GRANIT LUNARNY

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: GRANIT LUNARNY

Postprzez tin » Pn sie 22, 2011 6:41 pm

Kenny i Ty wymiękasz? ;-)
A co dopiero mają powiedzieć tacy ludzie jak pan Korotev? Oni są pewnie zasypywani podobnymi pytaniami i to z całego świata. Na prawdę można stracić wiarę w ludzi czy raczej w ich zdolność uczenia się.....
Bardzo mi się podoba jego wypowiedź ze strony:
http://meteorites.wustl.edu/what_to_do.htm
Think of it this way. If it?s driving down the highway and it has 4 tires, 2 headlights, and a trunk, then it?s probably an automobile, not an alien spacecraft

O ile można znosić takie pytania osób, które są od niedawna o tyle zdumiewa taki totalny brak krytycyzmu i elementarnej wiedzy w przypadku ludzi, którzy są tutaj już parę lat... :-/
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn sie 22, 2011 9:50 pm

Wiesz tu nie chodzi o jakiekolwiek wymiękanie chodzi Tylko o jedną jednostkę jak na razie.
Nie mam zamiaru na każdym kroku udowadniać że nie jestem wielbłądem oraz milion razy tłumaczyć to samo.
Jaki sens ma identyfikacja jakiejkolwiek skały skoro jej właściciel odgórnie wie co to jest tylko szuka jakiegoś zioma co mu to potwierdzi. W przypadku braku potwierdzenia, lub co gorsza za zdemaskowanie kolejnego "pseudometeorytu" otrzymujesz wiadro pomyj na głowę. Takim klientom dziękuje.
Co innego jeśli klient prowadzi merytoryczną dyskusję (bo jak wiadomo nikt nie jest nieomylny). Ale jak nazwać dyskusję merytoryczną jeśli argumentami za są "bo ja tak uważam" albo "bo wygląda podobnie"...
Pozdrawiam
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr wrz 21, 2011 4:35 pm

.
Ostatnio edytowano Śr lis 23, 2011 9:27 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Śr wrz 21, 2011 6:06 pm

sherman napisał(a):kamien pod skorupką jest nadtopiony więc nie prawdą jest to co napisałeś ale zawsze masz wymówkę ze na podstawie zdj. zidentyfikowałeś skałę.

Sorry Sherman !
Zdjęcia są bardzo wyraźne , więc masz właściwy sprzęt do robienia fotek meteorytów !
Pokaż mi zdjęcia , na których zgodnie z Twoim cytatem Kamień ma skorupkę ( w domyśle obtopieniową ) i podobno pod nią kamień jest nadtopiony ??? - co już samo w sobie jest dość dziwne , bo meteoryty pod skorupą obtopieniową nie ujawniają cech dalszego ( głębszego obtopienia :roll: )_ Zwyczajnie co już na powieszchni meteorytu uległo ablacji , co potocznie nazywamy obtopieniem , to pod skorupą powstałą w jej wyniku niestety nie ma dodatkowego obtopienia .
A co do Twoich obserwacji z kamieniami , to ja sam to już dawno przerobiłem !
Kiedy zrozumiałem , że Nasza Ziemia potrafi przeobrazić wszelkie skały w sposób , który czasem upodabnia je do meteorytowego pochodzenia , to zwyczajnie zacząłem dużo czytać , powiększać Kolekcję , i przede wszystkim oglądać na żywo meteoryty - nie zdjęcia , które często są bardzo mylne :!:
Poza tym , powiedz mi komu zależało by Tobie powiedzieć , że ten kamień to granit , a nie meteoryt :?:
Osobiście nie widzę żadnych racjonalnych przesłanek , więc dziwię się , że coś imputujesz Kennemu , który z dobrej woli Tobie odpowiada :!:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
ps : bez obrazy :!:
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr wrz 21, 2011 10:39 pm

.
Ostatnio edytowano Pt gru 02, 2011 1:05 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Romulus » Cz wrz 22, 2011 6:31 am

sherman : myślę że powinieneś założyć własne ,propagujące tylko PRAWDĘ , forum i nie powinieneś już więcej pisać na Meteorytomanię bo tutaj nie ma z kim rozmawiać :cry: Sami głupcy , kłamcy , oszuści i ignoranci :!: To takie smutne :cry:
Romulus
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz wrz 22, 2011 6:54 am

dziwie Ci sie Sherman bo zdjecia sa calkiem dobre i skoro osoba obryta w temacie mowi Ci cos to powinieneś miec to na uwadze a nie nazywac jej kłamcą :? Skoro mowisz ze cos masz jednak na ten rok jeszcze to miejmy nadzieje ze ewentualna rozmowa o tym odbedzie sie w milszej atmosferze
Ostatnio edytowano Cz wrz 22, 2011 8:03 am przez tribal216, łącznie edytowano 1 raz
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Cz wrz 22, 2011 7:56 am

Romulus troszkę obrażasz tymi głupkami :| ludzi szczerze przekonanymi swoich racji może jednak pozwólcie człowiekowi się do końca rozwinąć.A młodzieży troszkę pokory ,bo to dopiero początek waszej drogi w tym zakłamanym kraju ,i byle się do tego nie dopasować :wink: Szkoda że powielacie to co pokazują starsi :( Romulus nie pisz że nie zrozumiałem aluzji zrozumiałem 8) Pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez tin » Cz wrz 22, 2011 8:40 am

Romulus ironizował i nie należy jego słów brać dosłownie a co do shermana to nie mam kompetencji, żeby się wypowiadać (6 lat studiów + staż i rezydentura na psychiatrii są niezbędne) :D.
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz wrz 22, 2011 2:39 pm

A to że mu nie ufam to już moja sprawa i nikt mi nie wmówi że jest inaczej!

"I nikt nam nie wmówi że białe jest białe a czarne jest czarne!" :)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz wrz 22, 2011 3:30 pm

tribal216 napisał(a):dziwie Ci sie Sherman bo zdjecia sa calkiem dobre i skoro osoba obryta w temacie mowi Ci cos to powinieneś miec to na uwadze a nie nazywac jej kłamcą :? Skoro mowisz ze cos masz jednak na ten rok jeszcze to miejmy nadzieje ze ewentualna rozmowa o tym odbedzie sie w milszej atmosferze

Kłamcą jest i mam na to dowody!
Rynek w tym roku się zasypie bo sępy już zaatakowały i uskuteczniają mój sposób.
Żałuje tylko jednego że dałem chamom sposób na kamienie z nieba bo nie sądziłem że tak to wszystko wygląda.
sherman
meteorytoman

Postprzez Romulus » Cz wrz 22, 2011 3:53 pm

Jędrek ! Daleki jestem od obrazania kogokolwiek :shock: Tym bardziej personalnie ! Mój post jest wyrazem moich subiektywnych odczuć wobec tego co tutaj się od jakiegoś czasu dzieje
Kto chciał lub mógł ,to zrozumiał 8)
Proponuję :
- starać się czytać ze zrozumieniem ,
- zachować wiecej dystansu do siebie ,
- zachować wiecej szacunku do innych i to bez względu na wiek , wykształcenie czy pochodzenie :wink:
Wydawało mi się że ten dział i to Forum jest własnie po to aby dzielić się wiedzą i doswiadczeniem a nie po to aby wykazywać się brakiem szacunku i podwazać autorytet innych . Nie ma ludzi nieomylnych a jeśli ktoś ma pasję i wiedzę niech tworzy nowe rozdziały w nauce bo przecież historia nieraz pokazała że rację mieli ludzie niejednokrotnie wyśmiewani czy spychani na margines nauki przez tzw "autorytety naukowe" owych czasów.
Tylko udowadnijcie sobie racje jak na ludzi kulturalnych przystalo ! Weźcie pod uwagę że Inni poświęcają swój czas aby dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem (w swoim najlepszym tego słowa rozumieniu) a taki jeden z drugim potrafi tylko węszyć spiski i oszustwa . Ufff :? Coś Wam to przypomina ?????

Sorry za OT , jeśli ktoś uzna ze to nie miejsce i czas , prosze wymoderować !
Romulus
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz wrz 22, 2011 4:59 pm

"art. 212 kk.
§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,

podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.

§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego."

"Ja" chętnie wspomogę PCK
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz wrz 22, 2011 6:12 pm

Kenny napisał(a):"art. 212 kk.
§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,

podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.

§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego."

"Ja" chętnie wspomogę PCK

[quote="Kenny"]"art. 212 kk.

:lol: Mam sie bać :lol:
Ostatnio edytowano Śr lis 23, 2011 9:29 pm przez sherman, łącznie edytowano 2 razy
sherman
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Cz wrz 22, 2011 6:37 pm

sherman napisał(a):Przypomnę troszeczke miałem wysłac mu 3 próbki do identyfikacji więc tak zrobiłem wybrałem te 3 najciekawsze oraz dorzuciłem jeszcze 3 które uważałem również za ciekawe.
Resztę próbek dołożyłem mało ciekawych którym nie dawałem szansy lecz miałem nacięte więc pomyslałem ze również je wyślę.
Keny otrzymał próbki umówiliśmy się ze z nich wybieramy te 3 które mają isc na warsztat i tak sie stało wytypowałem 3 próbki oraz czwartą Kenny bo go zainteresowała.
Wyniki mialy być ogłoszone na forum aż tu nagle Kenny opisuję inne kamienie niż były typowane więc cos tu nie gra
dlaczego sam zdecydował bez mojej wiedzy że akurat te kamienie opisał a nie tak jak miało byc?
Niech każdy odpowie sobie sam na to pytanie ja tylko zostałem okłamany i nie bede tego ukrywał bo to nie ja jestem kłamcą ja tylko znalazłem ciekawe kamienie.

Z tego , co opisujesz można przypuszczać zwyczajnie , że Kenny mógł nie do końca się rozeznać w próbkach , które mu przysłałeś . Trzeba było mu wysłać tylko te trzy próbki o które Ci chodziło , wtedy nie byłoby pomyłki , a dosyłając mu jeszcze dodatkowe 6 próbek mogłeś spowodować zamieszanie :!:
Pamiętaj , że Nauka nie lubi pośpiechu i chodzenia na łatwiznę :idea: bo dorzucenie więcej próbek było pójściem na łatwiznę - szkoda , że nie wysłałeś Kennemu od razu wszystkiego co chciałbyś ocenić - jakieś 100 kg kamieni - ale przesyłka byłaby droga - jaka szkoda , bo wtedy dopiero byłoby zamieszanie z Twoimi kamieniami :twisted:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?