część pewnie trafi na rynek z odpowiednimi certyfikatami.

Zbyt jednoznacznie to regulują Słowacy. Dylemat?!! Oddać czy zejść do podziemia. :D :)
W Ziarenku Piasku ujrzeć Świat cały
Całe Niebo - w Kwiatku Koniczyny
Nieskończoność zmieścić w dłoni małej
Wieczność poznać w ciągu godziny

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez Pacer » Pn kwi 19, 2010 11:14 am

Słowacy na pewno już więcej nie pójdą na poszukiwania, to co znaleźli im wystarczy. I według zasady ogrodniczej - reszta ma choćby miała zgnić!
A ślady rdzy już widać.
Też uważam, że ten meteoryt jest bardzo związany ze słowacką kulturą i historią!
pozdrawiam wszystkich rozgrzanych forumowiczów,
z ubolewaniem
gp
Pacer
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » Pn kwi 19, 2010 11:38 am

Bardzo związany :D :lol:
A powiedzenie "pies ogrodnika - kapusty nie je, innym nie da" jest nieśmiertelne i znajdzie wyznawców :)

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez Pacer » Pn kwi 19, 2010 1:48 pm

a jak z elipsą , jest już ustalona?
gp
Pacer
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pn kwi 19, 2010 8:15 pm

Pacer napisał(a):a jak z elipsą , jest już ustalona?

Dobre pytanie :wink:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn kwi 19, 2010 9:22 pm

Próbowałem się dowiedzieć czegoś bezpośrednio u źródła niestety ale ekipa znalazców to studenci MAT-Fiz`u a nie geologii i ciężko o jakąkolwiek informacje...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Pn kwi 19, 2010 9:30 pm

A co ma geologia wspólnego z poszukiwaniami świeżego spadku? W tym przypadku studenci mat-fiz tacy sami albo i lepsi bo sobie lepiej poradzą z dynamiką i rozkładem spadku ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez oGR » Pn kwi 19, 2010 10:02 pm

tin napisał(a):A co ma geologia wspólnego z poszukiwaniami świeżego spadku? W tym przypadku studenci mat-fiz tacy sami albo i lepsi bo sobie lepiej poradzą z dynamiką i rozkładem spadku ;-)

Dobre ! Dobre ! ;-)
Zdechłe ryby płyną ..............................................z .?........ prądem .
oGR
meteorytoman

Postprzez tin » Pn kwi 19, 2010 10:56 pm

Szczerze mówiąc to do takich poszukiwań zdecydowanie najlepiej nadali by się przeszkoleni grzybiarze ;-). Liczy się spostrzegawczość, umiejętność "znajdowania", wyciszenia i entuzjazm. Natomiast jeżeli chodzi o dynamikę spadku to tutaj najwięcej do powiedzenia mają osoby potrafiące liczyć. Np. w przypadku Marawkii określane były tory nawet poszczególnych fragmentów!
Osoba jak ją nazywa Kenny po "mat-fiz" ma zdecydowanie lepsze przygotowanie merytoryczne do wyliczania i określania miejsc spadków/zagęszczeń/rozkładu masy na obszarze rozrzutu niż geolog, który jest za to niezastąpiony w laboratorium.
Jak to kiedyś słusznie zauważył JWK "meteoryty nie spadają jako płytki cienkie" ;-). Jednym z przyrządów do badania jest w tym przypadku choćby kamera bolidowa dzięki której można określić rubieże Układu Słonecznego z jakich przybyło ciało (orbitę) -> można wiązać/grupować orbity w roje -> określać ciała macierzyste -> porównywać to co widać pod mikroskopem z tym co widać w teleskopie (badania widma) itd...
Trochę szkoda, że na konferencjach PTM ten b. ważny aspekt (mat-fiz?) umyka na rzecz siarczków/piroksenów/oliwinów/kolekcjonerów. Taka dygresja mnie naszła ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez Woreczko Jan » Pn kwi 19, 2010 11:24 pm

Kenny napisał(a):Próbowałem się dowiedzieć czegoś bezpośrednio u źródła niestety ale ekipa znalazców to studenci MAT-Fiz`u a nie geologii i ciężko o jakąkolwiek informacje...
To może niech twoi słowaccy koledzy geolodzy podpytają dyskretnie kolegów mat-fiz co i jak. :!:
Ja nie znam żadnego mat-fiz'a ze Słowacji :)

W.Blake
Woreczko Jan
meteorytoman

Postprzez Pacer » Wt kwi 20, 2010 7:40 am

mnie tam obojętne kto znalazł i czy ktoś wyliczał czy nie - chodzi mi o koordynaty i naniesienia na mapie. A w to wyliczanie, chodząc po terenie to nie wierze-chyba że ma zamiast głowy komputer, no to wtedy to i nie znalazł tylko się potknął o meteoryta i tylko podniósł! ale to też dobre osiągnięcie, tyle że mogło być prawdopodobnie więcej.
Dlatego też stawiam na grzybiarzy!
gp
Pacer
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt kwi 20, 2010 8:58 am

Tin widzę że się nie zrozumieliśmy dla mnie to mogły to znaleźć i członkinie koła gospodyń wiejskich
chodziło mi o to że w kręgach geologicznych mam tam kilku znajomych od których mógł bym cokolwiek się dowiedzieć natomiast jeśli chodzi o profile mat-fiz nie znam nikogo ani z moich znajomych nie za bardzo mają z nimi kontakt
wiem natomiast że pierwsze próbki trafiły już do szlifierni w Bratysławie
ale jeśli chodzi o wyciągnięcie koordynatów bym na to nie liczył przed publikacją
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez siaki » Pt cze 25, 2010 7:13 pm

jak widac temat nadal aktualny, na stronce polandmet pojawiły się nowe zdjęcia, zdaje się że świeżo znalezionych okazów>???
siaki
meteorytoman

Postprzez Maniek » Pt cze 25, 2010 10:25 pm

Ten meteoryt jest już do kupienia, można go kupić nawet w Polsce. Co do Moravki - Czesi obliczali miejsce spadku poszczególnych kawałków ale nic nie znaleźli. Ale jak sami przyznali - dla masy głównej przyjęli ciężar 10 kg więc albo spadła na Słowacji, albo była dużo lżejsza.
Maniek
meteorytoman

Postprzez tomasir » Cz sie 26, 2010 9:28 pm

Gratulacje dla wszystkich znalazców - w szczególności dla Łukasza, bo jest i czego:

http://meteorites.nazwa.pl/kosicec.html

Nie ukrywam, że ostro zazdroszczę - ale pewnie okupiłeś to wielkim zaangażowaniem jak zawsze :)
tomasir
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do na świecie