czy to jest to?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: czy to jest to?

Postprzez pumba » Cz lut 21, 2013 9:41 pm

Dzięki kenny jestem usatysfakcjonowany :wink: .
pumba
meteorytoman

Postprzez pumba » Cz lut 21, 2013 10:08 pm

Tin jak wiadomo inne planety też są zbudowane z bazaltów np mars meteoryt NWA 856 ( basaltic shergotite ) też jest podobny do bazaltu , mój kamień jest trochę zwietrzały na zewnętrznej stronie są widoczne są kropelki jakby żelaza niklonośnego to zjawisko jest często spotykane w meteorytach np.H4 Mój kamień nie przypomina jakiegokolwiek H4 więc te kropelki mogą być np hromitomagnetytem dlatego też zwykły magnes tak reaguje że jest odpychany no i jeszcze jest kilka cech które skłaniają mnie do tego aby dać go do analizy .Tin jeśli widzisz to inaczej to daj mi jakiś argument dlaczego nie warto :wink: pozdrawiam gorąco cześć
pumba
meteorytoman

Postprzez tin » Pt lut 22, 2013 9:28 am

pumba napisał(a):Tin jak wiadomo inne planety też są zbudowane z bazaltów np mars meteoryt NWA 856 ( basaltic shergotite ) też jest podobny do bazaltu , mój kamień jest trochę zwietrzały na zewnętrznej stronie są widoczne są kropelki jakby żelaza niklonośnego to zjawisko jest często spotykane w meteorytach np.H4 Mój kamień nie przypomina jakiegokolwiek H4 więc te kropelki mogą być np hromitomagnetytem dlatego też zwykły magnes tak reaguje że jest odpychany no i jeszcze jest kilka cech które skłaniają mnie do tego aby dać go do analizy .Tin jeśli widzisz to inaczej to daj mi jakiś argument dlaczego nie warto :wink: pozdrawiam gorąco cześć

Sam sobie dałeś argument: "te kropelki mogą być np hromitomagnetytem dlatego też zwykły magnes tak reaguje że jest odpychany". Mój argument jest taki, że to w żadnym stopniu meteorytu nie przypomina.
tin
meteorytoman

Postprzez pumba » N lut 24, 2013 12:50 am

Tin :wink: moim zdaniem przypomina ten kamień meteoryt ponieważ w warunkach ziemskich nie wytworzą się takie kropelki , tak jak na zdjęciu poniżej zaznaczyłem dwa miejsca gdzie zwykły magnes reaguje tak że jest delikatnie od tych miejsc odpychany ale już neodymowy magnes ładnie ciągnie . Na drugim zdjęciu widać pył ze szlifowania , czyż nie przypomina marsa? moim zdaniem tak .Wiem że jest wiele rodzajów bazaltów lecz nie ma takich które mają błyszczące kropelki a to wewnątrz co częściowo się utleniło napewno nie jest zgożel bazaltowa nie wiem może troilit , dlatego moim skromnym zdaniem warto dalej badać ten kamień :wink: pozdrawiam cześć ObrazekObrazekObrazek
pumba
meteorytoman

Postprzez pumba » N lut 24, 2013 4:09 pm

Przykład meteorytu bazaltowego NWA 856 Obrazek
pumba
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N lut 24, 2013 10:49 pm

pumba napisał(a):...Wiem że jest wiele rodzajów bazaltów lecz nie ma takich które mają błyszczące kropelki ...

niestety, są - kiedyś sam się na to nabrałem :(
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez pumba » Pn lut 25, 2013 9:13 am

Bez urazy Panie Jacku ale to dobry znak.
pumba
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lut 25, 2013 9:55 am

troilit ma barwę brązową i silny metaliczny połysk. a takowe bąbelki w bazaltach rzecz co najmniej pospolita
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?