Ureilites.Diamenty

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Ureilites.Diamenty

Postprzez Meteoriticon » Pt kwi 08, 2011 6:34 pm

sherman napisał(a):Dlaczego nikt nie pisze że w skałach polodowcowych są met. z górnej półki?

A są :shock: :?:
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez rolnik » Pt kwi 08, 2011 6:51 pm

...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 3:34 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
rolnik
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt kwi 08, 2011 9:16 pm

sherman napisał(a):Dlaczego nikt nie pisze że w skałach polodowcowych są met. z górnej półki?

a tych z dolnej nie ma? statystycznie powinno być przynajmniej kilkanaście razy więcej :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » So kwi 09, 2011 10:57 am

Witam.Statystykę znalezisk owszem widziałem ale spadków...Jak? Skoro spadają od miliardów lat.Nie mniej
to dziwne .No ale kto będzie szukał "ordynarne" chondryty jak można za 100 $ kupić kilo tego towaru.Jest też
inny problem,typ petrograficzny 3 i 4 łatwo poznać przy L iLL 6,7 jest pod górkę.Bez skorupy,chondr nie widać,
żelaza jak kot napłakał i w dodatku utlenione.Mam parę tego coś.Oto jeden z nich.WJM
Załączniki
CH3.jpg
CH3.jpg (381.19 KiB) Przeglądane 2672 razy
CH2A.jpg
CH2A.jpg (560.2 KiB) Przeglądane 2672 razy
CH1.jpg
CH1.jpg (298.29 KiB) Przeglądane 2672 razy
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So kwi 09, 2011 9:13 pm

WMakocki napisał(a):Witam.Statystykę znalezisk owszem widziałem ale spadków...Jak?

tak samo, tylko dla świeżych spadków - próbka mniejsza, ale statystyka też daje się zrobić. Ze statystyki spadków wypadały lunary, ale ostatnio też coś takiego spadło :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » N kwi 10, 2011 9:53 am

Panie Jacku!Nie bym się czepiał ale pozwoli Pan,ze się nie zgodzę.Taka statystyka nie miała by sensu.Matematycznie,
to tak jakby zapytać troje ludzi ,np.Kaczyńskiego,Tuska i tego trzeciego od socjalistów,kto w Polsce wygra wybory?
Miało być o ureilitach i diamentach nie o polityce ale jak nazwać opowieści dealerów jak to zniszczyli tarczę diamentową
przy ich cięciu.http://www.arizonaskiesmeteorites.com/A ... index.html
Ale czy są tam diamenty to już pewni nie są.To już chyba jest super polityka czyli handel.Mnie jakoś nie dziwi
reakcja handlarzy meteorytami o wadze np.1 grama,że ktoś znalazł np.10 kg meteoryt.Wystarczy przypomnieć,
historię z własnego podwórka,by zrozumieć mechanizm rządzący tym rynkiem.Dla przypomnienia.....
Dobrze,że już można zrobić spektrometr na bazie telefonu komórkowego.WJM
Załączniki
Trzy z sześciu.jpg
Trzy z sześciu.jpg (386.96 KiB) Przeglądane 2655 razy
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N kwi 10, 2011 2:32 pm

Przepraszam, ale od czasu, gdy zaczęto poważnie badać meteoryty (czyli praktycznie od dwóch stuleci) spadło znacznie więcej meteorytów niż mamy przywódców partii, a nawet więcej niż posłów w sejmie! A przecież do statystyk spadków można wziąć (i tak się robi) spadki historyczne!
Kawał dobrej roboty w tej dziedzinie wykonał nasz kolega Woreczko!
http://www.woreczko.pl/meteorites/falls/c_Falls.htm
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez rolnik » N kwi 10, 2011 2:45 pm

...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 3:34 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
rolnik
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N kwi 10, 2011 2:52 pm

a odpowiedź na pańskie pytanie może być banalnie prosta...

WMakocki napisał(a):...Znalazłem coś co wypisz, wymaluj jak ureilit wygląda.Skorupa jest,minerały odpowiednie są,grafit-żelazo
jest a twardości niema.Piękny jak "boski" u Pana Jana tylko miękki taki jakiś.Nic nie rozumiem.Dawno leży,lata
swoje ma ale twardy powinien być ten..ureilit.WJM

widocznie TO NIE JEST ureilit :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » N kwi 10, 2011 8:31 pm

Witam!Ja nie mogę pomylić spadku obserwowanego ze spadkiem nie obserwowanym.Ilością meteorytów,które
spadły na Ziemię i ilością znalezionych.Logika na to nie pozwala.Logika mówi: jeśli w XX wieku obserwowano
ponad 600 spadków to w ciągu 2010 lat obserwowano 12000 spadków tylko nikt się tym zbytnio nie przejmował.
Przy założonym czasie rezydencji meteorytu na Ziemi liczonymi czasami w setkach tysięcy lat,to liczba obserwowanych
spadków zbliża się do miliona i taka ich liczba leży lub leżała na ziemi.A co z tymi nie obserwowanymi?
To,że kamiennych jest więcej niż żelaznych a chondrytów więcej niż achondrytów co wynika ze spadków i znalezisk
w żadnym razie nie mówi,że znaleziony meteoryt musi być chondrytem.Mój prof.matematyki mówił " nie mieszać
gówna z masłem,bo nic z tego nie będzie dobrego"Na http://www4.nau.edu/meteorite/Meteorite ... ilite.html
jest tabelka od R1 do R4 (dlaczego nie do R5?) i od miękkiego do eksremalnie twardego.A co według autora jest
miękkie a co twarde to już nie wiadomo.Jaką to przeszkodę dla diamentów w pile stanowią nanodimenty w ureilitach.
Te i podobne pozbawione sensu tabelki i statystyki powodują również pozbawione sensu dyskusje.Jak Pan widzi
są miękkie i twarde ureility.Ja wiem co i kiedy powinno być twarde ale to z meteorytami ma niewiele wspólnego.
Pozdrowienia od całego Klubu!WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N kwi 10, 2011 9:53 pm

WMakocki napisał(a):Witam!Ja nie mogę pomylić spadku obserwowanego ze spadkiem nie obserwowanym.Ilością meteorytów,które
spadły na Ziemię i ilością znalezionych.Logika na to nie pozwala.Logika mówi: jeśli w XX wieku obserwowano
ponad 600 spadków to w ciągu 2010 lat obserwowano 12000 spadków tylko nikt się tym zbytnio nie przejmował.
...

Przepraszam, ale muszę się przyczepić do powyższej logiki! Nie uwzględnia ona chociażby takich czynników jak zmiany gęstości zaludnienia i obszarów zamieszkanych!
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » So kwi 23, 2011 11:06 am

Witam!Przecież nie pisałem,kto obserwował te spadki.Próbuję tylko ocenić ile może ich jeszcze leżeć w ziemi.
Mam taki kamień co go dzikie świnie wyryły na leśnej polance.Z metalem owszem magnetycznym jak aubryt.
Skoro dzik może znaleźć meteoryt to musi być ich więcej niż by się wydawać mogło z kiepskich statystyk.
WESOŁYCH ŚWIĄT wszystkim życzę WJM
Załączniki
ME04A.jpg
ME04A.jpg (494.48 KiB) Przeglądane 2611 razy
ME01AB.jpg
ME01AB.jpg (393.66 KiB) Przeglądane 2611 razy
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sherman » So kwi 23, 2011 11:37 am

Wesołych Swiąt
sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So kwi 23, 2011 12:48 pm

Czy dzik został przetestowany także na innych, mniej wątpliwych meteorytach? ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » So kwi 23, 2011 6:27 pm

Dzik jest specjalnie zatrudniony,i jest niewątpliwy,co do kamienia to się zobaczy.Dziś o 12godz przyniósł
taki ,ale nie mówił co to jest:
Załączniki
LUNWarelF.jpg
LUNWarelF.jpg (539.14 KiB) Przeglądane 2603 razy
LUNWarelA.jpg
LUNWarelA.jpg (611.69 KiB) Przeglądane 2603 razy
WMakocki
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?