Czy to ziemianin

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Czy to ziemianin

Postprzez Andrzej » N maja 14, 2017 7:49 am

Fluorescencja minerałów pod wpływem promieniowania ultrafioletowego umożliwia identyfikację
minerałów.
Płytka cienka- oświetlenie dolne.
Kamyk- ta skała - to fragment /10 mm/ anortozytu.
Andrzej

Postprzez kamyk » N maja 14, 2017 8:15 am

Dziękuje za odpowiedz .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Andrzej » N maja 14, 2017 3:35 pm

Szkliwo które powstało z stopionych minerałów w meteorycie.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/239c04f3b97392f8
Ślady płynięcia stopionych minerałów w szkliwie.
Andrzej

Postprzez Andrzej » N maja 14, 2017 3:51 pm

Psełdobrokit- tworzy otoczki reakcyjne wokół kryształów ilmenitu /żelaziak tytanowy/
Kol- czerwonobrązowy. Połysk- diamentowy.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c3841bd7615c2dab
Andrzej

Postprzez kamyk » N maja 14, 2017 4:36 pm

W jakim to meteorycie to szkliwo Pan pokazuje ? Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Andrzej » So maja 20, 2017 5:53 pm

http://www.fotosik.pl/zdjecie/ea9330307e356e44
Mikroskop fluorescencyjny.
Prawa strona- scalony regolit, skupiania ziarniste ferropigeonitu /kolor czerwony/ oraz augitu o niskiej
zawartości żelaza i tytanu. / kolor żółty/.
Lewa strona- krótkie pękate słupki ferropigeonitu, w fragmencie bazaltu księżycowego. /kolor słupków
czerwony/.
W anortozycie /kolor niebieski/ widoczne są zmiany szokowe.
Pigeonit najpospolitszy piroksen w bazaltach księżycowych.
Andrzej

Postprzez Andrzej » So maja 20, 2017 6:02 pm

Andrzej

Postprzez kamyk » So maja 20, 2017 11:08 pm

Uważa Pan że ten dział dalej jest odpowiedni ? Mi się wydaje że czas na zmianę działu naTak ,to jest to ,Znalazłem :!: 8) nie robić ludziom w głowach zamieszania :!: Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn maja 22, 2017 5:23 am

a jakieś analizy EDS albo RTG wspomnianych minerałów można prosić?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pn maja 22, 2017 7:21 am

Andrzej napisał(a):Szkliwo które powstało z stopionych minerałów w meteorycie.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/239c04f3b97392f8
Ślady płynięcia stopionych minerałów w szkliwie.

Uszanowanie! Jak to szkliwo/szkło wygląda w świetle spolaryzowanym przechodzącym i jak w skrzyżowanych polaryzatorach - czy gasi się do czarnego? Jeśli tak, to czy ma skład chemiczny plagioklazów? Na wszelki wypadek warto to sprawdzić, gdyż na innych zdjęciach można się dopatrzeć ziarenek określanych jako cosmic dust (?). A w ogóle należałoby zacząć, jak proponuje Kenny, od składu chemicznego (który tak naprawdę to trudno zrobić w Polsce, aby był to rzetelny pomiar. Z mojej tej samej próbki, z całego obszaru były robione w 3 miejscach 3 pomiary i każdy istotnie inny - niestety).
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn maja 22, 2017 12:59 pm

Lejkers bo każdy strzał nawet w obrębie jednego ziarna mineralnego da Ci inny wynik i nie jest to kwestia rzetelności instytucji tylko najczęściej zmienności w obrębie samego minerału (w grę wchodzi zonalność wrostki etc.) Jeśli chcesz mieć pełny skład chemiczny skały czy minerału to musisz się posłużyć inną metodą np ICP-MS - dla skał lub LA-ICP-MS - dla poszczególnych minerałów (uwaga na wrostki!)
EDS to analiza składu chemicznego w mikroobszarze a więc podaje Ci skład dokładnie w punkcie mikrometry dalej skład będzie inny.
Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pn maja 22, 2017 1:45 pm

Kenny napisał(a):Lejkers bo każdy strzał nawet w obrębie jednego ziarna mineralnego da Ci inny wynik i nie jest to kwestia rzetelności instytucji tylko najczęściej zmienności w obrębie samego minerału (w grę wchodzi zonalność wrostki etc.) Jeśli chcesz mieć pełny skład chemiczny skały czy minerału to musisz się posłużyć inną metodą np ICP-MS - dla skał lub LA-ICP-MS - dla poszczególnych minerałów (uwaga na wrostki!)
EDS to analiza składu chemicznego w mikroobszarze a więc podaje Ci skład dokładnie w punkcie mikrometry dalej skład będzie inny.
Pozdrawiam.

Jestem tego świadomy, a pisząc o różnych wynikach mocno uprościłem problem. Rzeczywistym problemem jest dotarcie do technologii, o jakiej piszesz w swojej odpowiedzi. Kenny, ja prosiłem wiele instytucji o wykonanie analiz łącznie z mapowaniem całego obszaru odpłatnie, i też niczego nie wskórałem - zawsze trafiałem na jakieś przeszkody. To długa historia, być może dla Ciebie trudna do zrozumienia, bo wyrosłeś i siedzisz w tym środowisku. Dziękuję za odpowiedź.
P.s Analizy o jakich wspomniałem wykonywane były metodą XRF - co sądzisz o tej metodzie?
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Andrzej » Pn maja 22, 2017 7:36 pm

http://www.fotosik.pl/zdjecie/7cf8b38db7e1c27b
Kenny- przykład - ziarno minerału wielkość o,1 mm, zdjęcie z mikroskopu fluorescencyjnego.
Jeżeli znasz pasma absorbcji minerałów rozpoznasz PRZYBLIŻONY skład chemiczny.
Testując przydatność mikroskopu M.F. do wstępnego rozpoznawania skał księżycowych
potwierdzaliśmy EDS-em.Mikroskop M.F. jest zmodernizowany.
Andrzej

Postprzez Kenny » Wt maja 23, 2017 6:11 am

Andrzej XRF jest dobra metodą do określania z grubsza składu chemicznego (błąd pomiaru jest rzędu % zależnie od stosowanych analizatorów) Nie nadaje się do analizy lekkich pierwiastków (szczególnie ręczne przenośne)
Totalnie nie nadaje się do analizy mineralogicznej ponieważ ma spory obszar analizy próby więc materiał analizowany powinien być możliwie jednorodny. Innymi słowy jeśli chcemy analizować stop np metalu który jest jednorodny to otrzymamy dobry wynik w przypadku strzelania w skałę za każdym razem wynik będzie odmienny i z punktu widzenia analizy totalnie nieprzydatne.

Co do dostępności EDS to generalnie większość analizatorów tego typu jest na uczelniach (mikroskop elektronowy wyposażony w analizator EDS) i o ile mi wiadomo nie ma większego problemu z komercyjnym przeprowadzeniem takiej analizy (chociaż często terminy mogą być napięte... pytać w zakładach mineralogi i petrografii) inna sprawa to koszty... a te to już mogą iść w setki pln... Szczególnie jeśli zażyczył byś sobie mapowanie próby co jest w stanie zaangażować mikroskop na kilkanaście godzin...

Jeśli chodzi o ICP-MS to nie mam pojęcia kto w kraju przeprowadza takie analizy... jeśli chodzi o analizę sumaryczną całej skały zlecałem w Acme lab (maja przedstawicielstwo w Krakowie http://acmelab.com/) ale to też analiza pod kontem składu chemicznego całej próbki a nie poszczególnego minerału. MS-ICP-MS która była by przydatna do określenia mikrodomieszek w obrębie minerału robili chyba na uniwersytecie w Sofii.

Andrzeju wybacz ale to jest jakieś gówno a nie zdjęcie z pod mikroskopu. Tyle w temacie i nie dam się wciągnąć w ten cyrk.
Kenny
meteorytoman

Postprzez R2R » Wt maja 23, 2017 4:32 pm

Z analizą w mikro-obszarach (EDS-ami, WDS-ami) głównym problemem są efekty matrycowe. Chodzi oto, że wzbudzone atomy przez wiązkę pierwotną (czyli elektrony wystrzelone z działa elektronowego) powodują wtórne pobudzenia sąsiednich atomów (poprzez wypromieniowanie kwantów energii). One z kolei emitują fotony (kwant energii), które rejestrowane są przez detektor. To przekłada się na otrzymywany skład chemiczny. Szacuje się, że wzbudzony obszar w litym preparacie ma objętość 1 um3 i ma kształt gruszki. Czyli im bliżej powierzchni tym mniejszy obszar wzbudzenia. Najprostszym sposobem jest zmniejszenie energii wiązki pierwotnej przy analizie próbki (np. z 15kV na 5kV) lub wykonanie cienkiego preparatu (np. 200 nm).

XRF to tak jak Kenny mówił... pisaliśmy już o tym

Fajne jest XRD, bo pozwala określić istniejące związki, ale najlepiej mieć wcześniej wykonany EDS (jakościowy), czyli określić jakie pierwiastki występują w próbce.

Z ciekawostek.... w USA koszt analizy EDS-em to 25$ (próbkę przygotowujecie sami). U nas raczej nie realne.
-----------------
Spadków życzę
R2R
R2R
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?