Czy to meteoryt!

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Czy to meteoryt!

Postprzez adammalysz1993 » Pn kwi 23, 2012 3:40 pm

Witam serdecznie użytkowników to mój pierwszy post na tym forum. Do założenia konta zmotywowało mnie ostatnie moje znalezisko na które natrafiłem na polu. Obiekt waży ok 800 gram ma gęstość ok 13g/cm3, wykazuje wlasności magnetyczne nei mocne ale wykazuje. Po spiłowaniu przedniej warstwy widać czysty metaliczny srebrny polysk gruzdy mogą być może byc skutkiem zabiegów agrotechnicznychobiekt został w końcu znaleziony na polu . Czekam na opinie? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
adammalysz1993

Re: Czy to meteoryt!

Postprzez tin » Pn kwi 23, 2012 3:45 pm

Nie meteoryt. Niestety nie tym razem :-/
tin
meteorytoman

Postprzez pulmetek » Wt kwi 24, 2012 9:28 am

A twardy on jest?
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
pulmetek
meteorytoman

Postprzez adammalysz1993 » Wt kwi 24, 2012 12:53 pm

Średnio twardy. A tak zapytam z ciekawości ktoś moze wie co to jest;)?/
adammalysz1993

Postprzez Piotr Lamparski » Wt kwi 24, 2012 2:07 pm

adammalysz1993 napisał(a):... Obiekt waży ok 800 gram ma gęstość ok 13g/cm3,...

Mocno wątpliwa wg mnie taka gęstość. A jeśli prawdziwa, to raczej wyklucza meteoryt. Przy tej gęstości byłby to stop ołowiu z platyną albo tantalem. ;) Ołów ma gęstość 11,3 g/cm3, czyste żelazo "zaledwie" 7,8 g/cm3.
Coś tu chyba nie halo...
Jak zmierzyłeś gęstość? Polecam wagę hydrostatyczną. To chyba najdokładniejsza amatorska metoda wyznaczania gęstości nieregularnych brył.
Pozdrawiam
Piotr

PS. Może to faktycznie kawałek ołowiu. Ale ołów jest łatwo rozpoznawalny ze względu na miękkość - ma zaledwie 1,5 w skali Mohsa, czyli między talkiem a gipsem. Można go zarysować paznokciem.
Piotr Lamparski
meteoryt

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt kwi 24, 2012 9:17 pm

jakieś słabe właściwości magnetyczne ponoc wykazuje, to wiec nie ołów! Gęstość z pewnością źle oszacowana - proponuję wlać do jakiegoś naczynia odpowiednio duzego pełno wody, tak by sie wylewała np. do miski przy zanurzaniu tego ciała. Zanurzeć je całe i zmierzyć objętość wylanej wody - to będzie objetość tego ciała :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?