Re: dzisiejsza znajdka
Oky,kolory to ja raczej rozróżniam i mam tą tabelkę,nie rozumiem tylko dlaczego cieńsza płytka w przypadku
kalcytu wzmacnia kolor a przy kwarcu akurat odwrotnie.Płytkę gen.robiono podobno na agh to i grubość ma pewnie
właściwą. Problem w tym,że w tym betonie niema kwarcu a część minerałów pokazuje wygaszanie faliste jak
zauważył pan Kazimierz,który sam robił płytkę.Klubowy betoniarz kazał nam zapamiętać kilka rzeczy.
Beton robi się z cementu, kruszywa,żwiru i piasku.Co to jest,? co niema nic z tych rzeczy a ma metal,szkliwo,
krzemiany i spoiwo nasiąkające wodą i nie nadaje się do budowy.Po znalezieniu pierwszego fragmentu,zaraz
został potraktowany kwasem.Miny zrzedły,ale sprawa wkrótce się wyjaśniła.Kwas burzył się mocno ale na powierzchni
kamienia ,znacznie mniej w środku.Wietrzenie meteorytów-Norton i wniosek przeszukać teren.To wygląda tak;
H2O+CO3=H2CO3 CaAl2Si2O8 X 2NaAlSi3O8 +4H2CO3 +2(nH2O) = Ca(HCO3)2 + 2NaHCO3 +2Al(OH)2Si4O10XnH2O
no i mamy kwaśne węglany wapnia i sodu.Ponieważ kamień szybko nasiąkał wodą to spoiwo o mikronowej granulacji
również szybko zmieniało się w glinę.Teren przeszukany,towar zebrany,próbka w laboratorium ,marketing trwa.
To ,że takie same kamienie znaleziono 300km od siebie to tylko potwierdza meteorytowe pochodzenie bo jak
twierdzi klubowy specjalista od przestrzeni beton robi się z lokalnych piasków i kruszywa więc zwykle różni się
beton świętokrzyski od pomorskiego.Wykład z optyki 1 klasa dziękuję,WJM
kalcytu wzmacnia kolor a przy kwarcu akurat odwrotnie.Płytkę gen.robiono podobno na agh to i grubość ma pewnie
właściwą. Problem w tym,że w tym betonie niema kwarcu a część minerałów pokazuje wygaszanie faliste jak
zauważył pan Kazimierz,który sam robił płytkę.Klubowy betoniarz kazał nam zapamiętać kilka rzeczy.
Beton robi się z cementu, kruszywa,żwiru i piasku.Co to jest,? co niema nic z tych rzeczy a ma metal,szkliwo,
krzemiany i spoiwo nasiąkające wodą i nie nadaje się do budowy.Po znalezieniu pierwszego fragmentu,zaraz
został potraktowany kwasem.Miny zrzedły,ale sprawa wkrótce się wyjaśniła.Kwas burzył się mocno ale na powierzchni
kamienia ,znacznie mniej w środku.Wietrzenie meteorytów-Norton i wniosek przeszukać teren.To wygląda tak;
H2O+CO3=H2CO3 CaAl2Si2O8 X 2NaAlSi3O8 +4H2CO3 +2(nH2O) = Ca(HCO3)2 + 2NaHCO3 +2Al(OH)2Si4O10XnH2O
no i mamy kwaśne węglany wapnia i sodu.Ponieważ kamień szybko nasiąkał wodą to spoiwo o mikronowej granulacji
również szybko zmieniało się w glinę.Teren przeszukany,towar zebrany,próbka w laboratorium ,marketing trwa.
To ,że takie same kamienie znaleziono 300km od siebie to tylko potwierdza meteorytowe pochodzenie bo jak
twierdzi klubowy specjalista od przestrzeni beton robi się z lokalnych piasków i kruszywa więc zwykle różni się
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
WMakocki napisał(a):Oky,kolory to ja raczej rozróżniam i mam tą tabelkę,nie rozumiem tylko dlaczego cieńsza płytka w przypadku
"(...)
? Pytanie kolejne. Zatem. Jak się nazywa miasto nad Wisłą. Dla ułatwienia dodajemy, że jest to imię króla, który zostawił Polskę murowaną.
(...)
? Panie Kazimierzu! Ma pan klucz od kabiny?
? Bardzo państwa, proszę nie podpowiadać. Bardzo proszę.
? Kluczbork.
? Odpowiedź prawidłowa ? Kazimierz.
? Roman.(...)"
-
tin - meteorytoman
Według mojego mniemania to co widziałem to kwarc.
- Kazimierz
- meteorytoman
Pan Kazimierz się znalazł,kwarc jeszcze nie,ale z Tinem coraz gorzej.WJM
-
WMakocki - meteorytoman
Oky,kolory to ja raczej rozróżniam i mam tą tabelkę,nie rozumiem tylko dlaczego cieńsza płytka w przypadku
kalcytu wzmacnia kolor a przy kwarcu akurat odwrotnie.
odpowiedź jest banalnie prosta
Cieńsza płytka z kalcytu i tak ma większą różnicę dróg optycznych (im cieńsza tym mocniejsze przejście w kierunku barw niższych rzędów) niż grubsza kwarcu (im grubsza tym barwy wyższych rzędów)
lub inaczej
róźnica długości drogi optycznej w kalcycie jest kilkaktotnie większa przy tej samej grubości płytki niż w kwacu
a więc jeśli zrobimy cieńsza płytkę kalcytową i grubszą kwarcową osiągniemy dokładnie te same parametry!
co do wygaszania falistego niemal każdy kwarc sciemnia faliscie a jest to związane z tym że krystalizuje na samym końcu i co się z tyn wiąże zawsze ma zaburzoną strukturę wewnętrzną!
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Prawie rozumiem z tą grubością płytki.Nie wiem tylko jaka powinna być różnica w grubości.Problem jest w czym innym.Jasne ziarna w tych kamieniach to nie kwarc bo można je zarysować igłą a te bardziej utlenione paznokciem.
Na 0,03 mm płytce doskonale widać i barwy i strukturę minerałów w tych kamieniach.Ja mam to pod nosem i mimo
starań nie mogę tu znaleźć nawet jednego ziarna kwarcu,są za to takie same fragmenty jak howardycie Kapoeta,
a CM inkluzje jak w tym drugim polskim howardycie Jodzie,a szkliwo jak w NWA 1664.Chciałbym tylko przypomnieć,
że przy S2,S3 wygaszanie faliste mają i pirokseny i oliwiny.Temat wydaje się być już przeterminowany,próbka wysłana,
WJM
Na 0,03 mm płytce doskonale widać i barwy i strukturę minerałów w tych kamieniach.Ja mam to pod nosem i mimo
starań nie mogę tu znaleźć nawet jednego ziarna kwarcu,są za to takie same fragmenty jak howardycie Kapoeta,
a CM inkluzje jak w tym drugim polskim howardycie Jodzie,a szkliwo jak w NWA 1664.Chciałbym tylko przypomnieć,
że przy S2,S3 wygaszanie faliste mają i pirokseny i oliwiny.Temat wydaje się być już przeterminowany,próbka wysłana,
WJM
-
WMakocki - meteorytoman
Z grubością już jest jasna sprawa.Tab.dla ciekawych:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/a ... directlink
-
WMakocki - meteorytoman
WMakocki napisał(a):Z grubością już jest jasna sprawa.Tab.dla ciekawych:
Moje płytki były wykonane w AGH 2 sztuki oraz jedną wykonał Mr. Kwaśny i jedną wykonałem sam i nie widzę różnicy w kolorach między tymi z AGH a własnymi.
Więc nie ma co zrzucać winy na grubość płytki.
-
sherman - meteorytoman
Z grubością już jest jasna sprawa.Tab.dla ciekawych:
Witam
Pouczająca dla mnie tabela . Kwarce w Pana howardycie były czerwone po korekcie grubości do prawidłowej były jasne ciemniejące przy obrocie stolika czyli zgodnie z tabelą.
Pozdrawiam Kazimierz
Witam
Pouczająca dla mnie tabela . Kwarce w Pana howardycie były czerwone po korekcie grubości do prawidłowej były jasne ciemniejące przy obrocie stolika czyli zgodnie z tabelą.
Pozdrawiam Kazimierz
- Kazimierz
- meteorytoman
Kazimierz Kwaśny napisał(a):...Kwarce w Pana howardycie były czerwone po korekcie grubości do prawidłowej były jasne ciemniejące przy obrocie stolika czyli zgodnie z tabelą.
Pozdrawiam Kazimierz
Drogi Panie Kazimierzu, tak dla wyjaśnienia, aby nie było żadnych wątpliwości... Napisał Pan "w howardycie" bo to jest howardyt, czy dlatego, że dano to do zbadania jako howardyt?
dlaczego pytam? Bo jeśli to howardyt, to pozostaje tylko czekać na oficjalne potwierdzenie i się cieszyć

Jeśli jednak to drugie, to pańską powyższa wypowiedź ktoś może opacznie odebrać jako autorytarne potwierdzenie że to meteoryt

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
myślę że odpowiedź jest w tekscie... mowa o kwarcu a takowy w howardytach raczej nie występuje...
- Kenny
- meteorytoman
Witam
Co za przesympatyczne forum . Sherman umieścił przed moim nazwiskiem Mr. co jak sprawdziłem jest skrót od mister które to słowo pochodzi od słowa mistrz , dziękuje.
To zaś Pan Jacek udzielił mi akredytacji do identyfikacji meteorytów aż takim mistrzem to nie jestem .
Kenny jak to jest z oliwinami literatura podaje , że oliwin to roztwór stały forsterytu (od 70 do 90%) i fajalitu (od 10 do 30%) , w moim kamyku stwierdzono oliwin forsterytu 55% i fajalitu 45% ? Oliwin to czy nie oliwin?
Pozdrawiam.
Co za przesympatyczne forum . Sherman umieścił przed moim nazwiskiem Mr. co jak sprawdziłem jest skrót od mister które to słowo pochodzi od słowa mistrz , dziękuje.
To zaś Pan Jacek udzielił mi akredytacji do identyfikacji meteorytów aż takim mistrzem to nie jestem .
Kenny jak to jest z oliwinami literatura podaje , że oliwin to roztwór stały forsterytu (od 70 do 90%) i fajalitu (od 10 do 30%) , w moim kamyku stwierdzono oliwin forsterytu 55% i fajalitu 45% ? Oliwin to czy nie oliwin?
Pozdrawiam.
- Kazimierz
- meteorytoman
oliwiny to grupa minerałów, krzemianów zazwyczaj magnezu i żelaza tworzących roztwór stały o członach skrajnych Forsteryt i Fajalit czyli odpowiednio oliwin czysto żelazowy i czysto magnezowy
chodzi o to że w minerale tym proporcje członu żelazowego do magnezowego są zmienne
proporcje 55-45% odpowiadają niemal idealnie oliwinowi właściwemu
nie wiem skąd wziołeś takowe dane...
http://webmineral.com/data/Olivine.shtml tu trochę więcej wraz z całym szeregiem krzemianów zaliczanych do klasy oliwinu
pozdrawiam.
chodzi o to że w minerale tym proporcje członu żelazowego do magnezowego są zmienne
proporcje 55-45% odpowiadają niemal idealnie oliwinowi właściwemu
nie wiem skąd wziołeś takowe dane...
http://webmineral.com/data/Olivine.shtml tu trochę więcej wraz z całym szeregiem krzemianów zaliczanych do klasy oliwinu
pozdrawiam.
- Kenny
- meteorytoman
Witam Panie Kazimierzu! Nie wiem do jakiej właściwej grubości bo jak do 0,01 to wszystkie są białe jak pokazuje
tablica.Oczywiście pozostaje szkliwo i metal.WJM
tablica.Oczywiście pozostaje szkliwo i metal.WJM
-
WMakocki - meteorytoman
Witam
Mając na wykresie grubości na lewym boku na poziomie 30 mikronów poziomą grubą kresą zaznaczona jest grubość ,którą przyjmuje jako właściwą. U góry jest kwadracik z napisem Quartz i na tym bazując wynika , że przy grubości ok. 40 mikronów jest to kolor zbliżony do czerwonego a przy 30 mikronach zgodny z założeniami do identyfikacji .
Pomiarów dokonuje mikromierzem cieńszej płytki jak 20 mikronów nie udaje mi się wykonać po prostu ściera się całkowicie.
Kenny dzięki za oświecenie w sprawie oliwinów namieszał mi Atlas Mineralogii tłumaczenie z hiszpańskiego.
Pozdrawiam K.
Mając na wykresie grubości na lewym boku na poziomie 30 mikronów poziomą grubą kresą zaznaczona jest grubość ,którą przyjmuje jako właściwą. U góry jest kwadracik z napisem Quartz i na tym bazując wynika , że przy grubości ok. 40 mikronów jest to kolor zbliżony do czerwonego a przy 30 mikronach zgodny z założeniami do identyfikacji .
Pomiarów dokonuje mikromierzem cieńszej płytki jak 20 mikronów nie udaje mi się wykonać po prostu ściera się całkowicie.
Kenny dzięki za oświecenie w sprawie oliwinów namieszał mi Atlas Mineralogii tłumaczenie z hiszpańskiego.
Pozdrawiam K.
- Kazimierz
- meteorytoman