GRANIT LUNARNY

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: GRANIT LUNARNY

Postprzez Kenny » Śr paź 26, 2011 2:44 pm

To nie tak że biorę wszystko co przyciąga magnes po prostu wiem co mam zabierać do domu nawet jesli nie wykazał właściwości magnetycznych bo z reguły kamienie które zworze są zalepione błotem że nie zawsze magnesem da się je sprawdzić.

skoro są tak uwalone błotem że nawet się nie da sprawdzić czy są magnetyczne to skąd w ogóle wiesz co bierzesz?

nie ważne że nie potrafię określić co w danym kamieniu siedzi że uważam że to met.

a ja jednak uważam że powinieneś wiedzieć co to lub czym nie jest aby postawić jakąkolwiek diagnozę?

Bo wiem wystarczająco aby móc rozróżnić wstępnie kamien z kosmosu od kamienia ziemskiego

Powiem tak interesuję się geologią odkąd potrafiłem wziąć kamień do ręki (jeszcze gdzieś w domu hałdy żwiru zalegają w domowej rupieciarni) skończyłem studia na tym kierunku i mimo tego dalej staram się uzupełniać braki w wiedzy w temacie a jakoś mimo to na podstawie tylko i wyłącznie wyglądu zewnętrznego nie jestem w stanie powiedzieć co to za kamień i co chwila jestem zaskakiwany nowymi rzeczami
ale mam podstawy. Podstawy które mimo braków w materiale porównawczym pozwalają mi po gruntowniejszych badaniach przyporządkować obiekt do danej grupy ewentualnie odpowiedzieć na pytanie w wyniku jakich procesów kamień powstał.
Jakoś nie wyobrażam sobie wstępnej klasyfikacji materiału na zasadzie " nie pasuje do 20t materiału to musi być z kosmosu" to tak nie działa...
z całego serca życzę powodzenia w poszukiwaniach i obyś kiedyś znalazł upragnioną gwiazdkę z nieba! Tylko jedno ale jeśli 17 osób mówi Ci że to nie to to należało by w to uwierzyć a nie na siłę udowadniać własną rację nie posiadając przy tym wystarczającej ilości wiedzy i sprzętu..
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr paź 26, 2011 4:22 pm

skoro są tak uwalone błotem że nawet się nie da sprawdzić czy są magnetyczne to skąd w ogóle wiesz co bierzesz?

Biorę wszystko jak leci na miejscu dopiero myje i oglądam.
a ja jednak uważam że powinieneś wiedzieć co to lub czym nie jest aby postawić jakąkolwiek diagnozę?

Uważam że jako taką wiedzę już posiadam aby móc podejrzewać kamień o kosmiczne pochodzenie.
Jakoś nie wyobrażam sobie wstępnej klasyfikacji materiału na zasadzie " nie pasuje do 20t materiału to musi być z kosmosu" to tak nie działa..

Nie używam tej metody poszukiwania że coś nie pasuje do 20 ton lecz uznaje zasadę ze jak przejże 100 ton gruzu to znajdę!
z całego serca życzę powodzenia w poszukiwaniach i obyś kiedyś znalazł upragnioną gwiazdkę z nieba! Tylko jedno ale jeśli 17 osób mówi Ci że to nie to to należało by w to uwierzyć a nie na siłę udowadniać własną rację nie posiadając przy tym wystarczającej ilości wiedzy i sprzętu..

Będe na siłe udowadniał bo uważam że ta 17-tka kłamie i jeszcze w tym tygodniu zobaczysz zdjęcia płytek cienkich kamieni które zidentyfikowałeś jako ziemskie co jest nie prawdą bo już dostałem potwierdzenie że na 5 preparatów 4 prawdopodobnie pochodzą z kosmosu jedna niestety ziemska.
sherman
meteorytoman

Postprzez Romulus » Śr paź 26, 2011 4:47 pm

Ciekawa jest zwłaszcza płytka z próbki nr 3 ... te "igiełki" są bardzo frapujące :mrgreen: Ale ja się nie znam :oops:
Romulus
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr paź 26, 2011 4:50 pm

sherman napisał(a): już dostałem potwierdzenie że na 5 preparatów 4 prawdopodobnie pochodzą z kosmosu jedna niestety ziemska.

A zdradzisz nam kto taka opinie wydal ?
tribal216
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr paź 26, 2011 5:38 pm

tribal216 napisał(a):
sherman napisał(a): już dostałem potwierdzenie że na 5 preparatów 4 prawdopodobnie pochodzą z kosmosu jedna niestety ziemska.

A zdradzisz nam kto taka opinie wydal ?

Kolega wyżej widzę ze również widział moje płytki i pewnie Robert ma na imię który rzekomo mnie zna. Nie to nie on wydał tą opinie płytki jeszcze nie doszły do mnie więc nie widziałem nr.3
sherman
meteorytoman

Postprzez Romulus » Śr paź 26, 2011 6:12 pm

Celem sprecyzowania żeby było jasne :
W związku że mam kontakty na AGH w Krakowie i sam zlecam fachowcom wykonywanie płytek cienkich kamieni podejrzewanych o kosmiczne pochodzenie to :
Sherman widziałem Twoje płytki miedzy innymi próbkę nr 3 jako tę która wzbudziła szczególne zainteresowanie kogoś kto zajmuje się zawodowo petrografią, (nie wspomnę nazwiska bo nie wiem czy ten Pan by sobie tego życzył) co wcale nie znaczy że mamy tu doczynienia z meteorytem .
Tak , mam na imię Robert , ale nigdy nikomu nie mówiłem że się znamy bo to przecież nieprawda !
I na koniec :
Nigdy nie zajmuję stanowiska co do spraw o których nie mam zielonego pojęcia !
Romulus
meteorytoman

Postprzez sherman » So paź 29, 2011 1:27 pm

:wink:
Ostatnio edytowano So lis 12, 2011 4:37 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Jędrek » So paź 29, 2011 8:25 pm

Panowie czy aby WM - Generał to nie te same osoby :lol: czy to tylko moje złudzenie :?: pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez tribal216 » N paź 30, 2011 6:40 pm

Raczej zludzenie ;)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N paź 30, 2011 7:02 pm

nieee, to raczej user Jędrek odwraca uwagę od siebie, jako drugiego wcielenia shermana ;)))

--
administrator forum ostrzega!
luz albo paranoja - wybór należy do Ciebie!
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jędrek » N paź 30, 2011 7:50 pm

Jacku litości,Tribal mnie oglądał niech powie czy ja wyglądam na generała :P pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez tribal216 » N paź 30, 2011 8:45 pm

Jędrek napisał(a):Tribal mnie oglądał

A przypomnisz mi kiedy bo widac pamiec mam slaba :? :?
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jędrek » N paź 30, 2011 10:03 pm

Kilka miesięcy temu wprowadzałeś mnie do twojego profesora z geologi :wink: A nie mówiłem żem nie generał jeno szeregowy. :wink: Dąbrowa G. pozdrawia
Jędrek
meteorytoman

Postprzez sherman » N paź 30, 2011 10:04 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):nieee, to raczej user Jędrek odwraca uwagę od siebie, jako drugiego wcielenia shermana ;)))

--
administrator forum ostrzega!
luz albo paranoja - wybór należy do Ciebie!

Posiadam jedno konto na METEORYTOMANi nie podszywam się za nikogo bo niby w jakim celu czy by to coś zmieniło?
Nie sądzę.
sherman
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn paź 31, 2011 5:32 am

Jędrek napisał(a):Kilka miesięcy temu wprowadzałeś mnie do twojego profesora z geologi :wink: A nie mówiłem żem nie generał jeno szeregowy. :wink: Dąbrowa G. pozdrawia

Racja:-) spotk
anie pamietam tyle ze nie skojarzylem po nicku.pozdrawiam
tribal216
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?