Co to za cudo ?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Co to za cudo ?

Postprzez Kenny » N lis 20, 2011 7:02 pm

Jędrek jestem tu dlatego że lubię tą tematykę z racji swojego zamiłowania do kamieni pomagam ludziom na tyle na ile potrafię
niestety jeśli uważam że coś nie jest meteorytem bo nie posiada cech meteorytowych to nic tego nie zmieni!
A całe teorie spiskowe były są i dalej będą.
Nie jestem pogrupowany w żadne grupy interesów mam swoich znajomych ze świadka meteorytowego ale to normalni kumple a nie wspólnicy
nie utrzymuje się z handlu kamieniami z kosmosu i nie zamierzam
Każdą identyfikację robię charytatywnie, jedynym warunkiem jest dla mnie możliwość publikacji wyników jakie by one nie były.
niestety prawdopodobnie od stycznia stracę swobodny dostęp do pracowni więc nie będę miał raczej możliwości zrobienia takiej czy owakiej analizy od ręki
Co do kamienia to powiem Ci przykład mojego kumpla też szperacza za metkami, jego pasja zaczęła się od tego że był świadkiem spadku, wie dokładnie na którym polu, mniej więcej w którym miejscu, szuka go już chyba ze 20lat a pole niewielkie. Ostatnio przyniósł kamień i myślał że już trafił... diagnoza niestety była nieubłagana - diabaz
Także nie twierdzę że nie widziałeś jak coś spadło w las, problem jest w tym że nawet jak wiesz gdzie coś wylądowało to nie koniecznie podniesiesz właściwy kamień.
A co do błędnej identyfikacji, ostatnio sam się na to naciąłem ale o szczegółach sklecę obszerniejszego posta jak dostane zgodę na publikację wyników badań od właściciela....
pozdrawiam i jeśli chcesz mogę wykonać dla ciebie analizę owego kamienia ale dla mnie jest to na 99% wytwór ludzki niestety, i piszę to jako geolog
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jędrek » N lis 20, 2011 7:45 pm

Kenny piszesz 99 procent nie :wink: jako geolog że jest to wytwór rąk ludzkich :wink: czyli wnioskować należy ,że lepiej znasz wytwory ludzkie niż wyuczony zawód .Pomyśl :wink: Twoją ofertę bym przemyślał ,ale sam rozumiesz że teraz nie skorzystam z wiadomych powodów :) dzięki i pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez tribal216 » N lis 20, 2011 8:30 pm

Proponuje zalozyc na forum dzial Teorie spiskowe. A co do Twojej wypowiedzi Techniku to coz....klubu tu chyba zadnego nie ma. chyba ze masz na mysli PTM. jak ktos pokazuje kamien mogacy byc metkiem a forumowicze mowia ze raczej nim nie jest nic nie stoi na przeszkodzie zeby Posiadacz zrobił inne testy, pokazal na zywo specjalistom itp. tu sie do niczego nikogo nie zmusza - jak sie nie podoba to mozna isc gdzie indziej i dzialac wedlug wlasnego uznania. dzial czy to jest to jest najtrudniejszym na tym forum ze wzgledu na wydawanie opinii na podstawie zdjec - nie mozna miec pretensji ze ktos sie pomyli czy ze nawet ktos myli sie non stop. zgadzam sie ze teorie spiskowe w tej tematyce tez istnieja - zawsze i wszedzie beda nieuczciwi ludzie. o Soltmanach slyszal chyba kazdy ale ja wyznaje zasade ze takie rzeczy g**** mnie obchodza- ja nie zlapalem nikogo za reke a sprawa mnie nie dotyczy w zaden sposob. jak uzbieram kase to kupie pare gram, jak nie to nie a czy ktos cos wzial na lewo czy nie.....bezsensowne gdybanie. Forum jest po to zeby popisac o hobby z sobie podobnymi a nie zeby wyznaczalo standardy moralne. i na koniec wydaje mi sie ze raczej zalezy takim srodowiskom jak to zeby byly nowe metki. Wszak m.in dzieki nim one wlasnie istnieja. Pozdrawiam i wiecej luzu
tribal216
meteorytoman

Re: PARANOJA

Postprzez Jacek Drążkowski » N lis 20, 2011 11:18 pm

technik176 napisał(a):... To co tu się dzieje to paranoja............... :roll: ...

Dokładnie! właśnie sam się do niej, człeku, przyczyniasz! :?

przecież nikt nie każe nikomu tu pokazywać cokolwiek i cokolwiek pisać! Każdy to robi z własnej woli. Jeśli ktoś uważa, że znalazł nieziemski skarb, a tu go ktoś inny robi w trąbę, to co za problem wysłać próbki swego skarbu do zagranicznych laboratoriów czy choćby wystawić na zagraniczne aukcje ;)
Można też wysłać do paru instytucji krajowych, ale ZAPEWNE ONI WSZYSCY SĄ W ZMOWIE! - i to jest właśnie myślenie paranoika http://www.wieszak.net/spoleczenstwo-zycie/kto-to-jest-paranoik.html
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lis 21, 2011 12:15 am

Jakoś Twoje wiadome powody są dla mnie niewiadome i niezrozumiałe, podobnie jak nie rozumiem na jakiej podstawie uważasz że brakuje mi wiedzy z dziedziny geologii.

Cały czas się tylko zastanawiam po jaką cholerę ja w ogóle cokolwiek identyfikuje, skoro jedyną zapłatą często są słowa w stylu "zemszczę się", albo inne inwektywy jeśli coś poszło nie po myśli znalazcy.

Pozdro.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn lis 21, 2011 10:47 am

witam,KENY myślę że znasz się na tym co piszesz i ja CI DZIĘKUJE za to pozytywnym uśmiechem :D i nie złość się mimo obrażliwych postów ,rób dalej to co robisz ,dziękuje i pozdrawiam
sopel
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Pn lis 21, 2011 8:29 pm

Kenny Przyjacielu nie bardzo zrozumiałeś co Tobie napisałem. :wink: Ale na pewno był bym ..ostatnim który podważał by twą wiedzę .Po prostu wydaje mi się że nie znasz wszystkich wytworów ludzkich i za mało ten 1 % :D Proponował bym panowie szlachta nie obrażać się za wiele i przede wszystkim niech każdy pisze za siebie bo aż tak bardzo siebie a co dopiero innych nie znacie.Krytyka pewnych zachowań nie powinna was obruszać :cry: ale dać wam do myślenia boi po co mamy rozum :wink Kenny będziesz pierwszy który będzie znał wyniki badań tego wytworu :wink: pozdrawiam i życzę luzu bo wam niezbędny . :wink:
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lis 22, 2011 10:23 am

ja się na nic nie obrażam po prostu znając pewne ogólnie w przyrodzie panujące reguły + kilkadziesiąt typów najpospolitszych surowców ewentualnie odpadów produkowanych przez człowieka jesteś w stanie wstępnie pogrupować dany kamień do danej grupy
w celu dokładnej identyfikacji potrzebne dokładniejsze badania
z resztą odpady które najczęściej spotykamy na polach to odpady i substancje używane przy produkcji
stali, miedzi, niklu, a tego na prawdę nie ma wiele...
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Wt lis 22, 2011 4:26 pm

Miałbym do ciebie jeszcze jedno pytanie. :wink: czy aby pole magnetyczne można wyłapać domowym sposobem :roll: oczywiście nie chodzi mi o szczegółowe wartości igiełka niteczka coś gdzieś mi się obiło ale.... :wink: Czy pole takie może posiadać odpad przemysłowy tudzież inny wyrób rąk człowieczych :wink: pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lis 22, 2011 10:19 pm

najprostszą metodą jest próba przystawienia kompasu...
każdy przedmiot posiada swoje własne pole magnetyczne niektóre tak słabe że nie wykrywalne inne całkiem silne
a jeśli pytasz czy produkty człowieka takowe pole posiadają wystarczy zbliżyć kompas do czegokolwiek wykonanego ze stali
w procesach hutniczych w wyniku wysokich temperatur tez powstają magnetyczne związki z gatunku spineli (np magnetyt) o wolnym żelazie w żużlu nie wspomnę
dodatki stopowe typu żelazochrom, żelazokrzem, etc też bywają magnetyczne
ps najlepszym przykładem wyrobu rąk ludzkich posiadających własne pole magnetyczne są magnesy neodymowe czy magnesy nadprzewodzące których pole magnetyczne może być silniejsze od ziemskiego.
pozdro
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jędrek » So lis 26, 2011 10:46 am

A więc toczę się dalej :wink: cz pole magnetyczne meteorytów jest większe ,mniejsze od ziemskiego .Mowa o świeżym spadku i pomijamy księżyc .Skreśl parę słów jeśli byś miał ochotę :wink: pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez tin » So lis 26, 2011 8:38 pm

Jędrek napisał(a):A więc toczę się dalej :wink: cz pole magnetyczne meteorytów jest większe ,mniejsze od ziemskiego .Mowa o świeżym spadku i pomijamy księżyc .Skreśl parę słów jeśli byś miał ochotę :wink: pozdrawiam

Zdecydowanie mniejsze. Ziemskie minerały bywają mikro-magnesami gdyż zastygały w silnym, ziemskim polu w którym dipole się spolaryzowały podczas krzepnięcia magmy. Naturalna pozostałość magnetyczna (NPM) w meteorytach jest słabsza niż na Ziemi bo i zastygały w słabszym polu.
Ale ta pozostałość jest praktycznie niemierzalna "domowymi" sposobami. Trzeba do tego specjalistyczny sprzęt.
Igła kompasu to nic innego jak magnes. Zbliżając igłę do czegoś co zawiera żelazo czy magnetyt zawsze zobaczymy, że igła reaguje. Odchylenie igły nie oznacza, że przedmiot ma własne pole. Oznacza to tylko tyle, że przedmiot ma właściwości ferromagnetyczne.
tin
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Pn lis 28, 2011 10:13 am

Tin dzięki za odpowiedz :) pytał bym jeszcze o rozproszone pole magnetyczne meteorytów ,ale jeżeli nijak tego po domowemu nie zbadam to daje spokój :wink: Jeżeli mam okazję :) zapytam Ciebie może ty trochę bardziej rozjaśnisz .Chodzi o rok 2009 listopad obserwujecie spadki materii kosmicznej ,może dopasowalibyście do mojego coś ciekawego bo niewątpliwie spadło i tylko żal że nikt kompetentny się tym faktem nie zainteresował :wink: pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lis 28, 2011 10:37 am

to jeszcze musisz podać dokładną datę i godzinę może chłopaki z PFN coś złapali
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Pn lis 28, 2011 11:04 am

Jędrek napisał(a):Tin dzięki za odpowiedz :) pytał bym jeszcze o rozproszone pole magnetyczne meteorytów ,ale jeżeli nijak tego po domowemu nie zbadam to daje spokój :wink: Jeżeli mam okazję :) zapytam Ciebie może ty trochę bardziej rozjaśnisz .Chodzi o rok 2009 listopad obserwujecie spadki materii kosmicznej ,może dopasowalibyście do mojego coś ciekawego bo niewątpliwie spadło i tylko żal że nikt kompetentny się tym faktem nie zainteresował :wink: pozdrawiam

Najpierw trzeba ustalić czy to meteoryt...
Jeżeli masz na myśli ten kamień:
http://www.fotosik.pl/u/mieszczuch/zdjecie/1/album/991990
to po takich zdjęciach nie ma szans, żeby to ustalić. Zrób kilka zdjęć kamyka (z różnych stron) normalnym aparatem w jak największej rozdzielczości i wrzuć na forum. Jeżeli to miałby być spadek z 2009 roku to będzie miał taką skorupę, że do rozpoznania rzadne szlify, "cienkie płytki" i "mikroskopowe" zdjęcia nie będą potrzebne. Jak to zrobisz to się będzie można zastanawiać co dalej.
tin
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?