" Ciekawostka " z Aukcji

Moderator: webimage

Re: " Ciekawostka " z Aukcji

Postprzez Pacer » Śr sie 29, 2012 3:41 pm

a w szczegolności ten Białystok od Evansa- totalna lipa ! Ale jacy wszyscy dumni! -"mam Biaystok"mówi sie dumnie! to tak jak sie chce coś za wszelką cenę.
No ale jak setki szukaja to paru wpadnie na pomysł i wyprodukuje. Tyko patrzeć jak się pojawi "Zielona Góra" i inne,
gp
gp
Pacer
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr sie 29, 2012 3:51 pm

jak wiadomo kto oszukuje to chyba ktoś coś z tym robi ?
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr sie 29, 2012 6:28 pm

tin napisał(a):Wbrew pozorom oszołomów łatwo jest odfiltrować... O wiele groźniejsi są Ci, którzy "chrzczą" meteoryty wedle własnego uznania/wyceny bo ich nie tak łatwo złapać za rękę... Mówię o tych, którzy wyprodukowali "Jankowa Dolne" (przechrzta z Moraska/Campa), "Krupe" (przechrzta z NWA) itp... Ponoć na rynku pojawiło się ostatnio sporo "trefnych" Białostoków i innych. Jest popyt (kolekcjonerzy nazw tj. karteczek z okruszkiem meteorytu jako dodatkiem) to jest podaż. Jeżeli coś waży jakieś miligramy to przecież nikt nie będzie badał czy jest to faktycznie ten konkretny okaz (albo wręcz meteoryt). Trzeba uważać od kogo się kupuje.

dlatego właśnie wymyślono organizacje zrzeszające kolekcjonerów i sprzedawców, aby dać kupującym zabezpieczenie wiarygodności :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez kasjopea » Śr sie 29, 2012 7:52 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):
tin napisał(a):Wbrew pozorom oszołomów łatwo jest odfiltrować... O wiele groźniejsi są Ci, którzy "chrzczą" meteoryty wedle własnego uznania/wyceny bo ich nie tak łatwo złapać za rękę... Mówię o tych, którzy wyprodukowali "Jankowa Dolne" (przechrzta z Moraska/Campa), "Krupe" (przechrzta z NWA) itp... Ponoć na rynku pojawiło się ostatnio sporo "trefnych" Białostoków i innych. Jest popyt (kolekcjonerzy nazw tj. karteczek z okruszkiem meteorytu jako dodatkiem) to jest podaż. Jeżeli coś waży jakieś miligramy to przecież nikt nie będzie badał czy jest to faktycznie ten konkretny okaz (albo wręcz meteoryt). Trzeba uważać od kogo się kupuje.

dlatego właśnie wymyślono organizacje zrzeszające kolekcjonerów i sprzedawców, aby dać kupującym zabezpieczenie wiarygodności :)

Ale czy przypadkiem ten który chrzcił Jankowo nie był zrzeszony ? :?
kasjopea
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr sie 29, 2012 9:06 pm

kasjopea napisał(a):

Ale czy przypadkiem ten który chrzcił Jankowo nie był zrzeszony ? :?

poruszyłeś chyba drażliwy temat aczkolwiek masz trochę racji bo jakie to zabezpieczenie że ktoś należy do jakiejś organizacji ? Jestem członkiem XXX i tym samym gwarantuję autentyczność mikro okrucha, którego i tak nikt nie przebada. Wiadomo, że dla większości ludzi należenie do poważnego stowarzyszenia nie pozwala na machloje ale czy na pewno dotyczy to wszystkich ? Sam ostatnio kupiłem ciekawy dla mnie okaz, który przebył tysiące km zanim listonosz mi go przyniósł. Jako że jednak mam na uczelni ludzi zajmujących się różnymi tematami okaz dałem jednej z nich . i co sie okazało ? że sprzedający mimo że mial dużo pozytywów i należał do jakiejś tam organizacji w swoim mieście sprzedał mi coś zupełnie innego niż pisał. kasa przepadła a to co dostałem na nic mi sie nie przyda. uczciwość bierze sie z mentalności konkretnej osoby a chyba nie czy gdzies nalezy czy nie.
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » Śr sie 29, 2012 9:44 pm

kasjopea napisał(a):Ale czy przypadkiem ten który chrzcił Jankowo nie był zrzeszony ? :?

Wtedy był ale potem został wyrzucony za niehonorowe zachowanie, które zresztą nie było powiązane z Jankowem czy Krupe. Gość okazał się najzwyklejszym złodziejem. No ale zanim wyszło szydło z worka jakie z niego ziółko to zdążył kilka osób naciąć na swoje "znaleziska".
tin
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr sie 29, 2012 9:55 pm

tribal216 napisał(a):(...) Sam ostatnio kupiłem ciekawy dla mnie okaz, który przebył tysiące km zanim listonosz mi go przyniósł. Jako że jednak mam na uczelni ludzi zajmujących się różnymi tematami okaz dałem jednej z nich . i co sie okazało ? że sprzedający mimo że mial dużo pozytywów i należał do jakiejś tam organizacji w swoim mieście sprzedał mi coś zupełnie innego niż pisał. kasa przepadła a to co dostałem na nic mi sie nie przyda. uczciwość bierze sie z mentalności konkretnej osoby a chyba nie czy gdzies nalezy czy nie.

zgłosiłeś sprzedającemu? może nawet on sam nie wiedział, że coś jest nie tak z tym okazem? jeśli nie będzie pozytywnej reakcji z jego strony, zgłoś sprawę zarządowi organizacji, do której należy.
Oczywiście, ze uczciwość nie zależy od przynależności, ale organizacjom zależy, by nie być kojarzonymi z takimi przypadkami!
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz sie 30, 2012 6:01 am

tribal216 napisał(a):(...) Sam ostatnio kupiłem ciekawy dla mnie okaz, który przebył tysiące km zanim listonosz mi go przyniósł. Jako że jednak mam na uczelni ludzi zajmujących się różnymi tematami okaz dałem jednej z nich . i co sie okazało ? że sprzedający mimo że mial dużo pozytywów i należał do jakiejś tam organizacji w swoim mieście sprzedał mi coś zupełnie innego niż pisał. kasa przepadła a to co dostałem na nic mi sie nie przyda. uczciwość bierze sie z mentalności konkretnej osoby a chyba nie czy gdzies nalezy czy nie.

zgłosiłeś sprzedającemu? może nawet on sam nie wiedział, że coś jest nie tak z tym okazem? jeśli nie będzie pozytywnej reakcji z jego strony, zgłoś sprawę zarządowi organizacji, do której należy.
Oczywiście, ze uczciwość nie zależy od przynależności, ale organizacjom zależy, by nie być kojarzonymi z takimi przypadkami!

owszem napisałem mu, że okaz nie jest tym czym być powinien. i nie doczekałem sie odpowiedzi. podobnie zresztą jak z biura stowarzyszenia do którego należy. jakby sprzedający był z Polski a w grę wchodziła duza kasa można by sie pofatygować a takto trzeba chyba odpuścić
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz sie 30, 2012 5:17 pm

przykre... :(
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Pacer » Pt sie 31, 2012 10:45 am

nie chodzi oto jaka suma, czy z Polski czy z Polinezji , chodzi o zasady!
trzeba go z d..pe wziąść! Nazwij goście po imieniu, to sie zobaczy co można zrobić!
A jak chodzi o IMCA to prezes mieszka 40 km ode mnie, moge osobiscie interweniować
gp
gp
Pacer
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pt sie 31, 2012 10:57 am

Pacer napisał(a):a w szczegolności ten Białystok od Evansa- totalna lipa !

Większość fragentów B. z nowych zakupów w PL. pochodzi niestety z tego źródła
- są one howardytami, bo tak błędnie na początku zidentyfikowano Białystok
(a jest on eukrytem polimiktycznym).
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez tin » Pt sie 31, 2012 11:15 am

tribal216 napisał(a):jak wiadomo kto oszukuje to chyba ktoś coś z tym robi ?

Amber Gold waliło w tv i gazetach pełno reklam w czasie gdy szły doniesienia do prokuratury, że to jest zwykła pralnia i przekręt. Gdy z trefnej kasy Marcin P. (właściciel Amber Gold) zakładał linie lotnicze OLT a pierwszy samolot w huku szampanów przeciągali samorządowcy PO z Gdańska to na stronach KNF wisiała informacja, że to oszustwo! Tribal pobódka i "welcome in the real world" ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt sie 31, 2012 1:23 pm

wiadomo że jak ktoś obraca setkami milionów to ma "plecy" a jak ma plecy to jest nietykalny co by nie zrobił. nie wiem jaka jest skala obrotu fałszywymi metkami w Polsce i na świecie ale pewnie jakaś jest. Dajmy na to handel fałszywkami skamieniałości kwitnie w najlepsze, głównie dzięki Maroku, gdzie są dosłownie fabryki z których z taśm produkcyjnych zjeżdżają dziennie setki amonitów, trylobitów itd. Gigantyczna kasa i gigantyczny rynek zbytu. Z takim zjawiskiem walczyć można tylko nie kupując tych "okazów" choć parę mądrych osób to i tak nawet nie kropla w oceanie nabywców. A wydaje mi się, że mikro okruch metka jest dużo łatwiej sfałszować niż dużego amonita. Jak źródłem jest konkretna osoba to trzeba chyba tylko wziąć "za pysk" na drodze prawnej i tyle. Z fabrykami się nie wygra niestety.
A co do swojej transakcji mam mail do prezesa tego stowarzyszenia więc się to jakoś rozwiąże, mam nadzieje...
tribal216
meteorytoman

Postprzez tribal216 » So wrz 01, 2012 3:43 pm

tribal216
meteorytoman

Postprzez tribal216 » N wrz 02, 2012 2:34 pm

tribal216
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...