,,,,,,,,,,...........,,,,,,,

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Największy meteoryt Polski

Postprzez sherman » Cz sie 04, 2011 4:15 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):
sherman napisał(a):Co to za eksperci co twierdzą ze ten kamień to skała osadowa.

tylko ktoś kto nic nie robi nie popełnia błędów. Dlatego warto wszystko weryfikować

Tak nie może być Ze tylko ludzie z PTM mogą znajdować meteoryty bo wychodzi na to że tak jest.
Wszędzie się pisze że ci niby eksperci maja w h.. materiału do badań a gdzie ten materiał jest gdy okaże się meteorytem?
Jedynie możemy się domyślać jak to wszystko funkcjonuje dobry materiał na reportaż :wink:
Bo czas aby się coś pozmieniało troszeczkę bo nie jest łatwo uwierzyć przeciętnemu Kowalskiemu w to co tu się dzieje ale jesli się ma dowody na przekręty jakie tu idą to można wtedy próbować coś zmienić.
Kłamstwem Shermana sie nie złamie cierpliwości tez mi nie brakuje ale dzięki temu moja wiedza w tej dziedzinie rośnie.
Idzie jesień wiadomo czym to pachnie :lol: więc będzie ciekawie lecz nie tylko ja w tym roku sie szykuje na masowe zbieranie meteorytów są tu na forum osoby co wiedzą o czym mówie.
sherman
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz sie 04, 2011 4:31 pm

sherman napisał(a):
Jacek Drążkowski napisał(a):
sherman napisał(a):Co to za eksperci co twierdzą ze ten kamień to skała osadowa.

tylko ktoś kto nic nie robi nie popełnia błędów. Dlatego warto wszystko weryfikować

Tak nie może być Ze tylko ludzie z PTM mogą znajdować meteoryty bo wychodzi na to że tak jest.

Wiec tez sie zapisz i bedziesz mial problem z glowy :lol:
tribal216
meteorytoman

Postprzez rolnik » Cz sie 04, 2011 4:48 pm

...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 2:41 pm przez rolnik, łącznie edytowano 2 razy
rolnik
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz sie 04, 2011 5:10 pm

Tak nie może być Ze tylko ludzie z PTM mogą znajdować meteoryty bo wychodzi na to że tak jest.[/quote]

Wiec tez sie zapisz i bedziesz mial problem z glowy :lol:[/quote]

Nie mam takiej potrzeby bo ja nie potrafię okłamywać ludzi ja to będę tym który zmieni coś na lepsze :wink:
Oraz tym który wpadł na najlepszy sposób zbierania meteorytów bo jak na razie lepszego w naszej Polsce nie ma i dlatego źli ludzie robią wszystko by nie udowodnił jakie można znaleźć kamienie szukając moim sposobem, bo sami chcą z niego skorzystać i po cichu wywozić to z kraju.
Zgaduj zgadula co to takiego brązowego znajduje sie na kamyku i co to sa te czarne ziarenka :wink:
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 3777175410

https://picasaweb.google.com/1120277661 ... PqFkL6XhwE
sherman
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Cz sie 04, 2011 7:02 pm

Sherman masz przyjacielu honor , możesz popatrzeć sobie śmiało w lustro .Nie daj się tylko sprowokować podstępnym robaczkom ,cierpliwości troszkę a wszystko co jest prawdą wyjdzie na światło dzienne .pozdrowienia
Jędrek
meteorytoman

Postprzez rolnik » Cz sie 04, 2011 7:35 pm

...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 2:42 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt sie 05, 2011 10:22 am

Uświadomię Ci drogi Schermanie jedną sprawę
w świecie naukowym każde odkrycie działa na tej zasadzie że jeśli ktoś coś znajdzie i chce to opublikować to to odkrycie musi być potwierdzone przez 2 niezależne instytuty dopiero potem trafia do publikacji.
Wiec wysyłanie próbek do 2ch niezależnych centrów badawczych ma sens.

Wszędzie się pisze że ci niby eksperci maja w h.. materiału do badań a gdzie ten materiał jest gdy okaże się meteorytem?

Jest publikowany i wpisywany do rejestru. Ale jak widać z tej sterty gruzu bardzo rzadko udaje się wyłowić faktycznego gościa z nieba. Ale jak ktoś ma własną teorię spisku to automatycznie odrzuca najbardziej logiczne wytłumaczenie.

Oraz tym który wpadł na najlepszy sposób zbierania meteorytów bo jak na razie lepszego w naszej Polsce nie ma i dlatego źli ludzie robią wszystko by nie udowodnił jakie można znaleźć kamienie szukając moim sposobem, bo sami chcą z niego skorzystać i po cichu wywozić to z kraju.

po cholerę wywozić z kraju? Polskie meteoryty są najcenniejsze w Polsce bo są Polskie! a tu jest głód nowych spadków czego najlepszym dowodem jest dość absurdalna cena Sołtmanów.

Rolniku niestety wyroby z żelaza i brązu były importowane w dawnych wiekach na wielkie odległości, i często niemożliwe jest znalezienie miejsca ich pochodzenia.
Najlepszym przykładem na zdolności przemieszczania różnych na tamte czasy jest choćby krzemień pasiasty którego kawałki znajdowano nawet pod uralem.
Na podkrakowskich polach pospolicie występują odłamki słowackich radiolarytów, obsydianów, a ostatnio kolega trafił kawałek siekierki wykonanej prawdopodobnie ze skarnu okolic Bańskiej Szczawnicy trzeba będzie wykonać badania. Nie wspominając importu wyrobów z cesarstwa Rzymskiego gdzie na wielkie odległości rozchodziły się monety fibule nawet garnki nie wspominając o innych ozdobach. W związku z tym źródeł materiału na bazie którego wykonano bransolety można by się dopatrywać np w spadku Magura na Słowacji tym bardziej że nie jest jakoś specjalnie odległy.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez rolnik » Pt sie 05, 2011 12:28 pm

...
Ostatnio edytowano Śr sie 31, 2011 2:42 pm przez rolnik, łącznie edytowano 1 raz
rolnik
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt sie 05, 2011 2:48 pm

po cholerę wywozić z kraju? Polskie meteoryty są najcenniejsze w Polsce bo są Polskie! a tu jest głód nowych spadków czego najlepszym dowodem jest dość absurdalna cena Sołtmanów.

Niestety nie przekonałeś mnie bo jeżeli 2 "ekspertów" ogląda moje kamienie i jeden mówi ze to czarne drugi ze białe a w rzeczywistości jest zielone to co mam myśleć o tym? Mam dać wiarę tak jak oni by sobie życzyli bez przesady już pisałem że nie mam kręconych włosów pięciu lat i Jaś na imię bo co niektórym się chyba wydaje że jednak tak jest.
Co do tych meteorytów najcenniejszych Polskich to też troszeczkę przesadziłeś bo wiadomo że w kraju tym nie sprzedasz za dobre pieniądze kamienia a jesli znajdziesz meteoryt który jest już zarejestrowany,bo takie sie znajduje gdzieś na pustyni a do nas on nie przyleciał tylko przywędrował z lodowcem to wiadomo że lepiej go wywieźć i uniknąć tego całego procesu certyfikacji.
I co najważniejsze nikt nic nie wie czeski film bo przecież szedł lodowiec przez Polskę i Panowie z PTM wiedzą co przytaszczył ze sobą ale my zwykli ludzie nie powinniśmy o tym wiedzieć.
Powiedz mi Kenny gdzie się podziały achondryty Polskie?
Jesli w Polsce spada ok.170 meteorytów rocznie to gdzie one są?

Kolejna sprawa piszesz ze jak bym znalazł metek to od razu 50 chętnych na niego by było zgodzę się z tobą.
No dobra ZAKŁADAJĄC ze znalazłem kamienie księżycowe i kilka marsów wam pokazuje wy wiecie co to jest za materiał i co wtedy cieszycie się razem zemną?
Pomagacie mi we wszystkich procesach jakie trzeba przejść?
Ja ci powiem co robicie mnie okłamujecie bo to nie może pójść w media bo jak się wszyscy dowiedzą skąd mam ten kamień to jak sępy się rzucą i rozszabrują wszystko nie tylko w Polsce.
Więc lepiej utrzymać to w tajemnicy i samemu zbierać kamyki shermana metodą.
(cel Werbkowice tam jest kreda tak? i spadek pod Hrubieszowem) :lol:

Podam ci banalny przykład jak znajdziesz super miejsce na grzyby co dziennie wiadro uzbierasz to też rozpowiesz wszystkim gdzie to takie piękne prawdziwki znajdujesz?

Dobra teraz czas na identyfikacje kilku kamieni :)
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 0434775010
Czy twoim zdaniem to jest amygdaloidal basalt, czy metasomatyt (produkty metasomatozy)

Powiedz nam tutaj czy choc jest cień nadziei ze to skała osadowa?
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 5035736114

Teraz ten z pozostałością czegoś co przypomina skorupę a te ziarenka to może Ilmenit?
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 3777175410

Czy to może być skała krzemionkowa?
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 2962790082

I najlepsze na koniec co to takiego Kenny niech nam powie Czy to granit jakich na ziemi wiele?
Czy skorupa to efekt wilgoci?
A może to skała w skale?
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 9339730946

Ja uważam że jest to GRANIT LUNARNY
"Granity lunarne" to grupa stosunkowo rzadko występujących skał, która obejmuje
dioryty, monzodioryty i granofiry. Składają się one z kwarcu, plagioklazów, ortoklazów lub
skaleni alkalicznych, rzadkich ciężkich piroksenów oraz cyrkonu. Niektóre skalenie alkaliczne mają
nietypowy skład, różniący się znacznie od skaleni ziemskich; często wykazują one dużą zawartość baru.
Przypuszcza się, że granity te powstały w najwcześniejszych etapach frakcyjnej krystalizacji
skał magnezowych i alkalicznych, jednak w grę wchodzi także zestalenie niemieszających się cieczy.
Uranowo - ołowiowe datowanie cyrkonu zawartego w tych granitach wskazuje na wiek rzędu
4,4 - 4,1 mld lat, porównywalny z wiekiem skał alkalicznych i magnezowych.

Powiedz mi że to nie jest to?
sherman
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt sie 05, 2011 4:45 pm

Sherman skoro wszyscy sa tacy źli i cie non stop klamia to po cholere non stop wrzucasz swoje kamienie i prosic o identyfikacje? Skoro uwazasz ze to jest to co myślisz a wiesz ze kazdy bedzie cie chcial z tego ograbic to sobie to trzymaj i przestac zawracać du** innym. A skoro juz pokazujesz to bierz pod uwage to co ci mowia inni bo sa tu ludzie z wiedzą wielokrotnie większą niż twoja. I tak na marginesie - widac jak sie znasz skoro twierdzisz ze na kamieniu nie metku nie da sie w Polsce zarobic.......
tribal216
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt sie 05, 2011 8:09 pm

tribal216 napisał(a):Sherman skoro wszyscy sa tacy źli i cie non stop klamia to po cholere non stop wrzucasz swoje kamienie i prosic o identyfikacje? Skoro uwazasz ze to jest to co myślisz a wiesz ze kazdy bedzie cie chcial z tego ograbic to sobie to trzymaj i przestac zawracać du** innym. A skoro juz pokazujesz to bierz pod uwage to co ci mowia inni bo sa tu ludzie z wiedzą wielokrotnie większą niż twoja. I tak na marginesie - widac jak sie znasz skoro twierdzisz ze na kamieniu nie metku nie da sie w Polsce zarobic.......

Ja nie proszę o identyfikacje chyba nie myślisz ze dalej jestem taki naiwny i myślę ze ktoś mi tu pomoże?
Piszesz abym brał pod uwagę co mi tu mówią ci ludzie z wiedzą to ja ci powiem ze właśnie próbuje to wyjaśnić bo jedni mówią białe drudzy czarne a ja widzę ze to zielone i kto ma racje?
Du** nie zawracam nie chcesz to nie czytaj czy nie oglądaj Pytałem Kennego niech się wypowie bo do niego mam ale.
Ciekawe po co ci fachowcy tak siedzą przed tymi komputerami Hee na pewno nie po to aby pomagać w identyfikacji bo jak by tak było to dawno by był rozpoznany metek na tym forum ale już myślę ze nie długo to potrwa chyba że się mylę.
Bo dla mnie to przestało być śmieszne.
Uważajcie by was tu nie podszedł jakiś redaktorek z programu np. interwencja wtedy będą hece. :lol:
Jest tu garstka co z lekka przesadza
Czas pokaże bez pospiechu
sherman
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt sie 05, 2011 8:25 pm

sherman napisał(a):
tribal216 napisał(a):Sherman skoro wszyscy sa tacy źli i cie non stop klamia to po cholere non stop wrzucasz swoje kamienie i prosic o identyfikacje? Skoro uwazasz ze to jest to co myślisz a wiesz ze kazdy bedzie cie chcial z tego ograbic to sobie to trzymaj i przestac zawracać du** innym. A skoro juz pokazujesz to bierz pod uwage to co ci mowia inni bo sa tu ludzie z wiedzą wielokrotnie większą niż twoja. I tak na marginesie - widac jak sie znasz skoro twierdzisz ze na kamieniu nie metku nie da sie w Polsce zarobic.......

bo jak by tak było to dawno by był rozpoznany metek na tym forum ale już myślę ze nie długo to potrwa

a moze dlatego nikt metka nowego nie poznal bo zaden z prezentowanych kamieni metkiem nie byl? czemu rozpatrujesz tylko kwestie tego ze inni nie umieja rozpoznac? moze po prostu masz same ziemianiny ? i w innej kwestii - watpie zeby ktokolwiek z tego forum nie chcial zeby zostal znaleziony nowy polski meteoryt. móglbys miec watpliwosci jakby kamien mial cechy metka, ktos by sie upieral ze to nie metek a chcialby albo go dostac albo dokladne miejsce znalezienia. ale te cechy musialyby byc potwierdzone przez kilka osob i to takich z doswiadczeniem. wtedy moze by to cos znaczylo. tu jest forum hobbystów, amatorów i zapaleńców a nie profesorów i kazdy mylic sie moze. dlatego jesli wyslesz probki do 2 instytucji najlepiej zagranicznych zebys nie mowil ze znowu ktos chce Cie wycyckać i jesli oni powiedza ze to moze byc lub jest nowy meteoryt wtedy bedziesz mial argumenty. a same slowa ze masz cos nowego nie znacza nic bo nie masz naukowego potwierdzenia. wiec wyslij i przedstaw wyniki bo trucie innym du** jak sam napisales przestalo byc juz zabawne i smaczne. pozdrawiam
tribal216
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt sie 05, 2011 8:43 pm

tribal216 napisał(a):
sherman napisał(a):

bo jak by tak było to dawno by był rozpoznany metek na tym forum ale już myślę ze nie długo to potrwa

a moze dlatego nikt metka nowego nie poznal bo zaden z prezentowanych kamieni metkiem nie byl? czemu rozpatrujesz tylko kwestie tego ze inni nie umieja rozpoznac? moze po prostu masz same ziemianiny ? i w innej kwestii - watpie zeby ktokolwiek z tego forum nie chcial zeby zostal znaleziony nowy polski meteoryt. móglbys miec watpliwosci jakby kamien mial cechy metka, ktos by sie upieral ze to nie metek a chcialby albo go dostac albo dokladne miejsce znalezienia. ale te cechy musialyby byc potwierdzone przez kilka osob i to takich z doswiadczeniem. wtedy moze by to cos znaczylo. tu jest forum hobbystów, amatorów i zapaleńców a nie profesorów i kazdy mylic sie moze. dlatego jesli wyslesz probki do 2 instytucji najlepiej zagranicznych zebys nie mowil ze znowu ktos chce Cie wycyckać i jesli oni powiedza ze to moze byc lub jest nowy meteoryt wtedy bedziesz mial argumenty. a same slowa ze masz cos nowego nie znacza nic bo nie masz naukowego potwierdzenia. wiec wyslij i przedstaw wyniki bo trucie innym du** jak sam napisales przestalo byc juz zabawne i smaczne. pozdrawiam

Hee i ciągle ta sama gadka Powiedz mi chłopaku jakie ten kamien posiada cechy ziemskie a jakich nie posiada by można wstepnie stwierdzić ze może być to meteoryt?
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... 64Kx4M2EQw
I tyle mi wystarczy nie szukaj chondry bo jej nie znajdziesz.
ten kamien jest dowodem na to że kłamczuchy z was jak nic nawet jesli metkiem nie jest to podaje na metka ICO?
to nie chodzi o to czy ja mam meteoryt tylko o to co tu się dzieje i dlaczego kłamczuchy z was.
sherman
meteorytoman

Postprzez Kenny » So sie 06, 2011 8:39 pm

dobra poddaje się...
Jak grochem o ścianę... żadne argumenty nie wygrają tej wojny i wszelakie wątpliwości zawsze będą tłumaczone na swoją korzyść...
na pomoc nie licz, na posty ani prv nie odpisuje!
Rolniku czekam na wyniki analizy, co do przełęczy to nic nie wiadomo... bo jak na razie żadnego meteorytu tam nie znaleziono... a ze względu na liczne działania wojenne raczej nie ma sensu szukać tam żelaźniaków.
Temat otwarty...
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez rolnik » N sie 07, 2011 8:05 am

Kenny ja też czekam co fachowcy powiedzą mimo wszystko ufam nauce a prawda jaka bedzie taka muszę przyjąć co do mojego kamienia szukałem podobieństw z meteorytami,doszedłem do takich a nie innych wniosków że to jest meteoryt,co do tej przełęczy to poszukać muszę strony na której to czytałem, możliwe że powtórzyłem głupote którą ktoś napisał,ale bransoletek temat jest otwarty
rolnik
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?