meteoryt? kawałek złomu?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

meteoryt? kawałek złomu?

Postprzez liqufri » Wt paź 26, 2010 7:21 pm

Witam,

Jestem nowy na forum i to pierwszy mój post.

Kilka dni temu chodziłem sobie z wykrywaczem po dużym polu, nieuprawianym od kilku lat, z najbliższymi zabudowaniami odległymi około kilometra. No i przypadkiem (bo na żelastwo miałem ustawioną średnią dyskryminację) trafiłem na głębokości jakieś 20 cm na taką bryłkę metalu:

http://picasaweb.google.com/lukub22/AlbumBezTytuU#

Bryłka była dziwnie gruba i całkowicie płaska z jednej strony. Zabrałem do domu i z ciekawości uciąłem szlifierką kawałek żeby zobaczyć go od środka.
Zgłębiając potem wiedzę o meteorytach wyczytałem że szlifierką metków ciąć nie wolno, niestety po fakcie (jeśli by się okazało że to meteoryt :) ) .

Z tego co zauważyłem ta bryłka jest podobna do meteorytu morasko tutaj:

http://jand.webd.pl/met/viewtopic.php?t=594&sid=dbdc2a80536b083dcf58979511c2dd9a

Czy możliwe jest, że meteoryt żelazny staje się aż tak płaski z powodu kontaktu z atmosferą? [/quote][/code]
liqufri

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr paź 27, 2010 8:53 am

Witaj,
nie wygląda mi to na meteoryt, ale aby mieć pewność, należy np. przeprowadzić test na nikiel - żelazo meteorytowe zawsze występuje w towarzystwie niklu. Trochę różnych opisów, jak to zrobić, znajdziesz na tym forum. Można poprosić o zrobienie takiego testu jakąś znajomą osobę mającą dostęp do odczynników - np. nauczyciela chemii
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Śr paź 27, 2010 9:49 am

Jak dla mnie niemal na pewno jest to jakiś odłamek. Ale popieram co pisał Jacek - na wszelki wypadek lepiej zrobić test na nikiel.
tin
meteorytoman

Postprzez liqufri » Cz paź 28, 2010 5:47 pm

Zamówiłem dimetyloglioksym oraz kwas azotowy; mają dojść w ciągu 2 tygodni. Test na nikiel zrobię wg metody MeteorytoxWT. Alkohol już mam :).
liqufri

Postprzez filip » Cz paź 28, 2010 7:17 pm

Witam!
W czasie oczekiwania na przesyłkę proponuję sprawdzić jakość alkoholu. Tylko żeby trochę zostało.
Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?