Czy to ziemianin

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Czy to ziemianin

Postprzez Meteoriticon » Cz maja 28, 2015 6:57 pm

Andrzej napisał(a):Meteoriticon- czy kamień mający oliwkowozieloną skorupę, brekcję anortozytu, szkliwo
piroklastyczne / czarne punkty/ jest meteorytem.
http://www.fotosik.pl/u/Andrzej40/album/1780819

Ja w tym kamieniu nie widzę nic meteorytowego , ale jak sam się chcesz o tym przekonać , to wyślij próbkę do badań , tylko nie licz na to , że ktoś ci zwróci ten gruz :!:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Andrzej » Cz maja 28, 2015 10:01 pm

Meteoriticon- czy widzałeś mikroskopowo brekcję regolitu, jak wyglądają mikrometeoryty
Andrzej

Postprzez Meteoriticon » Cz maja 28, 2015 10:46 pm

Andrzej napisał(a):Meteoriticon- czy widzałeś mikroskopowo brekcję regolitu, jak wyglądają mikrometeoryty

Z twojego komentarza wnioskuję , że chodzi Ci o to , czy widziałem księżycowe meteoryty , skoro wspominasz coś tam o regolicie itp :twisted:
Odpowiem Ci tak - nie dość , ze widziałem , nie dość , że mam - duże ( nie okruchy ) , poza tym sam znalazłem i jest po badaniach u Koroteva , a teraz czeka tylko na nadanie nazwy przez NomComm i
Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez tomasir » Cz maja 28, 2015 11:17 pm

pulmetek napisał(a):Okazało się, że żyjący przez te lata i na tak dużych obszarach ludzie znaleźli zaledwie 8 achondrytów!
Jednym ze znalazców jest Stanisław Jachymek ze swoim Zakłodziem. Stach jest geologiem, więc wiedział na co zwracać uwagę, i że na terenach penetrowanych przez niego nie ma kamieni. To mu ułatwiło sprawę.

Chyba nie do końca znasz historię tego meteorytu. Z tego co pamiętam - Staszek go mijał wielokrotnie zanim zdecydował się go zabrać do domu - więc chyba sam nie do końca wiedział z czym ma do czynienia ;)
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Andrzej » Pt maja 29, 2015 5:57 am

Meteoriticon- jeżeli jesteś takim znawcą meteorytów- to dlaczego zwyczajnego
chondryta /Polskiego/ na żywo nie rozpoznałeś.
Andrzej

Postprzez Andrzej » Pt maja 29, 2015 6:13 am

Meteoriticon- Korotev jest geochemikem i nie zajmuje się badaniem meteorytów.
taką dostalem odpowiedz - chyba że zrobił tobje wyjątek.
Andrzej

Postprzez Meteoriticon » Pt maja 29, 2015 8:10 am

Andrzej napisał(a):Meteoriticon- jeżeli jesteś takim znawcą meteorytów- to dlaczego zwyczajnego
chondryta /Polskiego/ na żywo nie rozpoznałeś.

Po pierwsze wcale się nie uznaję za znawcę meteorytów , jak to powiedziałeś :!:
Po prostu mając w rękach tysiące meteorytów łatwiej mi odrzucić coś , co ewidentnie nie jest meteorytem :idea:
Po drugie jaki polski meteoryt miałem w swoich rękach i go niby według Ciebie nie rozpoznałem , bo nie kojarzę sytuacji ?
Po trzecie - dziwi mnie atakowanie kogoś , kto stara się w jakiś sposób pomóc rozpoznać kamień , który może być meteorytem :!: podkreślam słowo może , bo zdjęcia zawsze mogą być mylące .
Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pt maja 29, 2015 8:23 am

Andrzej napisał(a):Meteoriticon- Korotev jest geochemikem i nie zajmuje się badaniem meteorytów.
taką dostalem odpowiedz - chyba że zrobił tobje wyjątek.

Korotev otrzymał do rąk własnych mój ( jak się potem okazało ) meteoryt do badań na Konferencji METSOC w Casablance
, a kto go potem osobiście badał tego nie wiem , ale korespondencja mailowa prowadzona jest z Korotevem :!:
A tak w ogóle , to przecież wiele laboratoriów prowadzi badania meteorytów i można zawsze skorzystać z ich usług
Wszelkie dane są dostępne dla każdego w internecie .
Poza tym Korotev nie zajmuje się rozpoznawaniem meteorytów ze zdjęć , i nie odpowiada najczęściej na maile , bo trudno jest odpowiadać na tysiące maili z prośbą o rozpoznanie i przyjęcie próbki do badań :twisted:
Jeżeli jakieś laboratorium rozpozna próbkę kamienia jako Księżyc , to i tak prawie na 100% próbka przejdzie przez ręce Koroteva :!:
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Andrzej » Pt maja 29, 2015 8:28 am

Seminarium OLSZTYN 2015.
Andrzej

Postprzez Meteoriticon » Pt maja 29, 2015 8:30 am

Andrzej napisał(a):Seminarium OLSZTYN 2015.

Nie byłem w tym roku na Seminarium w Olsztynie , więc mylisz mnie z kimś innym :!: :!: :!:
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez Andrzej » So maja 30, 2015 11:22 pm

Meteoriticon-po rozmowie z profesorem podszedł do mnie gość z wyglądu po 50-tce
z pytaniem czy może żucić okiem na kamień /stwierdził że to nie meteoryt i odszedł/
spytałem zaskoczony tym zajśćem uczestnika kto to jest, podał twoje nazwisko.
Andrzej

Postprzez walesto » N maja 31, 2015 7:26 am

Andrzeju, a tak przy okazji - jaka jest nazwa tego tajemniczego nierozpoznanego chondryta?
Pozdrawiam,
Tomek
walesto
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » N maja 31, 2015 7:47 am

Andrzej napisał(a):Meteoriticon-po rozmowie z profesorem podszedł do mnie gość z wyglądu po 50-tce
z pytaniem czy może żucić okiem na kamień /stwierdził że to nie meteoryt i odszedł/
spytałem zaskoczony tym zajśćem uczestnika kto to jest, podał twoje nazwisko.

Ciekaw jestem , kto się podszył pod moje nazwisko :?: , bowiem to nie byłem Ja , skoro w tym samym czasie byłem w Warszawie i ze względu na pracę nie mogłem być na Seminarium w Olsztynie :!:
Chyba , że to Tobie myli się moja osoba :?:
Jak chcesz to koniecznie sprawdzić , to spytaj organizatorów z ramienia PTMet , czy ja tam byłem :!:
Ja wiem , że mnie tam nie było :!: :!: :!:
Pozdrawiam !
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez kamyk » N maja 31, 2015 8:23 am

Przepraszam panowie , może jednak tą sprawę rozwiążecie sobie na priwa :( bo ludzie tu jednak wolą czytać o ziemniakach czy innych kamykach .Pozdrawiam serdecznie Pakuła Andrzej
kamyk
meteorytoman

Postprzez Andrzej » N maja 31, 2015 8:32 am

Tomku przepraszam za moją wypowiedz, powinienem spytać osobiście aby się przedstawił
a nie pytać postronego uczestnika, moja wina.
Andrzej.
Andrzej

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?