GRANIT LUNARNY

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

GRANIT LUNARNY

Postprzez sherman » N sie 14, 2011 4:28 pm

.
Ostatnio edytowano Pt gru 02, 2011 1:07 am przez sherman, łącznie edytowano 2 razy
sherman
meteorytoman

Re: GRANIT LUNARNY

Postprzez Kenny » Pn sie 15, 2011 9:57 am

jak zwykle link do całej galerii 70 różnych kamieni, jak zwykle wiadro łajna wylane na wszystkich którzy się nie zgadzają i jak zwykle nie wiadomo o co chodzi...
CZŁOWIEKU opanuj się! Zacznij wklejać konkretne zdjęcia konkretnych kamieni i zadawać do nich konkretne pytania
i najważniejsze! CZYTAJ CO SIĘ DO CIEBIE PISZE!
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn sie 15, 2011 12:09 pm

Kenny napisał(a):jak zwykle link do całej galerii 70 różnych kamieni, jak zwykle wiadro łajna wylane na wszystkich którzy się nie zgadzają i jak zwykle nie wiadomo o co chodzi...
CZŁOWIEKU opanuj się! Zacznij wklejać konkretne zdjęcia konkretnych kamieni i zadawać do nich konkretne pytania
i najważniejsze! CZYTAJ CO SIĘ DO CIEBIE PISZE!

Jakiej całej galerii klikając na link otwiera się jedno zdjęcie więc nie pisz bzdur bo dobrze wiesz o jaki kamień chodzi.
sherman
meteorytoman

Postprzez pomponiusz » Pn sie 15, 2011 1:13 pm

Jaką gęstość ma ten "granit lunarny" ?
pomponiusz
meteoryt

Postprzez sherman » Pn sie 15, 2011 1:50 pm

pomponiusz napisał(a):Jaką gęstość ma ten "granit lunarny" ?

Kiedyś obliczałem gęstość tego kamienia wyniku nie pamiętam ale na pewno po niżej 3.
Kamień jest dość lekki i kruchy
skorupa dość mocno magnetyczna kamyk słabo reaguje na magnes
sherman
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Pn sie 15, 2011 2:13 pm

sherman napisał(a):
Więc teraz pytanie dlaczego kamień według "ekspertów" nie jest meteorytem a tym bardziej Granitem Lunarnym?

Witam! Kamień jest niewątpliwie "ciekawy" choćby z tego powodu, że może być świetnym przykładem pseudometeorytu. Dobrze byłoby, skoro go już tak dobrze "obfotografowałeś" jeszcze się trochę poświęcić i zeszlifować fragment ze skorupą, tak, żeby była widoczna jej grubość, struktura i wnętrze kamienia.
Czy prof. Karwowski widział tylko zdjęcia, czy oglądał kamyk? Nie chcę Cię pouczać (bo tego raczej nie lubisz) ale weź pod uwagę, że po pierwsze obecność skorupy nie daje żadnej gwarancji, że to meteoryt (to tylko jedna z cech meteorytów i to tylko tych relatywnie świeżych). Po wtóre nie każda skorupa jest skorupą obtopieniową.
Ostrożnie stwierdzam, że wg mnie (nie traktuj tego zbyt poważnie :wink: ) skorupa obtopieniowa w przypadku tej skały wyglądała by jednak inaczej (myślę, że byłaby jaśniejsza, bardziej szklista i lśniąca - jak to u achondrytów bywa). Tu jednak trzeba by było znać skład mineralny skały. Pozdrawiam
Przemochle
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn sie 15, 2011 3:09 pm

Przemochle napisał(a):
sherman napisał(a):
Więc teraz pytanie dlaczego kamień według "ekspertów" nie jest meteorytem a tym bardziej Granitem Lunarnym?

Witam! Kamień jest niewątpliwie "ciekawy" choćby z tego powodu, że może być świetnym przykładem pseudometeorytu. Dobrze byłoby, skoro go już tak dobrze "obfotografowałeś" jeszcze się trochę poświęcić i zeszlifować fragment ze skorupą, tak, żeby była widoczna jej grubość, struktura i wnętrze kamienia.
Czy prof. Karwowski widział tylko zdjęcia, czy oglądał kamyk? Nie chcę Cię pouczać (bo tego raczej nie lubisz) ale weź pod uwagę, że po pierwsze obecność skorupy nie daje żadnej gwarancji, że to meteoryt (to tylko jedna z cech meteorytów i to tylko tych relatywnie świeżych). Po wtóre nie każda skorupa jest skorupą obtopieniową.
Ostrożnie stwierdzam, że wg mnie (nie traktuj tego zbyt poważnie :wink: ) skorupa obtopieniowa w przypadku tej skały wyglądała by jednak inaczej (myślę, że byłaby jaśniejsza, bardziej szklista i lśniąca - jak to u achondrytów bywa). Tu jednak trzeba by było znać skład mineralny skały. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano Pt wrz 23, 2011 2:21 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn sie 15, 2011 5:40 pm

Już wklejałem przykład jak te linki wyglądają.... nieważne...

Oto analiza Twojego kamienia

Obrazek

objaśnienia
Q - kwarc - przełam muszlowy na przełamie połysk szklisty zazwyczaj półprzezroczysty zawartość w skale ok 40%
Sk - Skalenie i Plagioklazy - w tym przypadku pewnie albit albo mikroklin (bez mikroskopu nie do rozpoznania) zawartość w skale również oło 40% (ponieważ występuje kwarc w skale nie mogą występować skaleniowce)
Amf/Bt - minerały ciemne najprawdopodobniej z grupy biotytu (to co się błyszczy) albo amfibolitu około 10 - 20 %

Jedziemy dalej...
Trójkąt klasyfikacyjny skał magmowych kaśnych (zawierających wolną krzemionkę a więc kwarc w formie minerału)
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 1010163633
objaśnienia tu : http://pl.wikipedia.org/wiki/Diagram_QAPF
Liczymy więc Q - 40%, A+P - 40% M - 20%
Na podstawie zawartości kwarcu wiemy że znajdujemy się gdzieś w obrębie pola 2, 3, 4 lub 5
ponieważ bez mikroskopu nie znamy stosunku Skaleni alkalicznych do plagioklazów nie jesteśmy w stanie określić dokładnej przynależności mamy do wyboru Granit alkaliczno-skaleniowy, granit, granodioryt, Tonalit.
Opierając się na doświadczeniu i popularności poszczególnych skał stawiam na granit.

Lećmy dalej zatem przyjrzyjmy się owej "skorupie"
Obrazek

Czerwonymi strzałkami zaznaczyłem prakryształy skaleni i piroksenów tkwiące w jednolitym cieście skalnym
Jako iż takowe w ogóle występują nie może to być skorupa optopieniowa! jako iż takowa powstaje przez stopienie i błyskawiczną krystalizację skały i ma właściwości szkliwa!
Występowanie prakryształów związane jest ze skałami subwulkanicznymi (powstającymi na niewielkich głębokościach) tempo stygnięcia magmy było na tyle powolne aby część składników zdążyła stworzyć kryształy i jednocześnie na tyle szybkie że nie wszystkie składniki stworzyły duże widoczne gołym okiem kryształy.

Zielonymi strzałkami zaznaczyłem warstwę przejściową na powierzchni innej skały ma ona zawsze inny skład i jest to związane z procesami metasomatycznymi powstającymi na kontakcie.

Na podstawie powyższych wniosków stwierdzam po raz kolejny iż skała ta jest po prostu wypreparowanym porwakiem (ksenolitem http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksenolit ) granitu w skałach porfirowych. Owa skorupka jest po prostu resztkami porfiru w którym tkwił owy kawałek.

Jeszcze jakieś niejasności?
Kenny
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Pn sie 15, 2011 5:48 pm

Brawo :!: Świetna robota Kenny :) Prof. Karwowski zobaczył pewnie kwarc i nie chciało mu się dalej analizować tego kamulca :wink:
Przemochle
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn sie 15, 2011 6:19 pm

Granity lunarne" to grupa stosunkowo rzadko występujących skał, która obejmuje
dioryty, monzodioryty i granofiry. Składają się one z kwarcu, plagioklazów, ortoklazów lub
skaleni alkalicznych, rzadkich ciężkich piroksenów oraz cyrkonu. Niektóre skalenie alkaliczne mają
nietypowy skład, różniący się znacznie od skaleni ziemskich; często wykazują one dużą zawartość baru.
Przypuszcza się, że granity te powstały w najwcześniejszych etapach frakcyjnej krystalizacji
skał magnezowych i alkalicznych, jednak w grę wchodzi także zestalenie niemieszających się cieczy.
Uranowo - ołowiowe datowanie cyrkonu zawartego w tych granitach wskazuje na wiek rzędu
4,4 - 4,1 mld lat, porównywalny z wiekiem skał alkalicznych i magnezowych.
Ostatnio edytowano So lis 12, 2011 4:41 pm przez sherman, łącznie edytowano 2 razy
sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn sie 15, 2011 9:15 pm

Wywołany do tablicy informuję:

1) po kliknięciu w odnośnik z pierwszego postu dostaję info: Ups... Tu nie ma nic do oglądania. Albo nie masz dostępu do zdjęć, albo pod tym adresem internetowym po prostu nie ma żadnych zdjęć. Skontaktuj się bezpośrednio z właścicielem albumu, aby uzyskać dostęp.

2) jak dla mnie sam fakt, że skorupa jest bardziej magnetyczna od reszty już obniżał zainteresowanie obiektem ;)

3) to, że prof. Karwowski wykazał zainteresowanie próbką, to tylko znak, że jest to człek ciekawy wszystkiego i nawet jeśli coś nie jest meteorytem ale jest samo w sobie dziwne już wzbudza Jego ciekawość

4) jako niegeolog mogę tylko dziękować Kennemu za jego trud

5) przesłaną mi próbkę chyba brał ktoś ode mnie na zjeździe w Olsztynie - i to chyba wszystko co mogę w tym temacie powiedzieć
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn sie 15, 2011 10:12 pm

Amf/bt - owszem mogą wyglądać jak żużel bo są poddane procesom przetapiania i metasomatozy towarzyszącym przebywaniu w płynnej magmie stąd też jako faza stopiona wypełniły one spękania w kryształach skaleni i kwarcu. Część materiału uległa stopieniu i została z kamienia wyprowadzona.

Jeszcze raz do skorupy.....
Skorupa optopieniowa to jest warstwa szkliwa a szkliwo ma to do siebie że strukturalnie jest to ciecz przechłodzona, ma zatem nieuporządkowaną budowę wewnętrzną,
a jako iż szkliwo takie powstaje w wyniku tarcia o atmosferę pierwsze topić się będzie to wszystko co znajduje się na powierzchni, a więc im głębiej tym słabiej przetopiony materiał. Jak w świetle takowych faktów wytłumaczysz obecność nietkniętych kryształów na powierzchni "skorupki" gdzie jeżeli kamień leciał by przez atmosferę uległy by natychmiastowemu stopieniu lub odparowaniu?

Kenny wyjaśnij mi co przemawia za tym że to nie może być taka skała?

Dioryt ? obojętna skała plutoniczna, składająca się głównie z (2/3 objętości) plagioklazów (zwykle andezynu i oligoklazu) i amfiboli (hornblenda), niekiedy z dodatkiem piroksenów (augit, hipersten), biotytu oraz skaleni potasowych (ortoklaz, mikroklin). Niektóre odmiany zawierają niewielkie ilości kwarcu (do 5%) bądź oliwinu.

W skład monzodiorytu wchodzą skaleń potasowy i plagioklazy (oligoklaz-andezyn), niewielka ilość kwarcu (do 5%), pirokseny (augit, diopsyd, hipersten), amfibole (hornblenda), biotyt, minerały akcesoryczne: apatyt, tlenki żelaza, tytanit, spinel, piryt, cyrkon, allanit i inne.

Granodioryty również nie zawierają praktycznie wolnego kwarcu.
Dlatego to pierwsza przesłanka że owa skała nie pochodzi z księżyca...
Kolejna przesłanka skały te zawierają więcej minerałów ciemnych...
Trzeba sobie zdawać sprawę z tego że skały o charakterze granitów wymagają wielokrotnej dyferencjacji magmy
a to jest możliwe tylko na dużych ciałach aktywnych geologicznie, nasz księżyc zatrzymał się na etapie pojedynczej dyferencjacji. Na ziemi granity i skały kwaśne są tak pospolite ponieważ nasz glob ciągle jest aktywny geologicznie. Magma kwaśna jest lżejsza i wypływa na powierzchnie. Nasz księżyc geologicznie zatrzymał się na etapie ponad 4mld lat nazad. Ziemia przez ten czas przetopiła już wielokrotnie swoją skorupę na co dowodem może być to że na powierzchni ciężko znaleźć skały starsze niż 2mld lat. Dla zainteresowanych najstarsze ziemskie skały te powyżej 3mld lat zawsze są skałami zasadowymi albo co najwyżej obojętnymi.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt sie 19, 2011 10:20 pm

:wink:
Ostatnio edytowano So lis 12, 2011 4:44 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn sie 22, 2011 3:21 pm

.
Ostatnio edytowano Pt gru 02, 2011 1:07 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn sie 22, 2011 5:49 pm

na mnie nie licz wyczerpałeś limit mojej cierpliwości
Kenny
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?