Czy tak wyglądają żyłki/spękania szokowe?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Czy tak wyglądają żyłki/spękania szokowe?

Postprzez kamyk » Śr maja 24, 2017 6:33 pm

A te żyłki to szkliwo czy jakowyś minerał ? Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez mr.O'K » Pt maja 26, 2017 9:30 am

kamyk napisał(a):A te żyłki to szkliwo czy jakowyś minerał ?

Dobre pytanie . :mrgreen: :!: Nawet BARDZO !
Badacz ( znany profesor ) strzelał wielokrotnie mikrosondą w wybrane przez siebie miejsca szlifu wykazując na diagramach graficznych skład poszczególnych pierwiastków pomijając skrzętnie owe " żyłki ", w domyśle szokowe . Kwestia zasadnicza , dlaczego :?: :?: :?: :?: :mrgreen:
mr.O'K

Postprzez kamyk » Pt maja 26, 2017 6:54 pm

Tak .BARDZO to mnie robisz w balona drogi kolego :D Tak fachowcy udają luzaków :D ale jak coś jest interesującego to te nie istotne rzeczy które mówią 8) bardzo ciężko przechodzą im przez gardło 8) w każdym razie od razu to widać ,że myślą co innego :) a laikowi wciskają badziew :D Przecież aby stwierdzić że to szkliwo nie trzeba cudacznych badań ,już nie mówię o domyśleniu się że coś może być szkłem ,można nawet domowymi sposobami się pobawić 8) A Ty badając mikro sondami :?: :D nie wiesz czy to żyłki wypełnione szkłem cz jakimś minerałem .Bez przesady kolego :shock: Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez mr.O'K » Śr cze 07, 2017 10:27 pm

Uszanowanie .
lejkers napisał(a):.....Wygląda to na jakiś "kopalny" ... nocnik :shock:

:oops: .....może przez kolorystykę ?

Zdjęcie płytki cienkiej wykonano na kontrastowym tle by niedowiarkom pokazać szczegóły których trudno szukać na forum choćby od początku jego istnienia . . Ot ! Czarna niewdzięczność .

Pozdrowaśki
mr.O'K

Postprzez kamyk » Cz cze 08, 2017 7:08 am

To to może faktycznie jakiś stary nocnik z żyłkami ,spękaniami :D 8) Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez mr.O'K » Wt lip 04, 2017 12:07 pm

kamyk napisał(a):........ :D Przecież aby stwierdzić że to szkliwo nie trzeba cudacznych badań ,już nie mówię o domyśleniu się że coś może być szkłem ,można nawet domowymi sposobami się pobawić ........

Czy skała ( była ? ) jest zeszklona wiadomym było zaraz po obserwacji wykonanego zgładu zaś wykonanie cienkiego preparatu do badania mikrosondą miało ustalić zawartość pierwiastków . Dopiero cienki szlif
" ujawnił" istnienie ( obecność ) żyłek co do których do dziś nikt kompetentny głosu nie zabrał .
W takim razie mam prawo sądzić że to właśnie TE ! Żyłki szokowe . Pewnie ładniej by się prezentowały
pod mikroskopem no i zdjęcia byłyby ciekawsze .
Gęstość 3,02 g/cm3 . Skała jest mono mineralna składająca się ze skalenia chyba oligoklazu . Wśród minerałów Ziemi skalenia o takiej gęstości mineralodzy jeszcze nie odkryli . . Za szokowym pochodzeniem
skały " przemawia " także obecność granatów .

Pozdrowaśki
mr.O'K

Postprzez kamyk » Wt lip 04, 2017 8:10 pm

skała wygląda na zszokowaną :?: badania na obecność irydu robił Pan .No ewentualnie poprosić aby zbadali czy to czasami nie latało w kosmosie .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez mr.O'K » Pn sie 21, 2017 10:32 pm

Uszanowanie .
Oto załączam zdjęcia świeżego przełamu które dowodzą że skała po szoku uległa wtórnej krystalizacji
albo :P jak kto woli , rekrystalizacji tworząc zbliźniaczenia a to z kolei dowodzi że jest to skała
mono mineralna którą tworzy wyłącznie skaleń . Skał takich petrologia Ziemi NIE ZNA :!:

https://naforum.zapodaj.net/131bc755c618.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/3c00eae319a5.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/6208b153d064.jpg.html

Pozdrowaśki
mr.O'K

Postprzez mr.O'K » Pn wrz 04, 2017 10:00 pm

Uszanowanie .

W lipcu minęły dwa lata po terminie w którym wysłałem do pewnego laboratorium w Stanach
próbkę 50 gram której zdjęcia zgładów wykonałem przed wysyłką . To te zgłady z połowy maja .
Jesienią , zniecierpliwiony pasywną postawą laboratorium upomniałem się ( ehmm monitowałem :mrgreen: ) .
Odpowiedź brzmiała zastanawiająco agat :?: , chalcedon :?: i ... :?: z powodu takiego rozpoznania badania
nie wykonywano :!: Próbki nie odzyskałem pomimo nalegań , próśb . Poszły się je........ć .
Ostrzegam wszystkich zainteresowanych przed działalnością tegoż złodziejskiego laboratorium :!:

Lab Services
NEW England Meteoritical Services
P.O. Box 440 Mendon , MA 01756
USA
Pozdrowaśki
mr.O'K

Postprzez kamyk » Wt wrz 05, 2017 7:19 am

E to przecież norma 8) Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Zibi » Śr wrz 06, 2017 10:09 am

Każdy to powinien wiedzieć, że próbek się nie da odzyskać.
Ci którzy nie wiedzą uczą się na błędach...

Mój kolega stracił tak b. ciekawy geologicznie kamień - zielony z pseudo z liniami spływu wychodzącymi z jednego punktu (ale bez żadnych regmagliptów).
Niestety padło na mnie, bo byłem pośrednikiem.
Okaz poszedł w całości do OPiOA (był za piękny żeby ciąć), miał go ASP i podobno zniknął gdzieś u Maneckiego.

Niby sami swoi ale niestety nie udało mi się go odzyskać i na dodatek zostałem posądzony :(
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr wrz 06, 2017 6:18 pm

Przepraszam .Dla mnie to jest zwykła ordynarna kradzież :!: :!: Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez mr.O'K » Cz wrz 07, 2017 10:33 pm

Uszanowanie .
A jak jest z cienkimi preparatami :?:
Bez rozróżniania sposobu dostarczenia np. osobiście :?: , pocztą :?:

Pozdrowaśki
mr.O'K

Postprzez lejkers » Pt wrz 08, 2017 7:57 am

mr.O'K napisał(a):Uszanowanie .
A jak jest z cienkimi preparatami :?:
Bez rozróżniania sposobu dostarczenia np. osobiście :?: , pocztą :?:

Pozdrowaśki

Jeśli chodzi o korespondencyjny sposób, to np. ja mam wręcz koszmarne doświadczenia, a szczególnie jeśli to robota tzw. grzecznościowa. Szkoda sobie głowy zawracać. Jeśli ktoś jest szczęściarzem i może nawiązać osobisty kontakt z bezpośrednim wykonawcą to coś z tego wyjdzie. Warto, a nawet korzystniej jest wówczas od razu omówić szczegóły i cenę za usługę 50-100 PLN (darmowe mięso....) i sprawa jest klarowniejsza. Namawiam to wykonywania płytek cienkich otwartych, gdyż otwiera to możliwości dalszych badań
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pt wrz 08, 2017 7:47 pm

Panie Lejkers .Gdzie Pan robi cienkie płytki ? Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?