Co to za cudo ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Co to za cudo ?

Postprzez Jacek Drążkowski » So kwi 23, 2011 8:58 pm

nie widzę jakoś podobieństwa...
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez gural100 » So kwi 23, 2011 11:33 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):nie widzę jakoś podobieństwa...

Porównałem do zdjęcia zamieszczonego przez Jędrka na początku pojawienia się tego tematu:
https://picasaweb.google.com/1013891810 ... 3881505090
Zawsze będą watpliwości, gdybania i naciąganie rzeczywistości gdy jedynym materiałem do wglądu są wyłącznie zdjęcia.
Wiem jednak, że na forum jest to jedyna mozliwa forma zaprezentowania swojego znaleziska. Można teraz zacytować wszystkim znane słowa - "Houston, we have a problem". Zauważyłem, że nieczęsto zdarza się by "znalazcy" przyjmowali uwagi, kierowane do nich, na tyle serio by doprowadzić sprawę do końca. Negatywne opienie są pomijane, krytykowane i odrzucane a rady, odnośnie sposobów prezentacji i uwypuklenia istotnych fragmentów zamieszczanych okazów, są często ignorowane bądź źle rozumiane. Tak czy inaczej nie było ani jednego "meteorytu' który został meteorytem albo zwykłym kamieniem. Wszystkie pozostały "meteorytami".
Powyższe jest usprawiedliwieniem potraktowania "meteorytu" Jędrka w żartobliwy sposób. Sorry.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez Jędrek » N kwi 24, 2011 1:14 pm

Jacku jakiego podobieństwa nie widzisz ? :mrgreen: Chyba nie króliczka. To był żart (uśmiech z okazji wiosny oraz świat) . Więcej luzu Jacku . Teraz trochę poważniej .Góralu jesteś jednym z niewielu tutaj ludzi mających zdrowe podejście do tematu. A co najważniejsze pozbawione tych, jakże męczących naszych narodowych przywar, które nie pozwalają nam wyjść poza przeciętność . Dawno już zrozumiałem, że ze zdjęcia nie można rozpoznać czy jest to meteoryt czy też nie. Ale pewne cechy, które zdjęcia pokazują dają dużą nadzieję. Dlatego jakiś czas temu wysłałem fragment do sosnowca, znanego wszystkim profesora . Wcześniej zrobiłem ten nieszczęsny test na nikiel. Wykonał go przyjaciel ( pracownik naukowy uniwersytetu Jagielońskiego ) Wiele czytałem tutaj o zaufaniu do ludzi z tak zwanych katedr. Ja ufam i jestem cierpliwy . I wierzę, że za jakiś czas dostanę odpowiedz . Jestem człowiekiem upartym w dążeniu do celu i jeżeli nie dostane odpowiedzi spróbuje za granicą. Po prostu nie odpuszczę i sprawę rozwiąże do końca. Tak po prostu dla prawdy i zasad, którymi staram się kierować w swoim dotychczasowym życiu . pozdrawiam wszystkich !
Jędrek
meteorytoman

Postprzez WMakocki » N kwi 24, 2011 8:38 pm

Widzę Jędrek rozgoryczony jest.Szkoda ,że tego zdjęcia z metalem na forum nie było,bo nic prostszego jak
stwierdzenie,że kamień(zgodnie z definicją o kamieniu) z żelazem w środku to meteoryt.No chyba,że jest to
bazalt z żelazem rodzimym ale znalezienie go na polu byłoby cudem zdecydowanym.Gorzej gdy ktoś pomyli
żelazo z magnetytem,ale to chyba nie miało miejsca.Dobrze gdy fot.pokazuje wszystko, co wcale nie jest trudne.
Najbardziej irytuje to,że na forum wypowiadają się osoby nie mające podstawowej wiedzy o meteorytach co
wynika z ich wypowiedzi.Inna rzecz to reakcja na coś co wydaje się być realnym meteorytem.Wtedy na pytanie,
co to jest? nie ma odpowiedzi.Popatrz na zdjęcie,co to może być? To białe to żelazo z niklem a reszta to jakieś
krzemiany.WJM
Załączniki
Rud1.jpg
Rud1.jpg (383.33 KiB) Przeglądane 2465 razy
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn kwi 25, 2011 9:45 am

a jaka skala rozmiaru na tym zdjęciu Rud1? Prosty test na nikiel czy dokładne badania laboratoryjne? Jeśli to drugie, to jaki procent niklu? Na pallasyt nie wygląda, mezosyderyt też z tego byłby nietypowy chyba. Ciekawe :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Pn kwi 25, 2011 1:12 pm

@W.Makocki . Jesteś tutaj wyjątkową perełką, posiadasz dużą wiedzę, powiedziałbym nawet, że bardzo. Na wszystko masz odpowiedzi zdecydowanie przekonywujące. Dajesz fajne zdjęcia swoich kamieni. Co do tego ostatniego mój jest trochę inny tzn. żyłki metalu, są bardziej wydłużone krążące wokół małych cząstek materii i zamykające je. Oczywiście, że mógłbym dać zdjęcie, ale co to zmieni i tak to nie wykaże, czy jest to meteoryt czy nie. Masz masę kamieni, które dla mnie jako początkującego fascynata są meteorytami . Ale dlaczego te kamienie nie są nimi oficjalnie. Zbierasz już wiele lat z tego co wiem i wystarcza Ci to, że według Ciebie są to meteoryty ? Jeżeli tak to też bardzo dobrze. Masz swój zamknięty świat, to też jest szczęście. Chyba, że jest inaczej i inna przyczyna o której nie wiem, a chciałbym wiedzieć. Osobiście mi to nie wystarcza, za mało wiem o meteorytach, żeby samemu je nazywać. Na tym etapie i tym podejściu ludzi zdjęcia tu mają zbyt mało do powiedzenia. Osobiście chętnie bym pokazał na żywo swój kamyczek komuś oddanemu meteorytom np. tobie . Ale nie jestem pewny czy ktoś zechce. Mieszkam w okolicach Katowic. To tak w między czasie oczekiwania na odpowiedz z sosnowca. Pozdrawiam .
Jędrek
meteorytoman

Postprzez tin » Wt kwi 26, 2011 9:58 am

Obrazek
Ooo to jest chyba ten okaz z astroforum w którym jest żelazonikiel....
Chyba jedyny z Twoich okazów, który wg mnie ma "niepromilowe" szanse na bycie meteorytem.. Resztą możesz sobie spokojnie skalniak wybrukować ;-)
Doczekamy się kiedyś czegoś więcej niż tylko zdjęć?
tin
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr kwi 27, 2011 9:51 am

tin napisał(a):Obrazek
Chyba jedyny z Twoich okazów, który wg mnie ma "niepromilowe" szanse na bycie meteorytem.. Resztą możesz sobie spokojnie skalniak wybrukować ;-)

:lol: Bez przesady Panowie
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Śr kwi 27, 2011 5:29 pm

tin napisał(a):Obrazek

Ależ skąd,to kolejny mały nie całe 1kg.Zaczynam podejrzewać,że promilowa to jest Twoja wiedza o meteorytach,
sądząc po wypowiedziach na forum.Niczym nie poparte opinie są nic wart.Lepiej powiedz coś konkretnego,np:
dlaczego magnezowe środki ziarn oliwinów w shergottytach źle znoszą podróż i ziemski klimat.?Wysłałem mały
kawałek podobny do Zakłodzia jak sądzę właściwemu człowiekowi,który bez pośpiechu mu się przygląda.Fot1.
Zastanawiam się dlaczego tak mało jest w sieci zdjęć makro polerowanej powierzchni meteorytów.Dobrze jak
są spod mikroskopu,tylko kolorki nie takie.Fot2,
Panie Jacku!Krzemiany na poprzednim zdjęciu zwykle nie są większe jak 1mm,nie tylko nie pasują do palasytu
ani H chondrytu czy enstatynowego EL lub CH.Niektóre frag. są drobnoziarniste jak akapulkoit inne jak lodranit.
Ilość niklu w żelazie bada już 5 lat specjalista z Torunia,coś mu ciężko idzie i chyba adres do mnie zgubił.KłaniamWJM
Załączniki
033A.jpg
033A.jpg (498.91 KiB) Przeglądane 2379 razy
Met3.jpg
Met3.jpg (186.12 KiB) Przeglądane 2379 razy
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr kwi 27, 2011 7:51 pm

Panie Wacławie, dzięki za wyjaśnienie. A swoją drogą, fajnie byłoby dawać jakąś miarkę - wzorzec długości 1 cm czy 1mm - na zdjęciach :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Śr kwi 27, 2011 9:53 pm

Witam! Odbiegając nieco od tematu (może obniżymy trochę poziom emocji :) ) chciałbym całkiem poważnie zapytać dlaczego ziemski enstatyt zgodnie z książkowym opisem ma zwykle barwę: żółtą, zieloną lub oliwkową, a kryształy enstatytu pozaziemskiego nader często są białe lub "rdzawo-białe". Może jest to jakaś cecha diagnostyczna ułatwiająca identyfikację meteorytów zawierających enstatyt. :?: A może moja teoria dotycząca barwy pozaziemskiego enstatytu jest błędna :?:
PS. Wielka prośba do SZ.P. WMakockiego o minimalną powściągliwość w wypowiedziach ad personam - trzymajmy poziom :wink: Pewien znany wszystkim uczony u kresu swego życia doszedł do wniosku wyrażonego takim zdaniem: "Wiem, że nic nie wiem." Wszystkim nam życzę, byśmy nie wstydzili się dochodzić do takich konstatacji :wink:
Przemochle
meteorytoman

Postprzez gural100 » Śr kwi 27, 2011 10:19 pm

Przemochle napisał(a): Pewien znany wszystkim uczony u kresu swego życia doszedł do wniosku wyrażonego takim zdaniem: "Wiem, że nic nie wiem." Wszystkim nam życzę, byśmy nie wstydzili się dochodzić do takich konstatacji :wink:

Ja już teraz najprawdziwiej w świecie mogę powiedzieć, że każdego kolejnego dnia wiem coraz mniej. Więc całkiem możliwe że kiedyś mogę dobrnąć do kresu swoich możliwości.
Pozdrawienia Prze-moc-hle
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz kwi 28, 2011 1:01 pm

No proszę jakie piękne fot.Zakłodzia i nie można tak było zrobić już dawno.A nie masz czasem zdjęcia struktury
metalu tego achondrytu przed i po trawieniu?Niby do czego mam porównywać jak nie do Zakłodzia skoro w całej
sieci nie ma porządnego zdjęcia tego typu meteorytów.Właściwie to mam tylko jeden kawałek podobny do
enstatytowego,pozostałe nie są takie biało czerwone.Przy okazji to może by ustalić co z tym kolorem.Pan.Żaba
pisze:ciemnoczerwonobrunatna,brunatnozielona,oliwkowozielona,szmaragdowa,szmaragdowozielona,szarozielona,
żółtozielona,żółta i bezbarwna o białej nie ma mowy.Przezroczysty do nieprzezroczystego.Stąd moje zdjęcie od 0,5 do
1cm grubości próbki na tle światła z okna.Stąd też podejrzenie,że kamień ze zdjęcia poniżej może zawierać ziarna
enstatytu i jak wszyscy wiedzą jest to krzemian magnezu i jak wszystkie krzemiany z wyjątkiem ostatnio znalezionych
w meteorytach enstatytowych w żadnym wypadku nie są magnetyczne.Co do trzymania klasy to ja nie
chowam się ze swoim nazwiskiem i biorę odpowiedzialność za to co piszę.Wyniki badan z lab.będą wtedy jak tylko
dowiem się kto w Polsce bada meteoryty?Kłaniam sięWJM
to są fot.pierwszego i ostatniego znalezionego.
Załączniki
Odrowąż33.jpg
Odrowąż33.jpg (216.24 KiB) Przeglądane 2343 razy
EN1.jpg
EN1.jpg (254.56 KiB) Przeglądane 2343 razy
WMakocki
meteorytoman

Postprzez j.lytka » Cz kwi 28, 2011 5:08 pm

Zajmuje się poszukiwaniem meteorytów, prawdopodobnie jak każdy z nas jeżeli ma chwilę czasu aby wyjść w teren. Znalezione kamienie do których nie mam pewności , po odcięciu piętki wysyłam na uczelnie do Sosnowca. Prof. Łukasz K. sprawdza i przesyła mi wiadomość, jak do tej pory taką samą - szukaj dalej. Wiem że denerwuje co niektórych niemiłosiernie długie czekanie na sprawdzenie ale cóż zrobić. Tak że wstawianie zdjęć nie rozwiąże na 100 % identyfikacji czy to meteoryt. Pozostaje wysyłanie próbek i czekanie ,oby za każdym razem jak najkrótsze.
j.lytka
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?