"Cegła" spod wulkanu

tu chwalimy się swoimi zbiorami i piszemy o cudzych kolekcjach godnych zobaczenia

Moderator: webimage

Postprzez Meteoriticon » Wt wrz 09, 2008 7:20 pm

Jacek napisał :
Ojojoj, ale żeby chociaż maluteńką piętkę dyskretnie uszczknąć, aby dać ludzkości materiał do badań

Nie jest to takie proste !
Rozumiem Marka , bo kto tam nie był i nie znalazł swoich okazów , ten nie wie jakie jest przywiązanie do swoich znalezisk i jak trudno jest podjąć decyzję o odcięciu jakiegoś fragmentu do badań , tym bardziej iż jest to oszpecenie okazu !!!
Do takiej decyzji trzeba zwyczajnie dojrzeć i pewnie w którymś momencie okazy będą przebadane - leżały w ziemi czasem tysiące lat , więc jeszcze chwilkę mogą poczekać .
Ze swojej strony mogę powiedzieć , że na wiosnę kilka próbek pójdzie do badania - i tyle na razie mogę powiedzieć .
Pozdrawiam !
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez woreczko » Wt wrz 09, 2008 11:34 pm

Ha
Meteoriticon oddał istotę problemu w 100% :!:
Do wielu meteorytów mam stosunek emocjonalny :? i nie jest łatwo je 'skaleczyć' :)
To tak jak podziwianie obrazów w galerii, można na nie patrzeć i podziwiać, a można zrywać warstewki farby i badać charakter pociagnięć pędzla artysty. Więcej pokory w stosunku do Natury, tworzy Ona rzeczy piękne i nie zawsze należy dociekać jak to jest zrobione. Tylko mali chłopcy chcą zobaczyć jak jest zrobiony samochodzik, a póżniej beczą na dywanie, że on już nie działa :twisted:

Pzdr
Woreczko
PS Na wszystko przyjdzie czas, nic nie nagli
woreczko

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr wrz 10, 2008 1:37 pm

Jak najbardziej rozumiem zachwyt nad formą, ale intryguje mnie również, na ile ta forma jest pochodną treści, czyli struktury wewnętrznej - ciekawość badacza - wybaczcie ;)
uzbrajam się w cierpliwośc i czekam (może przypadkiem jakiś ułomek się odkruszy przy kolejnym obracaniu w rękach podczas kolejnego estetica komplementatorum ;))
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Solar » Śr wrz 10, 2008 3:20 pm

A jaki jest koszt wyprawy do Omanu i z powrotem?
Co trzeba mieć i jak planować?
Solar
meteorytoman

Postprzez Dorota » Śr wrz 10, 2008 4:32 pm

Dobre pytanie :lol: Tez bym chciala to wiedziec :) Moze ktos nas tu uswiadomi...z tego co ja slyszalam, to raczej nie nalezy sie tam wybierac samemu :wink:
Pozdrawiam wszystkich
Dorota
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr wrz 10, 2008 4:41 pm

Dorota napisał(a):...z tego co ja slyszalam, to raczej nie nalezy sie tam wybierac samemu :wink:
Pozdrawiam wszystkich

Oj, tak. Zwłaszcza jak się jest niewiastą ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez woreczko » Śr wrz 10, 2008 11:18 pm

Jacek D. napisał(a):Jak najbardziej rozumiem zachwyt nad formą, ale intryguje mnie również, na ile ta forma jest pochodną treści, czyli struktury wewnętrznej - ciekawość badacza - wybaczcie ;)

Ha
Potrafisz pięknie i poetycko Jacku kusić - wybaczamy :D
Pzdr
Woreczko
woreczko

Postprzez woreczko » Śr wrz 10, 2008 11:38 pm

Solar napisał(a):A jaki jest koszt wyprawy do Omanu i z powrotem?
Co trzeba mieć i jak planować?

Ha
Koszt w obie strony (niestety trzeba wracać, a fajnie byłoby tam zostać) to 2000-3000 zł, więcej tu:
http://booking.swiss.com/web/bbf.htm?BOOKBY=SP&Origin=Warsaw&Destination=Muscat&depart=26.09.2008&inbound=10.10.2008&flex=3&OutboundFlex=3&InboundFlex=3&Adults=1&Children=0&Infants=0&AIRLINE=LX&OutboundClass=Y&DirectFlightsOnly=true&submit.x=true&submit.y=true&page=BBF trzeba to pociągnąć dalej ... Niektórzy latają do Dubaju.
Wynajęcie samochodu 4x4 to ~200 riali omańskich za tydzień. Paliwko tanieeee ~80 gr/litr :!: Jedzonko też, ale co byś nie zamówił i tak dostaniesz kurczaka z ryżem :) - żartowałem :D
Trzeba mieć "osobę wprowadzającą" - naszą był Tin, bez szlifu pod okiem "o.s." jest trudno i staszno :D . Trzeba mieć trochę rozsądku, zimnej krwi i zapału. Dobrze znosić 40 st. upały i bardzo, bardzo spartańskie warunki bytowe i żywieniowe :)
Plan trzeba jakiś mieć, bo na tych 15 000 000 ha trzeba w jakąś stronę wyruszyć i nie kręcić się jak Żyd po pustym sklepie :lol: A a, trzeba też mieć plan, jak wrócić żywy i z metkami :?
Pzdr
Woreczko
PS Lubię to porównanie: Oman jest taki jak 2/3 Polski i tylko dwa miasta: Suwałki i Wrocław, trzeba mieć jakiś pomysła co robić na takim bezkresie.
PS2 Nie do końca jest znany stan prawny poszukiwań meteorytów omańskich :idea:
woreczko

Postprzez Solar » Cz wrz 11, 2008 4:50 am

Widzę że drogo nie jest, zechcę na przyszły rok się załapać jak będziecie jechać. A wiza potrzebna?
a co z sąsiednim Jemenem, wolno tam szukać?
Solar
meteorytoman

Postprzez Dorota » Cz wrz 11, 2008 9:34 am

Jejku... tez bym chciala pojechac :) Nie wiem tylko czy mnie wezmiecie :?
Dorota
meteorytoman

Postprzez woreczko » Cz wrz 11, 2008 9:39 am

Ha
Z tym załapywaniem się jest/będzie kłopot :x
Z szukaniem 'obok' to jest problem nie natury czy wolno szukać, ale czy 'charakter' i 'wiek' terenu na to pozwala :!: , stąd czy są tam meteoryty 'w dostatecznej ilości'.
W Yemenie góry :idea:
Pzdr
Woreczko
woreczko

Postprzez MAROL » Cz wrz 11, 2008 9:40 am

...
Ostatnio edytowano So lut 13, 2010 4:06 pm przez MAROL, łącznie edytowano 1 raz
MAROL
meteorytoman

Postprzez Dorota » Cz wrz 11, 2008 9:44 am

No napewno bedzie klopot, ale jakbysmy zalapali sie wieksza grupa to mozna wynajac dwa samochody i nie "deptac sobie" po pietach a jedynie nocowac w jednym "obozie". Pustynia jest duza....
Pozdrawiam
Dorota
meteorytoman

Postprzez woreczko » Cz wrz 11, 2008 10:04 am

Ha
Już to przerabialiśmy :) :D :lol:
Woreczko
woreczko

Postprzez Dorota » Cz wrz 11, 2008 10:09 am

No, ja nie przerabialam :lol: ....i co z tego wyszlo :?:
Dorota
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do warto zobaczyć (pochwalmy się)